De Volkskrant tv-selectie van zaterdag 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u donderdag zien.

Kevin Toma en Madelon Meester
Beeld uit de film Short Term 12 Beeld
Beeld uit de film Short Term 12Beeld

Vranckx
Canvas, 20.10 uur

Vijf maanden lang streed het Filipijnse leger in de stad Marawi tegen IS. De stad is inmiddels bevrijd, maar de puinhoop is groot, evenals het trauma bij de inwoners. Verslaggevers Yassina Atari en Zaur Kourazov spreken onder anderen een oude vrouw, die voor haar kleinzoon zorgt, doordat haar zoon de strijd niet heeft overleefd. En ze bezoeken een schuilplek van een plaatselijk leider van de aan IS gelieerde terreurgroep Abu Sayyaf.

Andere Tijden
NPO 2, 21.25 uur

België werd in de jaren tachtig opgeschrikt door de Bende van Nijvel. In drie jaar tijd vielen er 28 dodelijke slachtoffers tijdens gewelddadige overvallen. Zelfs een kind dat smeekte om zijn leven werd zonder genade neergeschoten. De bende is nooit gepakt. Vorig jaar was er een doorbraak in de zaak. Wordt het mysterie eindelijk opgelost?

Monster und Mythen
Arte, 22.00 uur

Wat is de oorsprong van eeuwenoude mythen, monsters en fabels? De draak is een van de oudste fantasiewezens. In deze documentaire leggen wetenschappers uit waar dit fantasiewezen zijn oorsprong vond. En in Kazachstan worden resten uitgegraven van een dier dat weleens de inspiratie zou kunnen zijn geweest van de eenhoornlegende.

Highlands
Canvas, 19.05 uur

Eerste deel van deze Schotse natuurserie van Nigel Pope. In beeld wordt gebracht hoe eekhoorns, reeën en waterspreeuwen zich vermenigvuldigen.

Gran Torino (Clint Eastwood, 2008)
Veronica, 20.00 uur

Uitgebalanceerd drama over de verbitterde Korea-veteraan Kowalski (Eastwood) die niets moet hebben van zijn allochtone buren. Natuurlijk ontstaat er toch een nukkige vriendschap tussen hem en de buurjongen. Het was vast heerlijk voor Eastwood om zo'n in essentie goed mens te spelen én te mogen vloeken. Het zijn niet alleen de knarsend uitgesproken teksten die Gran Torino soms even veranderen in Dirty Harry 6, maar vooral de close-ups van Eastwoods gezicht: op zo'n moment lijkt dat alleen te bestaan uit strakke kaken en die angstaanjagend blauwe ogen en acht je de acteur én zijn personage tot alles in staat.

Les Misérables (Tom Hooper, 2012)
SBS 9, 20.30 uur

Drie Oscars, waaronder eentje voor het tranentrekkende optreden van Anne I Dreamed a Dream Hathaway en een wereldwijde kassaopbrengst van 442 miljoen dollar, waren het resultaat van de even bombastische als intieme aanpak die de Britse regisseur Tom Hooper (The King's Speech) hanteerde bij Les Misérables (2012). Schaal en intimiteit zijn de twee elementen die een verfilming nog kan toevoegen aan de wereldberoemde musical, die weer is gebaseerd op de roman van Victor Hugo uit 1862. In de tweeënhalf uur dat de film duurt, gunt Hooper de kijker geen seconde rust. De toch al emotionele liedjes laat hij niet alleen live zingen (wat het ruige realisme mooi versterkt) maar hij toont ze ook in close-up.

Short Term 12 (Destin Cretton, 2013)
Canvas, 22.55 uur

Mooi, bescheiden verhaal (en dito film) over het werk van een jong liefdeskoppel in een tehuis voor uit huis geplaatste jongeren. Spektakel en verrassingen ontbreken; de kijker wordt geraakt door de natuurlijke wijze waarop hun werk zich vervlecht met hun persoonlijke sores. Dat voor de oplossing van dat laatste een getroebleerde buitenstaander nodig is, ligt gezien de setting van het verhaal voor de hand, maar stoort allerminst. Zoals alles onopvallend vanzelfsprekend is in dit pareltje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden