De Volkskrant tv-selectie voor 10 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Toni Servillo in La grande belleza Beeld epa
Toni Servillo in La grande bellezaBeeld epa

The great British bake off
NPO 1, 19.00 uur

Van de twaalf kandidaten zijn er nog negen over in de strijd tot beste amateurbakker. Ze storten zich op een Britse favoriet, die misschien eenvoudig lijkt, maar het niet is. En ook de technische opdracht van vandaag is een precisiewerkje.

NOS Sport
NPO 3, 20.00 uur

Na een dag rust is Dafne Schippers weer terug in het WK-stadion voor de halve finales van de 200 meter. Eindigt ze bij de eerste twee, dan gaat ze door naar de finale. En wie volgt Usain Bolt als sprintkoning op? Andre De Grasse is de favoriet.

DCI Banks
NPO 1, 20.30 uur

In deze eerste aflevering van de vijfde reeks rondom detective Alan Banks wordt het slachtoffer van een wrede aanval gevonden in een bos. Eerder werd een meisje op dezelfde plek dood gevonden. De zaken lijken gerelateerd, maar is dat wel zo?

Law & Order: Special victims unit
SBS 6, 21.30 uur

De schrijvers van deze misdaadserie baseren zich vaak op actuele gebeurtenissen. Ook nu: politieagenten schieten een zwarte man dood. Het slachtoffer zou een serieverkrachter zijn en bovendien gewapend, maar dat blijkt niet het geval.

Andre De Grasse de nieuwe sprintkoning? Beeld reuters
Andre De Grasse de nieuwe sprintkoning?Beeld reuters

Het uur van de wolf
NPO 2, 22.45 uur

UB40 is een van de succesvolste popgroepen aller tijden. Maar het succes van de Engelse reggaegroep eist zijn tol. De nog altijd optredende band raakt verscheurd door haat en verraad en de BBC heeft dat nietsverhullend in beeld gebracht.

2Doc: Poor Us
NPO 2, 23.50 uur

Volgens econoom Jeffrey Sachs waren de meeste mensen het grootste gedeelte van de geschiedenis arm. Is armoede onvermijdelijk? Om die vraag te beantwoorden leidt Ben Lewis de kijker in deze docu langs de geschiedenis van geldgebrek.

UB40 tijdens een optreden in juli in Spanje Beeld epa
UB40 tijdens een optreden in juli in SpanjeBeeld epa

La grande bellezza (Paolo Sorrentino, 2013)
Canvas, 22.25-00.45 uur

Duizenden toeschouwers vergaapten zich alweer vier jaar geleden aan het Rome uit Paolo Sorrentino's met een Oscar bekroonde La grande bellezza (2013) en ongetwijfeld zullen ook heel wat mensen na het zien van die film naar Rome zijn afgereisd. Toch is de stad in La grande bellezza eerder een mentaal dan een realistisch landschap. Die versmelting van psyche en (stedelijk) landschap keek Sorrentino goeddeels af van Michelangelo Antonioni, die met dezelfde aanpak in L'eclisse niettemin een heel ander Rome schiep. Daar is Rome het oord uit een nachtmerrie, bij Sorrentino is de stad vooral droomachtig en verleidelijk surreëel.

Als journalist, schrijver en zelfverklaard koning van de Romeinse jetset kijkt Jep Gambardella (prachtrol van Toni Servillo) in La grande bellezza met groeiende afstand en verbittering naar het lege luxeleven dat hij en zijn vrienden leiden. In het opgeklopte gewoel gaat hij op zoek naar eerlijke, ongefilterde schoonheid. De schoonheid van Rome, zoals die misschien alleen nog maar door toeristen wordt ervaren. Jep ontpopt zich tot een stuurloze, ondoorgrondelijke gids in een stad die met zijn geheime tuinen en dwaalgangen een labyrint blijkt. Een duidelijk gestructureerd verhaal biedt La grande bellezza evenmin; de film is eerder een eindeloze reeks ontmoetingen. Tegelijkertijd is dit, van de houseparty's tot een ochtendlijke dwaaltocht langs de rivier, het mooiste Rome dat je ooit op film hebt gezien.

Lees verder onder de trailer.

Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989)
Net 5, 20.30-22.45 uur

In de eerste Back to the Future reisde Marty McFly (Michael J. Fox) naar 1955 om te regelen dat zijn ouders ook echt zijn ouders worden. Lijkt bij terugkeer naar 1985 chronologisch alles in kannen en kruiken, staat Doc (Christopher Lloyd) opnieuw voor de deur met zijn DeLorean-tijdmachine. In het inmiddels allesbehalve toekomstige 2015 dreigt Marty's zoon het hele tijd-ruimtecontinuüm in de war te schoppen. Vervolgens pingpongen Marty en Doc tussen toekomst, heden en verleden.

Zeer innovatieve trucages (voor 1989) maken het mogelijk dat Michael J. Fox in sommige beelden drie tot vier personages speelt: Marty's jonge en oudere versie, diens zoon én zijn zus. Heel enerverend en amusant allemaal, omdat regisseur Robert Zemeckis en scenarist Bob Gale het tempo hoog houden. Bij Fox en Lloyd spat het speelplezier ervan af. Zelfs na tig keer kijken, blijft het een genot Marty verwonderd 2015 binnen te zien stappen, op dezelfde manier waarop hij in het eerste deel door 1955 struikelde: hetzelfde opwaarts bewegende totaalshot van het stadscentrum van Hill Valley, dezelfde bijnabotsing tussen Marty en het (nu vliegende) verkeer en opnieuw een confrontatie in de plaatselijke limonadebar. Die limonadebarscène is de leukste van de film: een heus nostalgiecafé in jarentachtigstijl. Dus klinkt Beat It op de radio, terwijl computergestuurde imitaties van Michael Jackson, Ronald Reagan en ayatollah Khomeini de bestelling opnemen.

Lees verder onder de trailer.

The Frighteners (Peter Jackson, 1996)
Net 5, 22.45-00.55 uur

Voordat Peter Jackson met zijn Lord of the Rings-trilogie het grote succesnummer van Hollywood werd, werkte hij in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland aan een opvallend oeuvre, met lowbudgethorrorfilms als Bad Taste en Braindead en het meesterlijke meisjesdrama Heavenly Creatures. The Frighteners was Jacksons eerste Hollywoodproductie. Een kassucces werd het niet, deze griezelkomedie met Michael J. Fox als een oplichter die paranormale gaven voorwendt. Maar een geestige, knappe film is het wel, bovendien zichtbaar met lol gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden