De Volkskrant tv-selectie voor 11 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Harvey Keitel en Holly Hunter in The Piano. Beeld
Harvey Keitel en Holly Hunter in The Piano.Beeld

1 minuutje natuur
NPO 3, 06.29 uur

Aanvankelijk waren de prijswinnende minuutjes van Radiomakers Desmet alleen bedoeld voor de radio. Nu zijn bij de miniverhalen animaties gemaakt en worden ze op tv uitgezonden. Kinderen vertellen hun bijzondere ervaringen uit de natuur.

Grensland
NPO 2, 19.30 uur

Jelle Brandt Corstius bezoekt zes landen tussen Rusland en Europa. Vandaag is Moldavië aan de beurt. Veel jongeren ontvluchten dit armste land van Europa. De druk vanuit grootmacht Rusland en de afhankelijkheid van het land zijn enorm.

2Doc: De missie
NPO 2, 20.20 uur

Documentaire over Joost de Wolf, die in 2014 werd aangesteld als waarnemend chef operaties van de VN-missie Minusma in Mali. Hij probeert de regie terug te krijgen, maar wordt gehinderd door de VN en de leidinggevenden in Den Haag.

De avondetappe
NPO 1, 22.15 uur

De Tour de France is ruim een week onderweg, er zijn negen etappes geweest en vandaag hebben de renners een rustdag in Andorra. Wie zijn de winnaars en wie vallen er tegen? Herman van der Zandt en Dione de Graaff maken de balans op.

North Sea Jazz
NPO 3, 22.30 uur

Terugblik op het jaarlijkse North Sea Jazzfestival, met optredens van onder anderen Earth, Wind & Fire, St.Germain, Fresku, Candy Dulfer, Gregory Porter en Simply Red. Andrew Makkinga en Winfried Baijens presenteren.

Hitlers Geldwäscher
ARD, 23.45 uur

Om de Duitse oorlogseconomie draaiende te houden, werd bezet gebied leeggeroofd. Goud, veelal van Joden, werd door Zwitserse banken omgezet in geld. Eind '43 wisten de bankiers waar het goud vandaan kwam, toch gingen ze hiermee door.

The Piano (Jane Campion,1993)
Canvas, 21.50-23.50 uur.

In treinstations door het hele land is het vaste prik: mensen die op de publieke piano het welbekende deuntje uit Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001) pingelen. Twintig jaar eerder zou het waarschijnlijk Michael Nymans deinende thema uit The Piano zijn geweest die door de stationshallen galmde. En ook nu nog krijg je het in allerlei variaties door de film spokende motief moeilijk uit je hoofd nadat je Jane Campions doorbraakdrama hebt gezien: het is niet alleen het meest populaire en toegankelijke werk van minimal musiccomponist Nyman, die tot op dat moment vooral bekend was vanwege zijn scores voor Peter Greenaway, maar ook zijn meest aan het oor klevende. Muziek die hoofdrolspeelster Holly Hunter naar eigen zeggen hielp om haar Oscarwinnende vertolking vorm te geven. Hunter speelt de sinds haar 6de jaar niet meer sprekende Ada, die met haar dochter Flora (Anna Paquin) uit Schotland naar Nieuw-Zeeland is overgevaren. Per post is zij uitgehuwelijkt aan de Brit Stewart (Sam Neill), die niet weet wat seks is. Dan kan Ada het al snel veel beter vinden met de ruwe macho Baines (Harvey Keitel), een man die als halve Maori één is met de natuur. Baines verovert Ada's hart en lichaam en voelt perfect aan dat de piano, die met de vrouw is meegekomen, het instrument is waarmee zij spreekt. Nyman vond het moeilijk om voor dat 'sprekende' instrument de juiste klankwereld te vinden, maar liet zich inspireren door opnamen van Hunters eigen Brahms- en Bachvertolkingen. Zo kwam hij tot de beroemde hoofdmelodie: muziek met 'het gevoel van 19de-eeuwse salonmuziek, gecombineerd met 20ste-eeuwse minimalistische technieken', schreef Nyman jaren later in The Guardian. 'Aangezien Ada een radicaal karakter had, kon ze volgens mij ook best een radicale componist zijn geweest.'

Sherlock Holmes: A Game of Shadows (Guy Ritchie, 2011)
SBS 6, 20.30-22.30 uur/23.00-23.55 uur.

Met de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle heeft deze tweede Sherlock Holmes-film van Guy Ritchie (Snatch) weinig te maken. In niets lijkt de speurder op de deftige, excentriek geklede detective die sinds die oorspronkelijke verhalen gemeengoed is geworden. Dat geeft niets; als sequel heeft het eerder vrolijke dan spannende A Game of Shadows in de eerste plaats een band te onderhouden met de spelregels van zijn voorganger. Dit blijft de Sherlock Holmes van regisseur Ritchie en hoofdrolspeler Robert Downey Jr. Die laatste zet Holmes even gewiekst als sukkelig neer, als iemand die door zijn drugsgebruik en rare kronkels onbetrouwbaar overkomt, maar iedereen toch te slim af blijkt te zijn. Precies zoals in Ritchies vorige Sherlock Holmes-film (2009). Downey Jr. lijkt meer van zijn rol te genieten dan voorheen, spelend met echt plezier in plaats van aangezette lolligheden. De actiescènes komen houterig over, dat wel, en al die voorzetjes in extreem slow motion, waarin Holmes in gedachten voorspelt welke vechtmanoeuvres zijn tegenstander zal uitvoeren, hadden beter achterwege kunnen blijven.

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987)
Net 5, 20.30-22.40 uur.

Meisje wordt in vakantie verliefd op dansleraar, of: hoe een berg clichés toch een aanstekelijke film oplevert. Jennifer Grey is het 17-jarige bakvisje, de in 2009 overleden Patrick Swayze werd door zijn rol als viriele docent een tieneridool. Grey speelde na Dirty Dancing geen gedenkwaardige rollen meer; regisseur Ardolino maakte nog Sister Act (1992), waarna hij in 1993 op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden