De Volkskrant tv-selectie van zaterdag 17 maart

Matthew Mc Conaughey als een memorabele psychopaat, of het door Francis Ford Coppola onverfilmbaar geachte On the Road: dit weekeinde op televisie.

Matthew Mc Conaughey. Beeld
Matthew Mc Conaughey.Beeld

Waterloo

(Sergei Bondarchuk, 1970), Zaterdag, BBC 2, 14.20

Rod Steiger als Napoleon Bonaparte in megalomane Russisch-Italiaanse co-productie. Bondarchuk was de eerste Sovjetregisseur die samenwerkte met het Westen. De reconstructie van de beroemde slag is weergaloos.

Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur

Zaterdag, NPO 2, 20.25 uur

Voor het elfde achtereenvolgende jaar plozen Van Kooten en De Bie hun beeldarchief uit, op zoek naar sketches passend bij het Boekenweekthema. Dit keer dus de natuur. Types als de zussen Jet en Koosje, Jacobse en Van Es en moeder en zoon Carla en Frank blijken op zijn zachtst gezegd niet al te liefdevol om te springen met het groen dat de wereld te bieden heeft.

(Tekst gaat verder onder foto).

Van Kooten en De Bie. Beeld anp
Van Kooten en De Bie.Beeld anp

De Kwis

Zaterdag, NPO 1, 21.20 uur

Denk je aan minister Hugo de Jonge, dan denk je aan zijn schoenen. Tijdens de beëdiging van het kabinet was het vooral het bloemige schoeisel van De Jonge dat door de media werd besproken. Nadien werden ze zelfs geveild voor de 3FM-actie Serious Request. Opbrengst: 3.500 euro. Nu is de CDA-politicus de eerste gast van een nieuw seizoen van De Kwis. Cabaretiers Joep van Deudekom, Rob Urgert, Niels van der Laan en Jeroen Woe onderwerpen de minister aan muzikale parodieën, opdrachten en satirische weekoverzichten. De grapdichtheid is groot, dus om zich staande te houden, wordt De Jonge bijgestaan door presentator Paul de Leeuw.

Below the Surface

NPO 3, 21.30 uur

In de eerste aflevering van deze detectiveserie kapen drie zwaarbewapende mannen een metrostel met vijftien inzittenden. De antiterreureenheid van de politie, onder leiding van Philip Nørgaard, komt in actie.

Unknown/ Non-Stop

(Jaume Collet-Serra, 2011/ 2014), zaterdag, Veronica, 20.00 uur / 22.10 uur

Sinds Taken (2009) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, gedwongen door belachelijke omstandigheden. Zaterdagavond laat hij dat kunstje twee keer zien, in soms absurde maar steeds amusante films van de Spanjaard Collet-Serra. Wordt Martin Harris (Neeson) in Unknown wakker na een coma van vier dagen, ontdekt hij dat een andere man zijn plaats heeft ingenomen. In Non-Stop speelt Neeson een immer gekweld kijkende airmarshal. Zo'n type dat voor de vlucht nog even een slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht.

On the Road

(Walter Salles, 2012), zaterdag, Canvas, 22.40 uur

Francis Ford Coppola bezat decennia de rechten van Jack Kerouacs klassieke roman On the Road, maar durfde hem niet te verfilmen. Reden: er ontbreekt een plot. In Kerouacs verhaal dolen de keurige jongeman Sal (het alter ego van de schrijver) en zijn heel wat minder keurige vriend Dean door het Amerika van de jaren vijftig. De Braziliaan Salles, die eerder succesvol de veel doelgerichtere reis van Che Guevara door Latijns-Amerika verfilmde (The Motorcycle Diaries), slaagt er desondanks in de kijker langzaam onder te dompelen in die bedwelmende, tijdloze wereld van jazz en rebellie.

Killer Joe

(William Friedkin, 2011), zaterdag, RTL 8, 23.40 uur

Op 77-jarige leeftijd verraste oudgediende Friedkin (The Exorcist, The French Connection) met een film die nog radicaler, gekker en zwartgalliger is dan alles wat hij sinds de jaren zeventig maakte. Drugsdealer Chris (Emile Hirsch) worstelt met een schuld van 6.000 dollar. Hij schakelt de als huurmoordenaar bijklussende agent Joe (geweldige rol van Matthew McConaughey) in om zijn moeder te vermoorden, waarna hij het bedrag dat de levensverzekering hopelijk uitkeert, wil gebruiken om zijn schulden af te lossen. Een voorschot voor Joe zit er niet in, dus dient Chris' zusje Dottie als onderpand, waarna Joe zich gestaag ontpopt tot een van de meest memorabele psychopaten in de filmgeschiedenis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden