De Volkskrant tv-selectie voor 1 december
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.
Vroege vogels
NPO 2, 19.20 uur
Een bezoek aan de Strabrechtse Heide, waar 300 Kempische heideschapen rondlopen die voorkomen dat het gebied, vijf jaar na een enorme brand, weer gaat verbossen. Syb van der Ploeg brengt een ode aan de nationale vogel de grutto.
Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur
Een reconstructie van de splitsing van ProRail en de NS. Een interview in New York met schaker Garri Kasparov, die moest vluchten voor Poetin. En de Brusselse wijk oud-Molenbeek: hoe kon dit een schuilplaats voor jihadisten worden?
Je zal het maar zijn
NPO 3, 20.30 uur
Sophie Hilbrand portretteert drie travestieten: Robin treedt al 25 jaar op als drag queen Mayday. Ferry de Ruiter betrad als vrouw het podium van The voice of Holland. Vrachtwagenchauffeur Jeroen gaat één keer per maand op stap als Marloes.
Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur
Stichting 40-45 werd na de oorlog opgericht om verzetsmensen en hun verwanten bij te staan. Het leek iets tijdelijks, maar de stichting viert al haar 70-jarig jubileum. De aflevering Steun voor het verzet gaat over de stichting en haar bezigheden.
2Doc: Het Syrië van Assad
NPO 2, 23.00 uur
Filmmaker Martin Smith reisde afgelopen zomer door Syrië. Hij bezoekt Damascus, de kapotgeschoten wijken van Homs, maar ook een luxe vakantieoord. Hij laat zien hoe het eraan toegaat in gebieden die onder leiding staan van president Assad.
Imagine: David Chipperfield
BBC 1, 23.35 uur
Een portret van de Britse architect David Chipperfield, die inhoud belangrijker vindt dan vormgeving. Alan Yentob praat met hem over de verbouwing van het Neues Museum in Berlijn en de nieuwe vleugel van het Metropolitan Museum in New York.
The Devil's Own (Alan J. Pakula, 1997)
RTL 8, 20.30-22.45 uur
Alan J. Pakula verwierf in de jaren zeventig roem met intelligente thrillers als Klute (met Jane Fonda) en de briljante Watergatethriller All the President's Men. In 1993 boekte hij nog commercieel succes met de John Grishamverfilming The Pelican Brief.
Pakula's laatste film, voltooid een jaar voordat hij in 1998 bij een auto-ongeluk om het leven kwam, deed het minder goed. De productie van The Devil's Own, waarin een IRA-terrorist (Brad Pitt) in New York onderdak vindt bij een nietsvermoedende Iers-Amerikaanse politieagent (Harrison Ford), werd geteisterd door problemen.
De twee hoofdrolspelers konden het slecht met elkaar vinden - Pitt vond dat het script niet deugde en dat Fords personage te veel aandacht kreeg - en het verhaal werd uiteindelijk zeven keer herschreven. Toch redelijk boeiend vanwege de afzonderlijke acteerprestaties en misschien ook om te speuren naar wat er in Pakula's zwanenzang van zijn ouderwetse vakmanschap was overgebleven.
We are the Best! (Lukas Moodysson, 2013)
Film 1 Sundance, 21.00-22.37 uur
In het Stockholm van 1982 is punk nog lang niet begraven. Bobo (13) heeft net haar haar afgeknipt en Klara heeft zichzelf een hanenkam aangemeten; ze vinden alles stom, behalve elkaar. Naast de sombere Bobo en de springerige Klara is er de brave Hedvig, die zich heeft laten overhalen met de andere twee een punkband te beginnen.
Regisseur Moodysson (Fucking Åmål, Together) baseerde We Are the Best! op een autobiografisch stripboek van zijn vrouw Coco. Het is goed te merken dat hij weet waar hij het over heeft: niet alleen de kleding en jarentachtigdecors kloppen tot in detail, ook de karakters van de meisjes zijn haarfijn getroffen. Extreem lief en zachtaardig is de film, vrij van pretenties of politieke lading.
In zekere zin is het een terugkeer naar Moodyssons eerste speelfilms, maar er zijn verschillen. We Are the Best! heeft geen dwingende vorm en draait vooral om sfeer. Het is een opgewekt eerbetoon aan drie doodnormale pubers die zich met dwarse kapsels, verhullende slobbertruien en rammelende punkmuziek door hun moeilijkste jaren proberen te slaan.
Final Fantasy: The Spirits Within (Hironobu Sakaguchi en Moto Sakakibara, 2001)
RTL 7, 00.00-01.50 uur
Deze verfilming van een populair computerspel deed stof opwaaien door de digitale 'acteurs': door de computer gegenereerde karakters die levensecht moeten lijken.
In Final Fantasy gaat de meeste aandacht uit naar het haar van heldin Aki, een wetenschapper die anno 2065 de aarde, of wat daarvan over is, moet bevrijden van vreemde, transparante draken. Een voor een moesten 60duizend haartjes in een computerprogramma worden ingevoerd, zodat ze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Het proces slurpte 20 procent van het productiebudget (135 miljoen dollar) op. Aki's haar ruist dan ook soepel als in een shampooreclame.
Possession (Neil LaBute, 2002)
BBC 1, 00.50-02.25 uur
Pretentieuze verfilming van de gelijknamige roman van A.S. Byatt. Twee literatuurwetenschappers verdiepen zich in een 19de-eeuwse liefdesgeschiedenis en beginnen zelf ook de vlinders in hun buik te voelen.
Mooie hoofdrolspelers (Gwyneth Paltrow, Aaron Eckhart), prachtige locaties (behalve oude universiteitsgebouwen onder meer het British Museum) en ingenieuze overgangen tussen heden en verleden kunnen de indruk van een iets te cerebraal project niet wegnemen.