De Volkskrant tv-selectie van zondag 5 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De Hoeder: Ontroerende documentaire over de 92-jarige huisarts Nico van Hasselt

Robo Sapiens
NPO 2, 20.15 uur

In deze tweede aflevering reist Jelle Brandt Corstius naar Ethiopië en de VS. Hier onderzoekt hij hoe kunstmatige intelligentie en robots steeds slimmer worden. Op steeds meer terreinen verliest de mens het van apparaten. Klinkt eng, maar is het dat ook?

Voetbalmaffia
NPO 3, 20.25 uur

Thrillerauteur Charles den Tex nam voor het schrijven van deze dramaserie het voetbal bedreigende matchfixing als uitgangspunt. In de eerste aflevering zien we hoe de Italiaanse droom van voetballer Johnny (overtuigend neergezet door Chiem Vreeken) in duigen valt. Na een conflict met de voorzitter van zijn club is hij op de transferlijst gezet en in de ongure wereld van het matchfixing terechtgekomen. Daarnaast heeft hij een schuld bij een maffiose aannemer, die alles op alles zet om zijn geld terug te krijgen.

VPRO Tegenlicht: City for sale?
NPO 2, 21.10 uur

Amsterdam barst uit zijn voegen. Meer en meer wordt de stad het domein van toeristen, expats en vastgoedontwikkelaars, en woningen worden steeds duurder. Gaat Amsterdam Parijs en Londen achterna, waar de middeninkomengezinnen al zijn verdreven? Of kan de ziel van de stad worden behouden? Bewoners, winkeliers, vastgoedontwikkelaars en architecten delen hun visie.

Teledoc Campus: De Hoeder
NPO 3, 23.00 uur

Ontroerende documentaire van Joost van der Wiel over de 92-jarige huisarts Nico van Hasselt, die al zestig jaar lang dagelijks een ronde langs zijn cliënten maakt. Met aandacht, liefde en oprechte interesse luistert hij naar de grote en kleine kwalen van zijn patiënten. De levensmoeien probeert hij moed in te praten en zichtbaar moeilijk heeft hij het als een van zijn patiënten euthanasie wil. En dan zijn er ook nog de sores thuis. 'Groeten aan je vrouw', zegt een vrouw na haar consult. 'Ja, die had eergisteren weer een hartaanval. Heel vervelend', antwoordt Van Hasselt. Maar dat de huisarts een leeftijd heeft bereikt waarop hartaanvallen ineens tot de dagelijkse gang van zaken behoren, weerhoudt hem er niet van zijn werk uit te voeren.

Dragonheart (Rob Cohen, 1996)
Net 5, 22.15 uur

Mooie special effects en goede hoofdrollen maken van Dragonheart een leuke film. Drakendoder Bowen (Dennis Quaid) en zijn draak Draco (met de stem van Sean Connery) reizen in de tiende eeuw over het Engelse platteland en lichten de bevolking op; overal zetten ze de dood van Draco in scène en haalt Bowen de beloning voor het doden van een draak op.

The Ring (Gore Verbinski, 2002)
BBC 2, 00.20 uur

'Het ziet eruit als een studentenfilmpje', zegt een van de personages in The Ring wanneer hij naar een mysterieuze videoband heeft gekeken. Inderdaad zouden de zwaarmoedige zwart-witbeelden van een ladder, een suïcidale vrouw en een spiegel het werk van een kunstzinnige student kunnen zijn. Maar ze krijgen in de film een griezelige lading. Iedereen die ernaar kijkt, wordt gebeld met de boodschap dat hij nog zeven dagen te leven heeft. Het is een sterke gimmick overgenomen van het Japanse Ringu (1998) die ook in deze Amerikaanse versie knap wordt uitgewerkt. Naomi Watts speelt een hoofdrol als journaliste die op onderzoek uitgaat.

Meer over