De Volkskrant tv-selectie voor 1 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Arlington Road. Beeld
Beeld uit Arlington Road.Beeld

De wereld rond in 6 stappen
Net 5, 20.30 uur

Volgens de theorie 'six degrees of seperation' is iedereen op de wereld verbonden in maximaal zes stappen. In dit nieuwe programma onderzoeken elke week twee bekende mensen of er een connectie is tussen een willekeurig persoon en een internationale bekendheid. In aflevering 1 moeten Ryanne van Dorst (Elle Bandita) en Zarayda Groenhart van een Thais rijstveld bij Sharon Osbourne in Beverly Hills uitkomen.

undefined

After Hitler
Discovery Channel, 21.00 uur

De euforie na de Tweede Wereldoorlog duurde maar even, toont deze documentaire die de eerste vijf jaar na het naziregime belicht. De verwoeste landen moesten hun economie weer opbouwen, zo'n 40 miljoen vluchtelingen keerden terug naar hun moederland. Voor veel burgers waren de jaren na de oorlog zwaarder dan de oorlog zelf.

Adolf Hitler. Beeld anp
Adolf Hitler.Beeld anp

NOS Maliebaanmonologen
NPO 2, 22.30 uur

'De Spannendste straat van Nederland tijdens de bezetting', zo noemt Ad van Liempt de Maliebaan in Utrecht in zijn boek Aan de Maliebaan. Op nummer 35 zat het hoofdkantoor van de NSB, daar tegenover het aartsbisschoppelijk paleis, er was de Nederlandse SS, het beruchte bureau van de Sicherheitspolizei, er woonden verzetsstrijders. Zes dagen achtereen zendt de NOS monologen uit met acteurs die de sleutelfiguren van de Maliebaan spelen.

Op de dijk (Mirjam de With, 2016)
NPO 3, 20.25 uur

De tweede aflevering uit een serie van zes nieuwe Telefilms voert de geboren Groninger Egbert Jan Weeber op als de in Volendams dialect pratende Johan, die vijftien jaar na de nieuwjaarsbrand in Volendam (2000-2001) wordt geconfronteerd met de naweeën van een onverwerkt trauma. Zijn voormalige jeugdvriend Chris verbrandde zijn gezicht, Johan bleef nagenoeg ongedeerd en kampt met schuldgevoelens. 'Bij jou zit het van binnen', zegt Chris, het bedenkelijk-uitleggerige niveau van de film onderstrepend.

Egbert-Jan Weeber. Beeld anp
Egbert-Jan Weeber.Beeld anp

Arlington Road (Mark Pellington, 1999)
SBS 9, 20.30 uur

In Arlington Road laat regisseur Mark Pellington zich meevoeren door de emoties van zijn hoofdpersonage. Bij docent Michael Faraday (Jeff Bridges) groeit het vermoeden dat zijn overbuurman Oliver Lang (Tim Robbins) een terrorist is die broedt op een aanslag . Faradays twijfels en angsten beïnvloeden voortdurend de visuele stijl van de film: scheve camerastandpunten, dreigende close-ups, licht dat knippert op het tempo van Faradays nerveus kloppende hart. Als iets of iemand in Faradays complottheorieën gelooft, dan is het de film zelf. Ziet Faraday (en wij met hem) spoken, hem ingegeven door de tragische dood van zijn vrouw, of is er bij de buren echt iets aan de hand?

Rabbit-Proof Fence (Phillip Noyce, 2002)
Zondag, BBC 2, 00.00 uur

De inboorling moet, ondanks zichzelf, worden geholpen. Dat verklaart Kenneth Branagh oprecht in zijn rol als A.O. Neville, in 1931 de voogd van alle aboriginals in West-Australië. Die wrede praktijk wordt in Rabbit-Proof Fence getoond vanuit het perspectief van de 14-jarige Molly. Zij ontsnapt uit een kamp en begint met twee vriendinnetjes aan een lange tocht langs het hek dat landbouwgrond tegen konijnen beschermt - Molly weet dat haar moeder aan het hek woont. Prachtige beelden van cameragenie Cristopher Doyle.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden