De Volkskrant tv-selectie van zondag 18 maart

Madelon Meester
Stil uit Catch me if you can. Beeld YouTube.
Stil uit Catch me if you can.Beeld YouTube.

Catch Me If You Can

(Steven Spielberg, 2002)

Zondag, BBC 2, 18.45 Het ware verhaal van meestermanipulator Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) wordt met luchtigheid, schwung en ernst verteld; Spielberg en zijn team beleefden duidelijk plezier aan het creëren van een nostalgische jarenzestigsfeer. Dat begint al bij de begintitels, die met sprankelende animaties iets verklappen van het kat-en-muisspel dat volgt tussen Abagnale en FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks). Volgens de echte Abagnale houdt de film zich voor 80 procent aan de waarheid - hij vond het prima zo.

(Trailer gaat verder onder trailer).

De vrouw die Poetin wil verslaan

Zondag, NPO 2, 19.15 uur

Op de dag van de verkiezingen in Rusland toont NTR de reportage De vrouw die Poetin wil verslaan. Staat er na achttien jaar heerschappij van Vladimir Poetin een nieuwe leider op? De NTR zoomt in op de verrassendste kandidaat: de 36-jarige Ksenia Sobtsjak. Ze presenteerde ooit de Russische versie van Big Brother en sierde de cover van de Playboy, maar maakte plots een opvallende draai in haar carrière. Ze is journalist op de enige vrije nieuwszender van Rusland en is kritisch over Poetins beleid. Waarom gaf de 'Russische Paris Hilton' haar luxeleventje op? Wil ze het land veranderen? Of is ze gestuurd door het Kremlin, om de schijn van een democratische verkiezingsstrijd te wekken?

Over de rug van de Andes

Zondag, NPO 2, 20.15 uur

Na de documentaireserie Americanos over Mexicaanse migranten is Stef Biemans terug met in Over de rug van de Andes. Biemans, die zelf in Nicaragua woont, trekt vanavond door Vuurland, het nieuwe migrantenparadijs van Zuid-Amerika. Door de komst van een Argentijnse elektronicafabriek is de hoofdstad Ushuaia razendsnel gegroeid en er komen steeds meer smartphone- en televisiefabrieken voorbij. Veel bewoners voelen zich bedreigd door de groei. Want wat zijn de gevolgen voor de natuur, de bergen en de dieren?

VPRO Tegenlicht

NPO 2, 20.30 uur

Hoe wordt het groene leven voor iedereen toegankelijk? In de Tegenlicht-aflevering 'De worsteling van de groenmens' een reis langs mensen die naar manieren zoeken om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

Brooklyn

(John Crowley, 2015)
Zondag, BBC 1, 21.30 uur

Saoirse Ronan speelt Eilis, een serieus Iers meisje dat begin jaren vijftig de overtocht naar Amerika waagt omdat ze daar volgens haar zus een betere toekomst heeft. Daar leert ze - bescheiden - te dromen: ze ambieert een fijne carrière als accountant en een leuke man. Een monsterklus om zo'n keurig meisje interessant te houden. Maar Ronan laat Eilis groeien van een door heimwee geplaagd muurbloempje tot een zelfverzekerde jonge vrouw vol potentie. Net als je eraan gewend bent dat Brooklyn, naar het boek van Colm Tóibín en bewerkt door Nick Hornby, van een migrantendrama een volbloed romance is geworden, gooit een aantal wel heel toevallige plotwendingen roet in het eten en moet Eilis na een jaar opnieuw kiezen tussen Amerika en Ierland. Wordt soms behoorlijk soap-achtig, maar Ronan geeft het materiaal vleugels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden