De Volkskrant tv-selectie voor 10 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
De Arabische storm: Sinan Cans drieluik over het Midden-Oosten. Beeld
De Arabische storm: Sinan Cans drieluik over het Midden-Oosten.Beeld

Rio Live
NPO 1, 13.25 uur

Veel wielrennen op het program: om 13.30 start de individuele tijdrit bij de vrouwen. Pakt Anna van der Breggen na het goud van afgelopen zondag opnieuw een medaille? Om 15.00 uur volgt de tijdrit bij de mannen; ook Tom Dumoulin staat aan de start.

Horizon Special: CERN
BBC 2, 21.00 uur

De BBC kreeg een exclusieve blik achter de schermen bij CERN, het naast Genève gelegen laboratorium waar in juni 2015 een onderzoek begon met de LHC, de grootste deeltjesversneller ter wereld. Komt er een wetenschappelijke doorbraak?

De BBC kreeg een kijkje achter de schermen bij CERN. Beeld
De BBC kreeg een kijkje achter de schermen bij CERN.Beeld

Hollandse zaken
NPO 2, 21.15 uur

Een discussie over wel of niet gezond eten vanwege een recent onderzoek van het Erasmus MC. Daaruit blijkt dat ouderen met overgewicht niet eerder sterven dan slanke senioren. Kunnen ze dus onbezorgd hun glaasje drinken en hapje eten?

Chicago Med
Fox, 22.00 uur

Nieuwe serie die zich afspeelt op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Chicago. De feestelijke opening van de nieuwe afdeling valt in het water door een ongeluk met de metro. De gewonde patiënten plaatsen de artsen voor grote dilemma's.

De fractie
NPO 2, 22.40 uur

In de aflevering 'Indrinken' vindt Michael (Mads Wittermans) het tijd voor de ontgroening van de bijdehante nieuwe persvoorlichter Stuart (Samir Veen). Op een begrafenis komen Marise (Sandra Mattie) en Jan (Han Kerckhoffs) dichter bij elkaar.

De Fractie. Beeld NPO
De Fractie.Beeld NPO

De Arabische storm
NPO 2, 23.20 uur

Herhaling van 'Het gezicht van de strijd', slotdeel van Sinan Cans drieluik over het Midden-Oosten. In Syrië bezoekt hij de facties die met elkaar vechten: waarover gaat hun strijd? In Iraaks Kirkuk staat hij oog in oog met gevangen IS-strijders.

The Debt (John Madden, 2010)
SBS 9, 20.30-22.40 uur

Even is er twijfel, bij geheim agent Stephan en ook bij de kijker. Zijn collega David geeft niet de geëigende signalen af als een derde persoon hun eenheid komt versterken: Rachel. Houdt David soms niet van vrouwen? Het is 1965. De geheime dienst van Israël heeft de verblijfplaats achterhaald van 'de chirurg van Birkenau'. De drie Mossad-agenten zijn illegaal Oost-Berlijn binnengekomen met de opdracht hem naar Israël te ontvoeren, waar hij zal worden berecht. Een moeilijke opdracht en dus een prima uitgangspunt voor een thriller. En daar, in het ijzige appartement achter de Muur, ís The Debt ook een prima thriller. Maar er is dus direct die andere spanning die wordt opgewekt, de relationele, tussen de geboren leider Stephan, het schuchtere enigma David en Rachel, de vrouw die zich bij hen voegt. Allen zijn twintiger en vrijgezel en hebben niets anders om handen dan hun welhaast onmogelijke klus en elkaar.

Als de film begint, is het 1997 en wordt een boek gepresenteerd dat Rachels dochter heeft geschreven over de operatie. De belangrijkste passage eruit leest Rachel voor en zien wij verbeeld: hoe de SS'er gevangen gehouden zit in het appartement, zich los weet te maken, de op dat moment net alleen zijnde Rachel in elkaar rost en voor dood achterlaat, en ervandoor gaat. Met haar laatste energie lukt het Rachel de vluchtende gevangene neer te schieten. Dood. Perfect materiaal voor een thriller, want je voelt direct dat er een verschil is tussen de beschreven passage en de werkelijkheid.

Maar ook in die eerste scènes gebeuren nog veel andere dingen, die te maken hebben met die driehoeksrelatie in 1965. Gaandeweg wordt The Debt, een remake van de Israëlische film Ha-hov (2007), zo behalve een thriller ook een melodrama over gefnuikte jeugddromen, verkeerde keuzen en het gewicht dat een leugen kan hebben. Een tour de force die niet tot een goed einde wordt gebracht maar tot op het laatst intrigeert.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999)
RTL 8, 20.30-23.15 uur

Tom Ripley, een creatie van thrillerschrijfster Patricia Highsmith, is een man zonder eigenschappen. Zijn enige talent schuilt in zijn sterke verlangen iemand anders te zijn; in combinatie met zijn imitatiekunsten een dodelijke karaktertrek. In het stijlvolle The Talented Mr. Ripley is hij een arme sloeber, hartstochtelijk op zoek naar waardering en liefde. En geld. Dat krijgt hij allemaal in de schoot geworpen met de opdracht om Dickie Greenleaf, zoon van een Amerikaanse industrieel, in Italië te zoeken en hem terug naar huis te dirigeren. Zijn vaardigheden om documenten en handtekeningen te vervalsen en andermans gedrag te imiteren komen daarbij goed van pas. Maar bovenal is Ripley in de huid van Matt Damon toch vooral een liegende knuffelbeer, die een beetje van het scherm gespeeld wordt door het object van zijn begeerte, Jude Law.

Un long dimanche de fiançailles (Jean-Pierre Jeunet, 2004)
HBO 2, 21.00-23.15 uur

Na het succes van het optimistische grotestadssprookje Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) kon regisseur Jean-Pierre Jeunet doen wat hij wilde. Van een Amerikaanse filmstudio kreeg hij 55 miljoen dollar, zonder restricties. Het resultaat, Un long dimanche de fiançailles, borduurt voort op het Amélie-succes, maar is minder vrolijk. Jeunet maakt van de film , die rond WOI speelt, een knap amalgaam van een knetterende liefde, oorlogsgruwelen en de ontwrichting na de oorlog, net als Amélie vormgegeven als een oneindig creatief plaatjesboek vol audiovisueel uitbundige zijsprongetjes. En met Audrey Tautou opnieuw in de hoofdrol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden