De Volkskrant tv-selectie voor 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Zorgrobot Alice in 'Ik ben Alice' van Sander Burger. Kan de robot de toekomst van de thuiszorg veranderen? Beeld
Zorgrobot Alice in 'Ik ben Alice' van Sander Burger. Kan de robot de toekomst van de thuiszorg veranderen?Beeld

2Doc: Onder de oppervlakte

NPO 2, 20.30 uur
Reconstructie van de onnavolgbare politieke besluitvorming rond het onder water zetten van de Hedwigepolder. Documentairemaker Digna Sinke doet een poging dit politieke spel vol sentimenten van zowel Nederland als België te doorgronden.

Documentairemaakster Digna Sinke reconstrueert de besluitvorming rond de Hedwigepolder. Beeld anp
Documentairemaakster Digna Sinke reconstrueert de besluitvorming rond de Hedwigepolder.Beeld anp

Jan vs. Geraldine

NPO 3, 20.30 uur
BNN-presentatoren Jan Versteegh en Geraldine Kemper gaan de strijd aan in Zuid-Afrika. In aflevering één krijgen ze een Monopoly-achtige opdracht van de burgemeester van Kaapstad: wie weet de meeste hotspots van de stad te kopen?

Back to the zeros

RTL 4, 20.30 uur
RTL vindt het alweer tijd om terug te blikken op de jaren nul. Aflevering één bestrijkt de jaren 2000 en 2001. Lieke van Lexmond ontmoet slachtoffers van de cafébrand in Volendam en John Williams spreekt zanger Jody 'Que si que no' Bernal.

Lauren!

NPO 3, 22.00 uur
Lauren Verster daalt af naar de ondergrondse gangen van Parijs, waar een select gezelschap genaamd de Cataphiles illegale feestjes bouwt. Alleen dit clubje Parijzenaren kent de weg in het labyrint en weet waar de geheime ingangen zitten.

Im Nebel des Krieges

ARD, 22.45 uur
Reportage waarin de Duitse oorlogsverslaggever Ashwin Raman de verschillende fronten bezoekt waaraan de strijd met Islamitische Staat wordt gevoerd. Raman reisde in de zomer van 2015 door de grensgebieden van Irak, Syrië en Koerdistan.

Duitse soldaten trainen Koerdische Peshmerga in Erbil. Beeld ARD
Duitse soldaten trainen Koerdische Peshmerga in Erbil.Beeld ARD

Ik ben Alice (Sander Burger, 2015)

NPO Cultura, 20.30-21.45 uur
De hoogbejaarde mevrouw Remkes is slecht ter been en eenzaam. Moet ze haar leven een cijfer geven, dan wordt het een mager zesje. Of het gezelschap van zorgrobot Alice, 60 centimeter hoog, poppengezicht op een robotlijf en nogal traag van antwoord, iets aan de situatie kan verbeteren? 'Een robot', zegt mevrouw Remkes tegen Alice, 'daar voel ik niet veel voor in mijn huis. Geef mij maar een levend mens.' Alice: 'O, da's jammer. Bedankt voor dit gesprek.'

Mevrouw Remkes is een van de drie bejaarde, alleenstaande vrouwen die in Ik ben Alice worden gevolgd tijdens hun deelname aan het Alice-experiment. Tegelijkertijd zien we hoe een onderzoeksgroep van wetenschappers en adviserende thuiszorgers de resultaten van dat experiment met elkaar bespreken. En probeert regisseur-scenarist Sander Burger zichtbaar te maken hoe Alice de wereld waarneemt. Is dit de toekomst van de thuiszorg? Hoe makkelijk of moeilijk is het om een emotionele band met een kunstmatig wezen te krijgen? Ontroerend en fascinerend om te zien hoe de hoofdpersonages aarzelend, het ene moment sceptisch en het andere onbevangen, toenadering zoeken tot Alice.

The Pursuit of Happyness (Gabriele Muccine, 2006)

RTL 8, 20.30-23.00 uur
Chris Gardner is wel een héél brave Hendrik. Een die bij de crèche van zijn zoontje zeurt over het verkeerd gespelde woord 'happyness' in de muurschildering. Die tegenslag na tegenslag trotseert door doorzettingsvermogen, het oplossen van een Rubiks kubus en dom geluk. Hij slaagt erin zich in de kille jaren tachtig te ontwikkelen van dakloze tot miljonair. Toch is het voornaamste personage uit het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde The Pursuit of Happyness niet onuitstaanbaar. Dat komt vooral doordat Will Smith Chris Gardner vertolkt. Hij maakt hem tegelijkertijd grappig, wanhopig en optimistisch. De chemie tussen hem en zijn zoon (Jaden Smith, zijn echte zoon) is voelbaar. Smith voorkomt dat de film een melodramatische draak wordt en verdiende er een Oscarnominatie mee.

Le choix des armes (Alain Corneau, 1981)

TV 5, 00.00-02.18 uur
Meesterwerk van de Franse cineast die meer excellente films maakte (Série noire, La menace), maar zichzelf overtrof wanneer hij zich een fan betoonde van zijn Amerikaanse voorbeelden. Zoals het in melancholie gedrenkte Le choix des armes. Daarin is Gérard Depardieu een voortvluchtige crimineel die onderdak zoekt bij zijn beschermheer (Yves Montand), die de misdaad vaarwel dacht te hebben gezegd en met zijn vrouw (Catherine Deneuve) een chic leven leidt. Noodgedwongen neemt hij de wapens weer op.

Pas son genre (Lucas Belvaux, 2014)

Film 1 Spotlight, 00.20-02.30 uur
Hij is filosoof en schrijver, zij is kapster. Zij voelt zich thuis in het provinciestadje Arras, hij is een Parijzenaar voor wie het leven buiten de ringweg ophoudt. Wanneer hij als filosofiedocent voor drie dagen per week wordt uitgezonden naar Arras, ervaart snob Clément dat als een straf. Totdat hij Jennifer tegenkomt: de vrolijke alleenstaande moeder knipt zijn haar en raakt zijn hart. Zo oogt het tenminste wanneer zich een affaire ontwikkelt tussen de twee. De Belgische regisseur Lucas Belvaux (38 témoins, Cavale) lijkt aanvankelijk een behoorlijk clichématig verhaal te vertellen, tot hij het over een andere boeg gooit en de film met terugwerkende kracht avontuurlijker en grimmiger wordt.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden