De Volkskrant tv-selectie voor 11 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Angelina Jolie, Ed O'Neill en Michael McGlone. Beeld
Angelina Jolie, Ed O'Neill en Michael McGlone.Beeld

Zugvögel
Arte, 20.15 uur

Natuurdocumentaire over de jaarlijkse vogeltrek van Europa naar Afrika, waarin de jonge ooievaar Borni wordt gevolgd. Hij legt voor het eerst met zijn zussen de zware tocht af, langs de riskante Straat van Gibraltar, Tanzania en Kenia.

Louis Theroux: Behind bars
NPO 3, 21.00 uur

Louis Theroux trok zich twee weken terug in de San Quentin-gevangenis in Californië, die zesduizend gevangenen telt. Hij praat met leden van straatbendes, overbelaste bewakers en ook bezoekt hij de afdeling zware gevallen. Herhaling.

Baardmannetjes
NPO 2, 21.20 uur

Baardmannetjes Hans Dorrestijn en Nico de Haan zoeken in de Maasduinen in Limburg naar de patrijs, hun 'wensvogel' van deze vierde aflevering. Maar de Limburgse overnachting loopt anders dan gepland. Ook is er aandacht voor de bruine reiger.

Amor met een snor
NPO 3, 22.10 uur

Stef Biemans gaat in Mexico-Stad op zoek naar de echte Latijns-Amerikaanse liefde. Hij spreekt erover met Mariachi-muzikanten, en in de gevaarlijke buurt Tepito laat hij de naam van zijn vrouw op zijn rug tatoeëren. Herhaling uit 2014.

Louis Theroux Beeld anp
Louis TherouxBeeld anp

De fractie
NPO 2, 22.40 uur

In aflevering vier 'Seks en politiek' van de VPRO-dramaserie ziet talkshowhost Suus (Daphne Bunskoek) haar carrière stranden vanwege haar affaire met VPN-politicus Tim Snel (Joris Smit). Ze denkt aan een knallend einde van haar tv-loopbaan.

Het uur van de wolf: Finding Fela
NPO 2, 23.15 uur

Herhaling van het portret dat Alex Gibney in 2014 maakte van de Nigeriaanse muzikant en politiek activist Fela Kuti (1938-1977), die met zijn legendarische afrobeat het corrupte en dictatoriale regime van zijn thuisland aanklaagde.

The Bone Collector (Phillip Noyce, 1999)
RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Er zullen weinig acteurs zijn die zo worden vereenzelvigd met hun in een succesvolle tv-serie gespeelde personage als Ed O'Neill, een acteur die toch het respectabele aantal van 68 titels (films en tv-series) op zijn naam heeft staan. Ed O'Neill: zelfs zijn naam kent bijna niemand. Maar wanneer hij in de verder uiterst serieuze thriller voor het eerst het appartement van hoofdpersoon Lincoln Rhyme betreedt, kan deze het niet laten op te merken: 'Hé, jij hier?' Dat moet welhaast een knipoog zijn naar het personage van Ed O'Neill dat wij kennen: loser-schoenverkoper Al Bundy uit Married With Children.

Het is het enige luchtige moment in een verder oerdegelijke thriller, waarin genoemde Lincoln Rhyme (Denzel Washington) een aan zijn bed gekluisterde politiespeurneus is. Ooit liep hij tijdens zijn werk een dwarslaesie op, nu is hij bang dat een van de toevallen die hij geregeld krijgt hem zal doen belanden in een blijvende coma. Hij vraagt zijn arts dan ook de beïndiging van zijn leven in gang te zetten. Totdat dus zijn collega Paulie (O'Neill) van de NYPD hem bezoekt. Hij en zijn team zitten vast in het onderzoek naar een mysterieuze moord. Rhyme is geïntrigeerd door de opmerkzaamheid van de jonge agent (Angelina Jolie) die ter plekke lijk en cryptische aanwijzingen vond. Hij laat haar zijn armen, benen en ogen zijn wanneer hij zich stort op de zoektocht naar wat een seriemoordenaar blijkt te zijn met een voorkeur voor macabere ensceneringen.

Het scenario vertoont vanaf het begin storende omissies, maar de ervaren regisseur Phillip Noyce (Dead Calm, Patriot Games) kan als geen ander spanning opbouwen en weet, tot aan het vrij bespottelijke einde, alles recht te strijken.

Extreme Measures (Michael Apted, 1996)
SBS 9, 20.30-22.50 uur.

Nog een thriller met aan bed gekluisterde mensen, ook gemaakt door een allround vakman. Engelsman Michael Apted kennen we vooral als maker van de documentairereeks Seven Up, waarin hij een vaste groep mensen vanaf hun 7de elke zeven jaar filmt (de recentste aflevering, 56 Up, verscheen in 2012). Fictie beheerst Apted even goed; recentelijk was hij verantwoordelijk voor een groot aantal afleveringen van de tv-serie Masters of Sex en als speelfilmmaker mocht hij een James Bond op zijn palmares bijschrijven: The World is not Enough. Drie jaar eerder maakte hij Extreme Measures, aanzienlijk rustiger van aard. Een opmerkelijk serieuze Hugh Grant is de good guy die erachter komt dat de ster van het ziekenhuis waar hij werkt er dubieuze praktijken op na houdt. Die laatste, een botte chirurg, is niet alleen de ster van het ziekenhuis maar ook van de film: een als vanouds excellerende Gene Hackman.

Zouzou (Blandine Lenoir, 2014)
TV 5, 21.00-22.19 uur.

Frisse komedie waarmee actrice Blandine Lenoir haar speelfilmdebuut maakte. Een vrouw, niet Zouzou maar Solange, nodigt op 60-jarige leeftijd haar dochters Agathe, Lucie en Marie uit een paar dagen te komen logeren, omdat ze wat te vieren heeft: ze heeft een nieuwe liefde gevonden. Voor die dochters toch vooral aanleiding lichtelijk te gruwen bij de imaginaire aanblik van het verse liefdespaar. En in de zomerse natuur rond de oude fraaie boerderij waar Solange woont, betreedt de dochter van een van hen, Zouzou, ook nog eens het liefdespad. Licht, luchtig vermaak vol vrouwen en gesprekken over seks.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden