De Volkskrant tv-selectie van woensdag 5 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jessica Chastain in The Debt.

Haagse lobby
NPO 2, 20.25 uur

Rick Nieman onderzoekt de Haagse lobby rond de JSF. Onder defensieminister Jeanine Hennis kocht Nederland 37 van deze jachtvliegtuigen. Nieman spreekt met o.a. Hennis, oud-staatssecretaris Jack de Vries en lobbyist Mat Herben.

House Rules
Net 5, 20.30 uur

Daphne Bunskoek is de nieuwe presentatrice van dit realityprogramma, waarin vijf stellen elkaars huis verbouwen. Elke week wordt een huis door de andere vier stellen aangepakt, rekening houdend met de wensen van de bewoners.

Zembla Internationaal
NPO 2, 21.15 uur

In 'Gevaarlijk spel' onderzoekt Zembla het verband tussen kunstgras en kanker. Elke dag sporten miljoenen kinderen en volwassenen op kunstgras met rubberkorrels, die kankerverwekkende stoffen bevatten. Hoe groot zijn de gezondheidsrisico's?

Face to face
NPO 1, 22.10 uur

EO-presentator Bert van Leeuwen stort zich wederom op verstoorde relaties, nu niet binnen families maar tussen geliefden. Van Leeuwen werkt toe naar een confrontatie waarin de lovers elkaar tien minuten zwijgend moeten aankijken.

2Doc: De vrije markt
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire over de Rotterdamse Markthal, waar traditionele Hollandse marktkooplieden in de verdringing komen door de hoge eisen die aan de kramen worden gesteld. Hoe gaan kaasboer Hans en visbakster Carla hiermee om?

The Debt (John Madden, 2010)
SBS 9, 20.30-22.45 uur

Niet veel soeps vandaag, de films op de Nederlandstalige kanalen. We kunnen u nog het beste deze degelijke remake van de succesvolle Israëlische spionagethriller Ha-Hov (2007) aanraden.

Het beste gedeelte van The Debt speelt zich af in Berlijn, waar de jonge agente Rachel Singer (Jessica Chastain) in een kil appartement hokt. Als lokaas belandt ze in de praktijk van dokter Vogel (Jesper Christensen), die als vrouwenarts een tweede leven is begonnen. Na een aantal ontmoetingen overmeestert ze Vogel terwijl ze met de benen wijd in de gynaecologische stoel zit, en hij net met een lampje in haar vagina zit te turen. De film had best wat meer van zulke fenomenaal uit de bocht vliegende en daarom zo leuke scènes mogen hebben. Dat de missie niet verloopt zoals bedoeld, schept ruimte voor een afrekening in de tegenwoordige tijd, met Helen Mirren als de door het verleden getekende Rachel Singer. Mirren, voortreffelijk als altijd, kan niet verhelpen dat het laatste half uur van The Debt als mosterd na de maaltijd is..

Ida (Pawel Pawlikowski, 2013)
Arte, 20.15-21.35 uur

Ida is een jonge Poolse novice, die, begin jaren zestig, op het punt staat non te worden. Moeder-overste heeft een advies voor haar: voordat ze haar geloften aflegt, moet Ida eerst haar enige nog levende familielid ontmoeten. Dus bezoekt Ida haar tante Wanda, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding (denk aan de tv's van vroeger), er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit. Een film net zo ascetisch en stil als zijn protagonist.

La isla mínima (Alberto Rodríguez, 2014)
Film 1, 22.05-23.45 uur

Politieofficier Pedro wordt met collega Juan vanuit Madrid naar Andalusië gestuurd om de verdwijning van twee tienerzusjes te onderzoeken. De agenten stuiten op een muur van wantrouwen. Ze treffen al snel de lijken aan van de meisjes; ze blijken niet de eersten die hier op brute wijze aan hun einde kwamen. La isla mínima, gesitueerd in het voor de Spaanse geschiedenis sombere jaar 1980, was destijds de grote winnaar van de Goya Awards, de belangrijkste Spaanse filmprijzen. Een eigenzinnige, intrigerende film noir die een sterk plot combineert met ijzingwekkende spanning, een scherpe blik op het recente Spaanse verleden en een fraai psychologisch duel tussen de twee hoofdrolspelers.

The Hole (Joe Dante, 2009)
RTL 7, 00.30-02.05 uur

Twee kinderen vinden in de kelder van hun nieuwe huis een duister gat, afgesloten met een deksel. Ze beseffen te laat dat er niet voor niets zware sloten op zaten. Regisseur Joe Dante behoeft bij horrorfans geen introductie, dankzij klassiekers als The Howling (1981) en Gremlins (1984). Met The Hole, zijn eerste bioscoopfilm sinds jaren, maakte hij zijn reputatie helaas niet waar. De finale doet je duizelen, met zijn schots en scheve, expressionistische decors. Maar door de routineuze regie en belegen schrikeffecten komt de boel veel te laat op gang, en maakt The Hole de indruk van een veredelde serie. Maar dat is op tv minder erg dan in de bioscoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden