De Volkskrant tv-selectie voor 11 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Berend Jan Bockting
Omar Beeld
OmarBeeld

Endeavour

EEN, 20.40 uur
Op de avond in 1966 waarop Engeland de WK-finale speelt tegen West-Duitsland, wordt in een museum het lichaam van een man gevonden. Hij is neergestoken met een 100 jaar oude dolk uit Brits-Indië. Endeavour Morse onderzoekt.

De strijd

NPO 2, 21.05 uur
In de laatste aflevering uit de reeks kijken Gerdi Verbeet en Erik Dijkstra naar de arbeider. De massaproductie van fabrieken is verplaatst naar lagelonenlanden. Is de situatie daar te vergelijken met die van de Nederlandse arbeider een eeuw geleden?

Erica op reis

NPO 1, 22.10 uur
Herhaling van de aflevering die Erica Terpstra maakte in Oman, een van de laatste sultanaten ter wereld. Ze bezoekt markten waar kamelen, wierook en mirre worden verhandeld en reist door de woestijn, langs oases en bedoeïenenkampen.

Erica Terpstra gaat in de aflevering van vanavond naar Oman Beeld anp
Erica Terpstra gaat in de aflevering van vanavond naar OmanBeeld anp

Bruce Springsteen

CANVAS, 23.00 uur
Bruce Springsteen blikt terug op de periode waarin hij klassieker The River (1980) maakte. Met ieder nummer werd de plaat donkerder. De verhalen worden afgewisseld met akoestische gitaarsolo's, concertbeelden en zeldzame foto's.

The Graham Norton Show

BBC 1, 23.35 UUR
Graham Norton ontvangt comédienne Tina Fey (30 Rock), regisseur Quentin Tarantino en acteur Kurt Russell. Singer-songwriter Sia wil niet met haar gezicht op televisie, maar is toch te gast. Zou ze weer een zak over haar hoofd doen?

Zangeres Sia wil niet herkenbaar in beeld Beeld epa
Zangeres Sia wil niet herkenbaar in beeldBeeld epa

Artsnight

BBC 2, 00.00 uur
Directeur van Tate Modern Chris Dercon is gasthoofdredacteur van Artsnight en maakt een aflevering in het teken van sterfotograaf Jürgen Teller. Dercon blikt terug op zijn sessies met Charlotte Rampling, Nirvana, Kate Moss en Kim Kardashian.

Omar (Hany Abu-Assad, 2013)

NPO 2, 00.00-01.35 uur
Het is een spionagethriller, Romeo en Julia-achtig liefdesdrama en politieke oorlogsfilm ineen, deze voor een Oscar genomineerde Omar van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad (Paradise Now). Met het Israëlisch-Palestijnse conflict als rode draad, zonder te verzanden in moreel zwart-witdenken, is Omar bovenal een razend spannende film over psychologische spelletjes. Abu-Assad toont de vierhoeksverhouding tussen drie jeugdvrienden en de zus van een van hen. Als de drie vrienden een Israëlische soldaat doodschieten, wordt alleen Omar opgepakt. De keuze die hij vervolgens krijgt, is even simpel als onmogelijk: zijn vrienden verraden of onheil afroepen over zijn eigen familie en geliefde. Welke keuze hij ook maakt, zelf zal hij er hoe dan ook de dupe van zijn. Hoe langer hoe meer verandert Omar in een film noir waarin niemand elkaar vertrouwt of kan vertrouwen.

Babel (Alejandro González Iñárritu, 2006)

RTL 8, 20.30-23.30 uur
Na zijn sterke mozaïekfilms Amores Perros en 21 Grams deed de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu zijn kunstje allerminst dunnetjes over. Babel was zo ambitieus dat Iñárritu uiteindelijk brak met zijn vaste scenarist Guillermo Arriaga. Nadat een rijk Amerikaans stel (Brad Pitt, Cate Blanchett) in Marokko per ongeluk wordt geraakt door een kogel, waaiert Iñárritu de wereld over (Mexico, Japan) om de geschiedenis van het geweer in kwestie te reconstrueren. Een onheilspellend gebrek aan controle vormt daarin de rode draad. Soms doet Babel daardoor wat geforceerd aan, maar ondanks de drammerige boodschap is dit bovenal een audiovisueel overdonderend globaliseringsdrama.

We Need to Talk about Kevin (Lynne Ramsay, 2011)

Canvas, 21.10-23.00 uur
IJzingwekkende en virtuoze bewerking van Lionel Shrivers gelijknamige roman uit 2003. Kevin, de 16-jarige zoon van Eva (een geweldige Tilda Swinton) en Franklin (John C. Reilly), heeft iets verschrikkelijks gedaan. Wat dat precies is, maakt Lynn Ramsay (Ratcatcher, Morvern Callar) in deze onder de huid kruipende psychothriller pas laat duidelijk, door middel van de slimme vertelstructuur. Knap creëert de film een nachtmerrieachtig doolhof van chaotische en onbetrouwbare herinneringen. Vooral dat laatste is belangrijk om tijdens het kijken in gedachten te houden: de film is bekritiseerd omdat Kevin vanaf zijn geboorte al een soort duivelskind zou zijn, maar de verbeelding van die tijd komt rechtstreeks uit het getraumatiseerde brein van zijn moeder, en vertegenwoordigt niet per se wat er werkelijk heeft plaatsgevonden.

Fruitvale Station (Ryan Coogler, 2013)

NPO 3, 22.15-23.45 uur
Wrang drama, gebaseerd op de geruchtmakende dood in 2009 van de 22-jarige Oscar Grant, die tijdens zijn arrestatie op een metrostation in Oakland werd getroffen door een politiekogel. Regisseur Ryan Coogler gebruikt zijn speelfilmdebuut om terug te blikken op de laatste dag van Grant, een licht ontvlambare ex-gevangene, maar ook gewoon een lieve jongen die op het rechte pad wil blijven. Met een sterke hoofdrol van Michael B. Jordan (Wallace in het eerste seizoen van The Wire) en een niet te missen boodschap: deze moord was even zinloos als schandalig.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden