De Volkskrant tv-selectie voor 10 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Schrijver Abdelkader Benali over het boekenbal. Beeld NTR
Schrijver Abdelkader Benali over het boekenbal.Beeld NTR

Europa League live

RTL 7, 18.00 uur
Twee eerste ontmoetingen op het programma in de achtste finale van de Europa League. Om 19.00 uur wordt afgetrapt tussen Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur, om 21.05 uur volgt een liveverslag van Liverpool - Manchester United.

Kunststof

NPO Radio 1, 19.00 uur
Jellie Brouwer interviewt Frank Vermeulen, Duitsland-correspondent van NRC Handelsblad, over zijn nieuwe boek Wir schaffen das! Hoe de vluchtelingencrisis de Duitsers veranderde van optimisten in grensbewakers van hun eigen identiteit.

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.30 uur
Wat is natuurlijk aroma? In een tijd waarin alle producten puur natuur moeten zijn, wenden de producenten zich tot natuurlijke aroma's, als vervanging van de e-nummers. De Keuringsdienst zoekt uit waarvan die aroma's zijn gemaakt.

Waar zijn natuurlijke aroma's van gemaakt? Beeld KRO-NCRV
Waar zijn natuurlijke aroma's van gemaakt?Beeld KRO-NCRV

Jaap van Zweden

NPO 2, 21.15 uur
In de slotaflevering van de documentaireserie over dirigent Jaap van Zweden is te zien hoe de Nederlander wordt gepresenteerd als de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic. Het is voor Van Zweden een droom die uitkomt.

Binnen bij het Boekenbal

NPO 2, 22.55 uur
Het Boekenbal bestaat 65 jaar en daarom presenteert schrijver Abdelkader Benali een tweeluik over de magie van het jaarlijkse schrijversfeestje in Amsterdam. Wat zijn de mooiste herinneringen en wat zijn de baltradities?

Schrijver Abdelkader Benali over het ontstaan, de geschiedenis en de importantie van het boekenbal. Beeld NTR
Schrijver Abdelkader Benali over het ontstaan, de geschiedenis en de importantie van het boekenbal.Beeld NTR

2Doc: Welcome to Fukushima

NPO 2, 23.25 uur
Documentaire uit 2013 over Japanse families die wonen in Minamisoma, op 20 kilometer afstand van de in 2011 door een aardbeving beschadigd geraakte kerncentrale van Fukushima. Moeten ze blijven of is het beter om te vertrekken?

Die Fremde (Feo Aladag, 2010)

Arte, 23.10-01.00 uur
Het kan toeval zijn, maar waarschijnlijker is het dat de Duitse actrice Sibel Kekilli haar rollen erop uitzoekt. In het loodzware, veelbekroonde Gegen die Wand maakte ze, na een acteerverleden in de porno, een overrompelend debuut als psychisch labiele twintiger die aan het keurslijf van haar Turkse gezin wil ontsnappen en terechtkomt in een gepassioneerde maar destructieve relatie met een twintig jaar oudere man.

Even loodzwaar is de vanavond uitgezonden, en nog vaker bekroonde, debuutfilm van de Oostenrijkse Feo Aladag. In Die Fremde is Kekilli de Duitse jonge moeder Umay, in Berlijn in een Turks gezin geboren. Sinds haar huwelijk woont ze aan de rand van Istanbul in bij haar Turkse schoonfamilie. Ze wordt er net als haar enig kind door haar man mishandeld en staat niet lang na het begin van de film bij haar ouders voor de deur. Alleen met kind. Die ouders verwelkomen haar blij en liefdevol, maar voelen zich opgescheept met een duivels dilemma als blijkt dat Umay niet van zins is terug te gaan naar haar echtgenoot. Want dat maakt de familie te schande en dat willen Umays vader en moeder tegen elke prijs voorkomen. Aangrijpend drama dat belangrijke thematiek aansnijdt maar je vooral bij de keel grijpt door het overrompelende acteren van Kekili en zeker ook Nizam Schiller als haar zoontje.

Bounce (Don Roos, 2000)

RTL 8, 20.30-22.40 uur
Altijd intrigerend: de pogingen om de aantrekkingskracht tussen de hoofdrolspelers in een romantisch drama van het doek te laten spatten. Het lukte Joseph L. Mankiewicz met Elizabeth Taylor en Richard Burton (1963, Cleopatra). Het lukte Doug Liman met Angelina Jolie en Brad Pitt (2005, Mr. & Mrs. Smith). En zo te zien wilde Don Roos het ook met het op het oog zeer aantrekkelijke koppel Ben Affleck en Gwyneth Paltrow. Maar hij had beter moeten weten.

Twee jaar eerder dartelde Gwyneth Paltrow geweldig door Shakespeare in Love. Behalve in de scènes met Ben Affleck, die een bijrol speelde; daarin gebeurde niets. Waarom de makers van Bounce dan ook juist dit duo verliefd, verontwaardigd of diep ademhalend om elkaar heen lieten cirkelen, blijft een raadsel dat in dit verhaal over een onmogelijke liefde (man wordt verliefd op weduwe van de man die in het verongelukte vliegtuig zat waar hij eigenlijk in had moeten zitten) niet wordt opgelost. Maar intrigerend is het.

A Most Violent Year (J.C. Chandor, 2014)

Film 1 Spotlight, 22.20-00.20 uur
De in Guatemala geboren en in Florida getogen acteur Oscar Isaac won nog geen Oscar(nominatie), wel al een Golden Globe voor zijn voortreffelijke hoofdrol in de even voortreffelijke miniserie Show Me a Hero (2015). Die Oscar zal niet lang meer duren, dus onthoud die naam. Morgenavond te zien in de voorlaatste film van de Coen-broers, Inside Llewyn Davis, vanavond in de uitstekende misdaadfilm A Most Violent Year, die ons terugvoert naar het gewelddadige jaar 1981 in New York, waar corruptie, straatmoorden, georganiseerde misdaad en drugsproblemen het nieuws beheersen.

Oscar Isaac is een ondernemer die in zijn praktijk vage grenzen hanteert in wat wel en niet mag. Zijn vrouw (Jessica Chastain) is een dochter van een crimineel die diens normbesef heeft overgenomen. Dat leidt tot een vicieuze cirkel van problemen als haar man in geldnood komt. Regisseur James Chandor (Margin Call, All is Lost) is duidelijk niet geïnteresseerd in heldendom: zijn hoofdpersonen twijfelen en maken inschattingsfouten. Het maakt van A Most Violent Year een sfeervolle, overtuigende en razendspannende film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden