De Volkskrant tv-selectie voor 11 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma
ack Plotnick als Dolph in Wrong. Beeld
ack Plotnick als Dolph in Wrong.Beeld

The Hunt
NPO 1, 20.30 uur

Vandaag bevindt de nieuwe natuurserie The Hunt zich ten noorden van de poolcirkel, waar de wolf, poolvos en ijsbeer de dienst uitmaken. Van die laatste zien we unieke beelden tijdens de jacht, gefilmd onder het ijs. De vos heeft de beschikking over een witte en een bruine vacht. Handig voor als de sneeuw verdwijnt.

Blind naar de top
RTL 5, 21.30 uur

Nieuwe realityserie waarin zes blinden en zeer slechtzienden onder leiding van bergbeklimmer Wilco van Rooijen de Kilimanjaro beklimmen. De tocht duurt zes dagen en gaat 5.895 meter omhoog. Presentatoren Lieke van Lexmond en Dennis Weening mogen ook mee - wel geblinddoekt natuurlijk.

3 Onderzoekt
NPO 3, 22.00 uur

In deze aflevering van het onderzoeksjournalistieke programma van de EO duiken Danny Ghosen en Anne-Mar Zwart in de wereld van de zakkenrollers. Ghosen gaat mee met een speciaal team van de Amsterdamse politie, terwijl Zwart het juist van de andere kant bekijkt en zich de trucs van de dieven eigen maakt.

Stephen Fry in Central America
CANVAS, 22.00 uur

Na een uitgebreide roadtrip door de VS in 2008, maakt alleskunner Stephen Fry dit jaar een reis door Centraal-Amerika. In deze eerste aflevering doet hij Mexico aan, waar hij een gastrol in een soap mag spelen en getuige is van een protestmars tegen de drugsoorlog.

Stephen Fry Beeld anp
Stephen FryBeeld anp

Plaza Man
NPO 2, 23.00 uur

In de documentaire reeks 2Doc vanavond een portret van de Amerikaanse JFK-complottheoreticus Robert Groden. Dag in dag uit is hij te vinden op Dealey Plaza, vlakbij de plek waar John F. Kennedy in 1963 werd vermoord. Voor Groden is het duidelijk: het ging niet om één schutter, maar om een samenzwering.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.30 uur

Diep in de Peruaanse jungle runnen de Nederlanders Douwe en Olivia het dierenopvangcentrum Esperanza Verde (Goede Hoop). Het gezin zet zich in voor voormalige huisdieren, zieke en gewonde dieren. Maar dan zonder internet of telefonie. Floortje Dessing brengt een bezoek.

Floortje Dessing. Beeld anp
Floortje Dessing.Beeld anp

Wrong (Quentin Dupieux, 2012)

Net 5 , 22.55-00.25 uur
De wereld staat op zijn kop voor Dolph (Jack Plotnick), sinds zijn hond en enige maatje Paul niet is komen opdagen bij het ontbijt. Het is evenwel niet gezegd dat alles zo normaal was vóórdat het noodlot toesloeg. Misschien sprong Dolphs wekker altijd al van 07.59 uur naar 07.60 uur, en het lijkt hem ook niet te verbazen dat het op zijn werk, een reisbureau gespecialiseerd in tropische vakanties, permanent regent. Je vraagt je af waarom hij daar überhaupt nog komt, terwijl hij al drie maanden geleden ontslagen werd en zijn ex-collega's geen woord meer met hem willen wisselen.

En zo staat eigenlijk alles op zijn kant in de werkelijkheid van Wrong, de derde speelfilm van Quentin Dupieux (Réalité). Waarom zitten die brandweermannen in de openingsscène rustig te poepen en sms'en terwijl naast hen een bestelbusje afbrandt? Hoe kan een kapotte wijnfles voor zeester worden aangezien? Dupieux, die als filmmaker 'doorbrak' met een horrorfilm over een bloeddorstige autoband (Rubber, 2010), brengt het allemaal met een gortdroog gevoel voor absurdisme in beeld; ook de statische cameravoering en het fletse kleurenpalet suggereren dat zo nu eenmaal het universum van Wrong in elkaar steekt.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971)
SBS 9, 20.30-22.40
uur
Uitstekende politie-actieklassieker met Clint Eastwood als politieagent 'Dirty' Harry Callahan, een zwijgende, norse wraakengel die geen enkel middel onbenut laat in zijn strijd tegen het tuig. In de eerste van vijf Dirty Harry-films bindt hij de strijd aan met een psychopatische moordenaar die San Francisco in zijn greep houdt.

War Horse (Steven Spielberg, 2011)
Net 5, 20.30-23.30 uur
De Eerste Wereldoorlog bevond zich nooit zo in Spielbergs blikveld. Tot hij War Horse las, de eerder met succes voor toneel bewerkte jeugdroman van Michael Morpurgo, die de oorlogsgruwelen van 1914-1918 vanuit het perspectief van een paard belicht. Eenmaal opgekocht door het Britse leger en gescheiden van eerste eigenaar Albert, die dan nog te jong is voor de oorlog, verslijt paard Joey in kort tijdsbestek tal van berijders en verzorgers. Zo is War Horse opgedeeld in episoden. Joeys dienstverband bij de Britse cavalerie is Spielberg op zijn best, met als hoogtepunt een weergaloos gefilmde charge over een veld, geremd door Duits mitrailleurvuur. In het middenstuk, waarin Joey onderdak vindt bij een Frans boerengezin, wordt de dialoog uitleggerig en soms larmoyant. Gelukkig is de loopgraaf nooit ver weg: onder vuur bloeit War Horse keer op keer op.

Whiplash (Damien Chazelle, 2014)
HBO 1, 16.50-18.35 uur
Hoewel hij vol opzwepende muziekuitvoeringen zit, valt Whiplash niet te categoriseren als standaardmuziekfilm. Daartoe zijn andere elementen te zeer aanwezig: dreiging, dwang, vernedering. Elke noot is als een stap in een mijnenveld. Niet zuiver, niet goed getimed? Het kost je de kop. Dat maakt acteur J. K. Simmons als dril-sergeant annex jazzdocent een film lang kraakhelder, al flikkert er op momenten iets zachts in zijn blik. Ook als de film in de finale over de top schuift, blijft Simmons fier overeind.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden