De Volkskrant tv-selectie van woensdag 3 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Ray Liotta, Joe Pesci, Catherine Scorsese en Robert De Niro in Goodfellas. Beeld
Ray Liotta, Joe Pesci, Catherine Scorsese en Robert De Niro in Goodfellas.Beeld

Back on board: Greg
Louganis Canvas, 19.05 uur

Portret van Greg Louganis, de succesvolste schoonspringer aller tijden. Hij behaalde de ene gouden medaille na de andere, maar moest stoppen toen hij seropositief bleek. Zijn homoseksualiteit was lange tijd een geheim voor het publiek.

De slimste mens
NPO 2, 20.25 uur

Iris van Lunenberg is de nieuwe uitdager in De slimste mens. Ze is columnist van Quote en was verslaggever in het programma Jan rijdt rond, dat inmiddels alweer is gestopt. Zal ze het tot de volgende aflevering schoppen?

null Beeld KRO-NCRV
Beeld KRO-NCRV

Hollandse zaken
NPO 2, 21.10 uur

Nauwelijks acht jaar na de crisis is de gekte op de woningmarkt terug. Aspirantkopers bieden 50 duizend euro boven de vraagprijs, huurprijzen zijn torenhoog,nieuwbouwwoningen schaars. De nieuwe huizenbubbel is een feit, stelt Hollandse zaken.

Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.25 uur

Floortje reist naar het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en bezoekt daar de Nederlandse Mirjam, die al vijf jaar met haar man in een tentje in de wildernis woont. Ze schieten hun eigen wild voor een maal.

null Beeld anp
Beeld anp

De keuken van kamp Westerbork
NPO 2, 22.40 uur

Deze documentaire belicht een andere kant van leven in een concentratiekamp: het eten. Gevangenen, boeren, nabestaanden, smokkelaars en kamppersoneel vertellen waar het voedsel vandaan kwam.

Jeuk
NPO 3, 23.55 uur

De grappigste comedyserie van Nederland wordt herhaald. Thomas (Acda) en Peter (Heerschop) gaan kleiduifschieten en Thomas maakt op proef gebruik van de vermoeide, maar o-zo-geliefde werkster van de bierclub.

Goodfellas (Martin Scorsese, 1990)
SBS 9, 22.45-01.30 uur

Grimmig, extreem gewelddadig, spannend, tragisch, Martin Scorseses misdaadmeesterwerk Goodfellas is het allemaal. Maar het is ook een film om van te watertanden, zo briljant als Scorsese de traditionele Italiaanse keuken inzet om het geheel authenticiteit (en ook een zekere romantiek) mee te geven.

Een pan tomatensaus die op het fornuis staat te pruttelen terwijl maffioso Henry (Ray Liotta) zijn drugsklussen klaart. Een nachtelijk geïmproviseerd maaltje - spaghetti, brood, olijfolie - dat voor hem en kompanen James (Robert De Niro) en Tommy (Joe Pesci) de lugubere routine van het verstoppen van een lijk doorbreekt. Steeds weer worden de gangsters uit de film genormaliseerd door hen in een voedselcontext te plaatsen, of steekt het eten ironisch alledaags af tegen hun wanpraktijken.

Het culinaire hoogtepunt uit Goodfellas is ongetwijfeld de scène waarin een stel wiseguys in de gevangenis een prachtig tweegangengerecht kookt, gewoon in hun gezellig ingerichte cel: shots van secuur met scheermes gesneden knoflook en in de pan sissend kalfsvlees culmineren in een gemoedelijke dis, die tot in je maag verduidelijkt hoezeer deze mannen boven het gewone gevangenisgepeupel verheven zijn. De uitvoerige maaltijd werd zoals al het andere eten in de film bereid door Scorseses moeder Catherine, die ook zelf te zien is als Tommy's moeder. Wie haar kookkunsten na wil doen, hoeft niet per se op te letten tijdens het kijken: internet staat vol recepten voor het klassieke gevangenismaal uit Goodfellas. Bereidingstijd is minimaal tweeënhalf uur - net zo lang als de hele film.

Awakenings (Penny Marshall, 1990)
RTL 8, 20.30-23.00 uur

Wie vanavond zin heeft in Robert De Niro maar dan niet in de rol van maffioso (zie hierboven), kan terecht bij deze sentimentele verfilming van het gelijknamig boek van neuroloog Oliver Sacks. Hierin beschrijft Sacks zijn ervaringen met een experimenteel geneesmiddel bij een groep patiënten met een slaapziekte. Robin Williams speelt de beroemde neuroloog, De Niro is een van de schone slapers die Sacks onder zijn hoede krijgt: een man die door een hersenvliesontsteking al sinds zijn kindertijd in coma ligt.

Mad Max Beyond Thunderdome (George Miller, 1985)
Net 5, 23.25-01.30 uur

Het is voorstelbaar dat Mad Max Beyond Thunderdome, als derde spektakelstuk in zes jaar, dertig jaar geleden wat veel van het goede was. Maar tegenwoordig oogt deze aflevering uit de sinds vorig jaar vier delen tellende actieserie opvallend fris en modern. George Miller, geestelijk vader, producer en regisseur van de serie, was er vanwege een verongelukte vriend wat minder met zijn hoofd bij (vandaar een tweede regisseur, George Ogilvie), maar in alle opzichten is de regie geïnspireerd. Het verschil in tempo tussen de rustige gedeelten en de opzwepende actiescènes, de fotografie van die actiescènes en de schitterende artdirection van de film: het is allemaal gedaan op een manier die nu nog allerminst verouderd overkomt. Vertrouwd is het element van de man zonder naam (Mel Gibson), die in een post-apocalyptische wereld zijn vehikel verliest en zo verzeild raakt in een laatste oord waar mensen nog kunnen voortbestaan. Dat is ook hier een samenleving geregeerd door slechteriken, met aan het hoofd de in fraaie haute-couturemaliënkolder gehulde Tina Turner. Minstens één historische vechtscène: die tussen Mad Max en Master Blaster, de heerser over de onderwereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden