De Volkskrant tv-selectie van zondag 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u zondag zien.

Stef Biemans tijdens een opname van Over de rug van de Andes. Beeld
Stef Biemans tijdens een opname van Over de rug van de Andes.Beeld

Over de rug van de Andes, NPO 2, 20.15 uur.

In de laatste aflevering van deze serie reist Stef Biemans over de Magdalena-rivier in Colombia. Langs de oevers spreekt hij met deinwoners over de nieuwe vrede en de toekomst van het land.

Tegenlicht, zondag, NPO 2, 21.05 uur

Tegenlicht neemt een kijkje op de Central European University in Boedapest. Deze door miljardair George Soros opgerichte universiteit was bedoeld als lichtend voorbeeld voor een vrij en democratisch Hongarije. Premier Viktor Orbán wil er niets van weten en werkt de universiteit opzichtig tegen. Wat kan de Central European University nog doen en waarom kiezen de Hongaren (net als de Oostenrijkers, Polen, Tsjechen, Slowaken en Bulgaren) steeds vaker voor een rechts en nationalistisch bewind?

undefined

Ida's diary, zondag, Canvas, 22.30 uur

Het verhaal van het Noorse meisje Ida, dat acht jaar lang een videodagboek bijhield om verslag te kunnen doen van haar worsteling met borderline. Ze laat de diepe dalen zien, haar littekens, haar potjes met pillen en nachten in het ziekenhuis. Maar ook de overwinningen, de dagen dat het haar tóch lukt om door de bomen het bos te zien.

Tu dors Nicole (Stéphane Lafleur, 2014) Zondag, TV 5, 23.20 uur

Zomerverveling wordt gevangen in de details, in deze prettig bevreemdende coming-of-agefilm uit Canada. Tijdens de saaie grote vakantie, waarin de jonge Nicole haar dagen slijt met een vriendin, dromend van vakantie op IJsland, valt langzaam op hoe de God der Verveling met subtiel genoegen barstjes in de realiteit begint te schoppen. Let op de slippers in de afwasmachine, de planten die met vruchtensap worden bewaterd, de man die met walvisgeluiden op de autoradio 's nachts stapvoets door de buurt rijdt in de hoop dat zijn baby slaap vat. Lekker vreemd allemaal - en gefilmd in puntgaaf zwartwit. Hoofdrolspeelster Julianne Côté zorgt ervoor dat de film niet alleen deze fraaie, terloops opduikende magisch-realistische momenten nodig heeft om te illustreren dat het titelpersonage aan de vooravond staat van grote veranderingen in haar leven.

King Arthur (Antoine Fuqua, 2004) Zondag, Net 5, 23.30 uur

De begintitels van King Arthur vermelden dat nu eindelijk het ware verhaal zal worden verteld over de legendarische leider die de Britten verenigde. Een claim die moeilijk waar te maken is: over koning Arthur zijn nu eenmaal weinig feiten bekend. De film doet vooral een poging de duistere Middeleeuwen om te toveren tot een strijdtoneel voor veldslagen tussen dappere mannen die heel modern vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel hebben staan. De definitieve Arthurfilm is het niet, maar de actiescènes zijn fraai en de sterrencast imposant.

undefined

Kill Your Darlings (John Krokidas, 2013) Zondag, Fox, 23.55 uur

Aardig drama over de studentenjaren van beatdichter Allen Ginsberg (1926-1997). Allen, redelijk gespeeld door Daniel Radcliffe (Harry Potter), wordt toegelaten tot de Columbia Universiteit en wordt door zijn nieuwe maatje Lucien Carr geïntroduceerd bij literaire eigenheimers als Jack Kerouac en William S. Burroughs. Amper gesetteld in zijn studentenkamer belandt zijn moeder na een suïcidepoging in het gesticht. Kill Your Darlings draait steeds om conflicten: harde realiteit versus studentenbestaan, echte schrijvers versus poseurs, traditie versus vernieuwing. Terwijl de film een heldere visie op Ginsbergs rebellenclub mist, gebruikt debutant Krokidas leuke visuele foefjes om de half uit het lood hangende werkelijkheid van de personages te verbeelden. Zo steekt Burroughs een sigaret aan met zijn brandende vinger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden