De Volkskrant tv-selectie voor 1 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Onzichtbaar Nederland Beeld
Onzichtbaar NederlandBeeld

De Rekenkamer

NPO 3, 20.30 UUR

De Rekenkamer tast diep in de buidel voor een verzameling kleurrijke telefoonspelletjes. Want hoe gratis zijn gratis spellen als Candy Crush, Pokemon Go en Clash of Clans? Daarnaast antwoord op de vraag wat een goede fles wijn mag kosten.

Het instituut

NPO 1, 21.30 UUR

Op welke leeftijd ben je op je best? In opdracht van analisten Rob Urgert en Joep van Deudekom test Sophie Hilbrand het doorzettingsvermogen, de reactiesnelheid en het technisch inzicht van de jonge en oude kandidaten.

The truth about alcohol

CANVAS, 22.10 UUR

Als het aan de Britse overheid ligt, gaan de Engelsen flink minder drinken. Om het land op weg te helpen, scheidt spoedarts Javid Abdelmoneim hier feit van fictie. Is rode wijn gezond? En zorgt een slaapmutsje voor een betere nachtrust?

Onzichtbaar Nederland

NPO 1, 22.15 UUR

Te zien is hoe in de afgelopen decennia de steden zijn veranderd. De fiets rukt op, maar er is steeds minder plaats voor al die tweewielers. Chique wijken rondom treinstations verpauperden, maar werden de laatste jaren juist weer opgeknapt.

Danny in Arabistan

NPO 3, 21.00 UUR

Danny Ghosen is in Egypte, waar hij op zoek gaat naar mensen die nog altijd in de revolutie geloven. Wat is er gebeurd sinds 2011? Ondanks het harde optreden van een nieuwe dictator steken kunstenaars, komieken en muzikanten hun nek uit.

The City Addicted to Crystal Meth

NPO 3, 22.55 UUR

Herhaling van Louis Theroux' documentaire uit 2009 over Fresno in Californië, de stad met het hoogste aantal crystal meth-gebruikers in de VS. Theroux spreekt verslaafden en ziet hoe de hevig verslavende drug complete wijken lamlegt.

Mapplethorpe: Look at the Pictures (Fenton Bailey en Randy Barbato, 2016)

NPO2, 22.55-00.20 uur.

Vorige week draaide dit uitvoerige portret van de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989) nog op het Idfa, vanavond wordt het uitgezonden onder de vlag van het tv-programma Het Uur van de Wolf. Tot de publieksfavorieten behoorde Mapplethorpe: Look at the Pictures niet in Amsterdam, daarvoor leunt de documentaire wellicht net iets te veel op de geijkte combinatie van archiefbeelden en talking heads, maar als inkijkje in het controversiële werk van de fotograaf en als schets van de New Yorkse kunstscene in de jaren zeventig en tachtig is dit zonder meer geslaagd.

Mapplethorpe werd in eerste instantie het bekendst als geliefde/vriend/ muze van zangeres Patti Smith, maar bouwde vervolgens, nadat hij had ontdekt gay te zijn, aan een invloedrijk en grensverleggend oeuvre vol expliciete fotografie: zijn bekendste foto is die van een gezichtsloze man met enorme piemel uit de gulp van zijn pak. Helaas schittert Smith in de documentaire door afwezigheid, maar regisseurs Fenton Bailey en Randy Barbato vonden tal van Mapplethorpes naasten van zijn biograaf tot oude vrienden, familieleden, kamergenoten, geliefden, modellen, schrijvers, curatoren en lustobjecten om uitvoerig over de fotograaf te vertellen. Mooi is het moment waarop zijn moeder bladerend door een oud foto- album zich realiseert dat ze maar weinig kinderfoto's van haar zoon heeft: het was vooral Robert die háár fotografeerde, ook toen al. Of neem de reactie van een vriendin, toen Robert haar zijn foto liet zien van een hand die volledig in een anus verdwijnt. Lachend: 'Oké Robert, volgens mij heb je eindelijk je stem gevonden.' Met die relativering brengt Look at the Pictures op fraaie wijze nuances aan in een pionierend rock-'n'-roll-leven.

Freedom Writers (Richard LaGravenese, 2007)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Te mooi, maar waargebeurd verhaal: na de ernstige rassenrellen in 1992 laat een lerares Engels in Los Angeles de leerlingen in haar raciaal gemengde en verdeelde klassen een dagboek bijhouden waarin ze alles mogen schrijven wat in hen opkomt. Met de kennis van de inhoud van die dagboeken die ze heeft, krijgen haar lessen een zodanig andere inhoud dat de verdeelde klas een hechte groep wordt en het verzamelde dagboek een groot succes.

Hilary Swank produceerde zelf de film waarin ze de hoofdrol speelt als de gedreven jonge lerares. Het lukt niet helemaal om de omslag van ongeïnteresseerde bendeleden in geëngageerde leerlingen geloofwaardig te maken en de film overschrijdt zo nu en dan de grenzen van betamelijke sentimentaliteit, maar blijft desondanks fascineren, ook omdat het waargebeurd is, natuurlijk.

Robin Hood (Ridley Scott, 2010)

SBS6, 20.30-00.10 uur (onderbroken door Hart van Nederland).

De Britse regisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Gladiator) had voor zijn prequel op de Robin Hood-mythe een royaal budget tot zijn beschikking: 130 miljoen dollar. Hij hoefde dus niet te kijken op een massascène of luchtshot meer of minder en leeft zich volledig uit op allerlei imposante decorstukken, waaronder prachtig vormgegeven kastelen. Russell Crowe speelt het hem vertrouwde rauwe, bonkige type niet het soort man dat zich hult in een maillot. De vergelijking met hun eerdere samenwerking in Gladiator doemt continu op. Toch kan Robin Hood niet tippen aan die eerdere, in het oude Rome gesitueerde spektakelfilm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden