De Volkskrant tv-selectie van woensdag 31 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Joseph Gordon-Levitt (voor) en Seth Rogen in 50/50. Beeld
Joseph Gordon-Levitt (voor) en Seth Rogen in 50/50.Beeld

De Wereld Draait Door
NPO 1, 19.00 uur

De 80ste verjaardag van prinses Beatrix wordt gevierd met De Flinke Beatrix Quiz. Vier winnaars van De Slimste Mens (Angela de Jong, Owen Schumacher, George van Houts en Tom Roes) bevechten elkaar met kennisvragen over de oud-vorstin.

Beatrix 80
NPO 1, 20.35 uur

De NOS viert Beatrix' verjaardag met een actueel portret, met bijdragen van onder anderen historicus Geert Mak en journalist Jutta Chorus. Aansluitend volgt om 21.10 uur Wij zijn 80, waarin leeftijdgenoten van Beatrix terugblikken op hun vormende jaren.

Prinses Beatrix Beeld anp
Prinses BeatrixBeeld anp

Grammy Awards
NPO 3, 20.30 uur

Hoewel de winnaars bekend zijn (Bruno Mars won de meeste prijzen), maken de live-optredens de registratie van de uitreiking van de Grammy's van zondag alsnog de moeite waard. Komiek James Corden presenteert vanuit Madison Square Garden.

2Doc: De stille beving
NPO 2, 21.00 uur

Herhaling van de schrijnende documentaire die Piet Hein van der Hoek vorig jaar maakte over de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Centraal staat spreekbuis Annemarie Heite en de schade die is aangericht aan haar monumentale boerderij.

Hier kun je de documentaire bekijken.

Wonders of the moon
BBC 1, 22.00 uur

Met moderne technieken wordt inzichtelijk gemaakt hoe de maandelijkse cyclus van de maan verloopt. Ook is onderzoek verricht naar de mysterieuze donkere kant van de maan en zien we beelden van een volledige zonsverduistering.

2Doc: Ghost Hunting
NPO 2, 23.25 uur

In deze bekroonde documentaire roept de Palestijnse filmmaker Raed Andoni ex-gevangenen op als acteur of setbouwer mee te helpen aan de gedetailleerde reconstructie van een Israëlisch cellencomplex. Pijnlijke herinneringen komen zo tot leven.

Filmtips

50/50 (Jonathan Levine, 2011)
SBS 9, 20.30-22.35 uur

Filmpersonages hoesten zo zelden, dat zelfs het allernonchalantste kuchje omineus gaat klinken. Natuurlijk kan die 'eerste hoest' ook heel andere gedaanten aannemen. In het vanavond uit te zenden 50/50 zien we hoofdpersonage Adam (mooie rol van Joseph Gordon-Levitt) nietsvermoedend door New York joggen, wanneer het hem opeens in de rug schiet. Niks ernstigs, denkt hij, maar de door ziektefilms gepokte en gemazelde toeschouwer weet wel beter. En inderdaad: Adam blijkt een zeldzame, kwaadaardige tumor in de ruggewervel te hebben en moet er serieus rekening mee houden dat het gezwel hem zijn leven gaat kosten.

Gelukkig kiest de film een heel 'frisse' benadering van de ziekte van zijn hoofdpersonage, omdat scenarist (en ex-kankerpatiënt) Will Reiser en bijrolspeler Seth Rogen (tevens medebedenker van de film) de standaardformule zelf ook beu waren. 'De indruk die mensen van kanker hebben, is gebaseerd op wat ze in films hebben gezien', zeiden Reiser en Rogen op spinningplatters.com. 'In elke film over kanker gaat het er droef en melodramatisch aan toe en de hoofdpersonages sterven altijd aan het einde, na het te hebben bijgelegd met hun al veertig jaar uit het oog verloren zoon. Bij ons gaat het dus anders.' Niet alles is geslaagd of eerlijk aan 50/50 (Adam blijft er voor een kankerpatiënt opmerkelijk goed uitzien) maar de makers komen met hun combinatie van komedie en drama een heel eind.

For Your Eyes Only (John Glen, 1981)
RTL 7, 20.30-23.10 uur

De Engelsman John Glen regisseerde vijf achtereenvolgende Bondfilms, waarvan het vanavond uitgezonden For Your Eyes Only de eerste is. En hoewel zijn reeks (ook: Octopussy, A View to a Kill, The Living Daylights, Licence to Kill) te boek staat als een matige, heeft For Your Eyes Only een aantal uitstekende actiescènes. Zoals de allereerste, nog voor de titels, waarin Bond (Roger Moore) het graf van zijn vrouw (1943-1969) bezoekt en even later zijn dood tegemoet lijkt te vliegen in een helikopter waarvan niemand minder dan opperschurk Blofeld (de man met de poes op schoot) de bestuurder heeft uitgeschakeld. En ook de achtervolging door twee Peugeots 504, met Bond in een 2CV, mag hoog in de hitlijst. For Your Eyes Only is, al met al, een beduidend klassiekere Bond vergeleken met de over-de-topvoorganger Moonraker, waarvoor Star Wars ter inspiratie diende. Het verhaal van For Your Eyes Only speelt zich nog gewoon af tussen Oost en West. Een Engels spionageschip is gezonken en Bond moet een apparaat dat eruitziet als een ouderwetse rekenmachine uit de boot zien te halen voor de Russen dat doen.

Das Wochenende (Nina Grosse, 2012)
Ons, 21.01-22.36 uur

Jens is nauwelijks een dag uit de gevangenis wanneer hij weer een pistool tevoorschijn tovert. Hij gebruikt het wapen niet, maar de goede verstaander weet: zijn verleden is niet zomaar vergeven en vergeten. Jens, met mooie ingehouden woede gespeeld door Sebastian Koch, keert als voormalig lid van de Rote Armee Fraktion tijdelijk terug naar zijn familie, waar ook zijn geliefde van weleer opduikt. Daar botsen niet alleen oude politieke opvattingen met nieuwe waarden (tot zijn afschuw prijkt zijn gezicht op een hip shirt met de tekst: Dringend gesuchte Terroristen), ook hoopt Jens uit te vogelen wie hem destijds heeft verraden. Dat maakt Das Wochenende, naar het boek uit 2008 van Bernhard Schlink, tot familiedrama, whodunit en historische bespiegeling ineen. Dat lijkt veel, maar de Duitse regisseur Nina Grosse, die sinds de jaren tachtig vooral televisiefilms maakte, boetseert het tot een evenwichtig en onderhoudend geheel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden