De Volkskrant tv-selectie van woensdag 29 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Wim Pijbes. Beeld Olaf Kraak
Wim Pijbes.Beeld Olaf Kraak

Johan Simons: Zeg dat het goed komt
NPO Cultura, 15.50 uur

Theatermaker Johan Simons werd twee jaar lang zowel privé als tijdens zijn werk werd gevolgd voor een documentaire. Aan de hand van theaterfragmenten worden de diverse kanten van zijn oeuvre getoond.

Panorama Pijbes
NPO 2, 20.30 uur

Kunsthistoricus Wim Pijbes bekijkt het Nederlandse landschap door de ogen van kunstschilders. Hij gaat op zoek naar hedendaagse kunstenaars die het oer-Hollandse polderlandschap nog altijd koesteren, zoals Claudy Jongstra.

Bekijk hier de eerste aflevering van Panorama Pijbes op woensdag 22 maart.

Midsomer Murders
NPO 1, 21.20 uur

Detectives Barnaby en Winter doen onderzoek naar de moord op een makelaar, tevens deelnemer van een plaatselijke dierenshow. Er blijkt sprake van grote rivaliteit onder de deelnemers. Heeft dat er iets mee te maken?

Nog wat in te halen? Kijk dan hier alle afleveringen van Midsomer Murders.

19 Kids and Counting
Een, 21.25 uur

Serie over het grootste gezin van Engeland. Noel en Sue Radford verwachten hun negentiende baby én vieren bijna de 21ste verjaardag van hun dochter Chloe. Ook maken ze zich op om het grootste gezin van Australië te ontmoeten.

Lees verder onder de trailer.

Iedereen schrijft
NPO 2, 22.45 uur

De winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd krijgen deze week elke dag een mini-masterclass van een gevestigd auteur. Vandaag krijgt winnaar Samuel A. Bom les van kinderboeken- en romanschrijver Mensje van Keulen.

Kijk hier naar de eerdere afleveringen van Iedereen schrijft.

Suspects
Canvas, 22.55 uur

Dramaserie over de Londense politie. In de eerste aflevering van het tweede seizoen onderzoeken Jack en Charlie de brute moord op een advocaat. Op het eerste gezicht lijkt een uit de hand gelopen seksspelletje eraan ten grondslag te liggen.

Lees verder onder de trailer.

La belle et la bête (Christophe Gans, 2014)
RTL 8, 20.30-22.40 uur.

Het verhaal zal bekend zijn: het meisje Belle moet haar dierbare familie achterlaten om in het sprookjeskasteel van een leeuwachtige edelman te gaan wonen. Ze verafschuwt haar gastheer, tot ze ontdekt dat onder diens gruwelijke uiterlijk een vervloekte droomprins schuilgaat. Zie daar de kern van de beroemde volksvertelling La belle et la bête, waarmee filmmakers eindeloos kunnen variëren. Jean Cocteau bewerkte het verhaal in 1946 tot een surrealistische fabel, Disney maakte er in 1991 een zeer succesvolle tekenfilm-musical van en dit jaar verschijnt van diezelfde studio de live-actionversie met Emma Watson als Belle. Christophe Gans (Le pacte des loups) verfilmde het sprookje als een zeer gedetailleerd plaatjesboek dat letterlijk aan twee kinderen voor het slapengaan wordt voorgelezen: om de zoveel tijd zie je de vertelster de bladzijde omslaan, terwijl de kinderen geconcentreerd blijven luisteren.

In dat plaatjesboek dienen de acteurs als menselijk ornament en spelen digitale toverkunsten de hoofdrol. Léa Seydoux (La vie d'Adèle) moet vooral lieflijk wezen en soms een tikkeltje stoer; Vincent Cassel overtuigt zolang hij zijn monstermasker draagt. Sprookjesromantiek sprankelt er nauwelijks tussen de twee. Toch is La belle et la bête (hier uitgebracht als Belle en het beest) niet mislukt. De weldadig uitgevoerde tableaus met geheimzinnige bossen,wonderspiegels, betoverde herten en het boven alles uittorende kasteel zijn duidelijk te pittoresk om echt te kunnen zijn, maar juist in die kunstmatigheid schuilt de aantrekkingskracht. Fijn is ook de gemoedelijke verteltrant, die bij zulke fantasyspektakels helemaal niet vanzelfsprekend is. Een logische keuze: deze La belle et la bête is immers een verhaal dat aan kinderen wordt voorgelezen, vlak voor het slapengaan. Mooi hoe de kalmte en de aandacht die daarbij komen kijken, de hele film in bezit nemen.

Lees verder onder de trailer.

Silk Road (Marc de Cloe, 2017)
NPO 3, 20.30-22.00 uur.

Computerfreak Daphne (Olivia Lonsdale) is gefascineerd door haar knappe, ondoorgrondelijke buurjongen Raymond (Gijs Blom). Wanneer ze vanaf haar zolderkamer inbreekt in zijn computer, ontdekt ze het schimmige circuit waarin hij als dealer in pillen bepaald geen kleintje is. Mark de Cloe (Het leven uit een dag, Mannenharten) regisseerde met deze Telefilm (de tweede uit een serie van zes) een psychologische thriller 'over 'swerelds meest gezochte internetcrimineel'. Het door De Cloe en Roeland Linssen geschreven scenario, dat de spanning lang vast weet te houden, lijkt losjes gebaseerd op het verhaal van Maikel S., de Woerdense twintiger die als drugsdealer miljoenen verdiende op Silk Road. Deze illegale marktplaats, onder de oppervlakte van het 'gewone' internet en alleen anoniem te bereiken, werd in 2013 door de FBI opgerold. Maikel S. zit zijn straf uit in de VS. Lonsdale en Blom roepen met hun spel een rake vage sfeer op.

Kijk hier het interview terug met de cast van Silk Road door de Movie Idiots.

The Matrix (Lana en Lilly Wachowski, 1999)
Veronica, 22.45-01.20 uur.

Een commentaar op de hegeliaanse dialectiek moest het worden, maar ook een vechtfilm met een held die kan vliegen en kogels uit de lucht vist. Inmiddels staat het commercieel zeer succesvolle The Matrix te boek als een moderne klassieker. De 'bullet time'-effecten, waarbij de camera draait om Keanu Reeves terwijl deze in superslowmotion kogels ontwijkt, zijn sindsdien zo vaak nagedaan dat ze inmiddels als clichés aanvoelen. Intussen kun je nog altijd alle kanten op met het even archetypische als futuristische verhaal, waarin een computerkraker (Reeves) de messias blijkt te zijn die een einde kan maken aan de dominantie van machines over de mens en van de leugen over de waarheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden