De Volkskrant tv-selectie voor 12 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Coen Verbraak Beeld anp
Coen VerbraakBeeld anp

Rio Live
NPO 1, 15.05 uur

De Grand Prix Special is het laatste onderdeel van de teamwedstrijd dressuur. Wellicht zit er een medaille in voor Team NL, want Nederland is erg sterk in dit onderdeel. Sinds de Spelen van '92 worden hier altijd een of meer medailles gepakt.

De slimste mens
NPO 2, 20.30 uur

Jurgen van den Berg is de nieuwe uitdager in De slimste mens. De Radio 1-presentator hoopt in elk geval één ronde te overleven. Zijn sterkste punt? Muziek. Hopen voor hem dat er veel vragen in deze categorie langskomen.

Suits
RTL 5, 20.30 uur

Vierde seizoen van advocatenserie Suits. De verhouding tussen Louis en Mike is nog steeds erg slecht. Baas Jessica wil dat de problemen worden opgelost. Harvey stuurt de twee op pad om ze nader tot elkaar te laten komen.

Navy NCIS
NET 5, 20.30 uur

Een marinier belt het rechercheteam NCIS op om een belangrijke zaak te bespreken. Een paar uur later is hij dood. Is hij overleden tijdens het joggen of is er meer aan de hand? En, misschien nog wel belangrijker, waarover wilde hij het hebben?

Patrick J. Adams, (links) en Gabriel Macht in Suits Beeld ap
Patrick J. Adams, (links) en Gabriel Macht in SuitsBeeld ap

Kijken in de ziel
NPO 2, 21.15 uur

In de elfde reeks gaat interviewer Coen Verbraak in gesprek met wetenschappers. Met bekende namen als wiskundige Ionica Smeets, natuurkundige Robbert Dijkgraaf, primatoloog Frans de Waal en landbouwexpert Louise Fresco.

De fractie
NPO 2, 22.40 uur

Derde seizoen van deze dramaserie over de fictieve politieke partij VPN. De oude spindoctor van de partij ging in het vorige seizoen spectaculair ten onder. Zijn opvolger Stuart is tot nu toe geen succes. Hij is jong, onervaren en ontzettend eigenwijs.

Ionica Smeets is een van de gasten bij Kijken in de ziel dit seizoen Beeld An-Sofie Kesteleyn
Ionica Smeets is een van de gasten bij Kijken in de ziel dit seizoenBeeld An-Sofie Kesteleyn

Begin Again (John Carney, 2013)
NPO 3, 21.25-23.10 uur

En hij was het nota bene allemaal zelf begonnen. Ooit succesvol platenproducer, stapte hij uit de commerciële business om een alternatief label op te zetten. Maar ja, toestanden thuis dwongen hem zijn aandeel te verkopen en nu ook de artistieke crisis is toegeslagen, kan het zomaar gebeuren dat hij wordt ontslagen. Het leven zit Dan (Mark Ruffalo) kortom even tegen. Tot hij op een avond de door- en door-Engelse Gretta (Keira Knightley) ziet optreden, ook al niet op het toppunt van haar leven haar als popzanger omhoog schietende vriend heeft haar zojuist ingeruild voor een pr-meisje en bovendien een schuchter performer. Hij stort zich op haar en haalt haar over een album te gaan opnemen. Door geldgebrek ontstaat een uiterst origineel idee, waarna de levens van de betrokkenen en ook de film een almaar vrolijker wending nemen.

De Ierse regisseur John Carney maakte van het verhaal een op en top vrijdagavondfilm: zoet, onschuldig en lekker voortkabbelend. De stad New York, waar Begin Again volledig op locatie werd opgenomen, is gefilmd door een roze bril, zodat je onmiddellijk gaat verlangen naar een korte vakantie aldaar. Enige dissonant is dat de muziek die ten gehore wordt gebracht een zouteloze mix is van singer-songwriter- en hitparadepop. De toewijding waarmee Keira Knightley die (echt zelf!) ten gehore brengt, compenseert dat dan weer. Zoals de acteurs sowieso de overdaad aan clichés met hun aanstekelijke spel naar de achtergrond dringen. Bovendien zijn we op vrijdagavond niet zo kritisch. Dus kijk gerust.

Keira Knightley en Mark Ruffalo in Begin Again Beeld .
Keira Knightley en Mark Ruffalo in Begin AgainBeeld .

The Ghost Writer (Roman Polanski, 2010)
RTL 8, 20.30-23.10 uur

Opvallend conventionele thriller van Roman Polanski, die het grootste deel van de postproductie vanuit een gevangeniscel moest superviseren omdat hij in Zwitserland gearresteerd was in de lange nasleep van een Amerikaanse zedenzaak. En dan speelt het verhaal zich ook nog eens af in Amerika, waar Polanski sinds diezelfde zedenzaak (jaren zeventig vorige eeuw) niet meer kan komen. De opnamen vonden daarom grotendeels plaats op het eiland Sylt in Noord-Duitsland, dat aangekleed werd als Martha's Vineyard. De ghostwriter uit de titel is Ewan McGregor, een schrijver die een vermogen krijgt om de stroperige memoires van een Britse oud-premier op te frissen. De schrijver die ooit begon aan de klus blijkt onder mysterieuze omstandigheden in zee verdronken.

Amour (Michael Haneke, 2012)
NPO 2, 23.20-01.20 uur

Mocht u hem nog altijd om welke reden dan ook niet gezien hebben: kijken! Nog nooit was het zo stil in de bioscoop als tijdens de slottitels van dit verpletterende en veelbekroonde drama van de grote humanist Michael Haneke. De bejaarde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) genieten van hun oude dag, tot zij door twee beroertes wordt getroffen. Trintignant, die al ruim tien jaar geen filmrol meer had gespeeld, moest drie dagen bijkomen nadat hij het script had gelezen, zo zwaar trof het hem. Aanvankelijk wilde hij niet meedoen aan een film die hij zelf niet zou kunnen aanzien. Het werd een meesterwerk over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden