De Volkskrant tv-selectie van woensdag 13 juli
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.
Presentatie Olympische ploeg
NPO 1, 19.00 uur
Henry Schut doet voor Studio Sport verslag van de presentatie van de Olympische Ploeg in het Kurhaus in Scheveningen. De sporters die al zeker zijn van deelname, worden overgedragen aan chef de mission Maurits Hendriks.
Hollandse zaken
NPO 2, 20.25 uur
Cees Grimbergen leidt een debat over de falende zorg aan dementerende ouderen. Volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid is bij vijftig instellingen de veiligheid van de bewoners in het geding. Waarom komt het personeel niet in opstand?
De zaak van je leven
NPO 2, 21.15 uur
In deze serie blikken rechercheurs terug op spraakmakende zaken. Dit keer de moord op de linkse activist Louis Sévèke in 2005. Sévèke was de spil van de Nijmeegse krakersscene en een geslepen juridisch adviseur.
Floortje naar het einde van de wereld
NPO 1, 21.25 uur
Herhaling van de aflevering waarin Floortje Dessing in Alaska op bezoekt gaat bij Jerry Ryggs en zijn vrouw Jo. Vroeger was Jerry makelaar, nu runt hij een oesterkwekerij midden in de natuur van het zuidoosten van Alaska.
Exodus: Our Journey to Europe
BBC 2, 22.00 uur
Deel drie van de serie waarvoor de BBC camera's aan vluchtelingen gaf zodat zij zelf hun tocht naar Europa konden verslaan. In deze aflevering het verhaal van de 21-jarige Alaigie uit Gambia, die een tocht van 6.000 kilometer naar Italië maakte.
Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur
Pieter van der Wielen interviewt wetenschapsjournalist Govert Schilling (1956). Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor onder meer de Volkskrant, het Amerikaanse weekblad Science en het Britse weekblad New Scientist.
You've Got Mail (Nora Ephron, 1998) en City of Angels (Brad Silberling, 1998)
Net 5, 20.30-23.15 uur en 23.15-01.30 uur
Een bijzondere double bill, vanavond bij Net 5. Niet alleen worden twee films met Meg Ryan van zolder gehaald, het zijn beide ook nog eens remakes van klassiekers. Het minst geslaagd is de Hollywooddraai die Brad Silberling gaf aan Wim Wenders' meesterwerk Der Himmel über Berlin (1987). Wenders vond in zijn sprookje over naar menselijkheid en liefde tastende engelen in Berlijn een mooi evenwicht tussen stadshommage en poëzie; Silberling en zijn scenaristen proberen iets vergelijkbaars met los Angeles, maar wanneer chirurg Maggie (Ryan) en engel Seth (Nicolas Cage) op elkaars pad komen, verzandt de film te vaak in klef, sentimenteel gedoe en kitscherige plaatjes. Het lijkt bovendien niet echt te spetteren tussen de twee hoofdrolspelers. En dan moet Cage de helft van de speeltijd ook nog eens zalvend (lees: lijzig) praten en spiritueel (lees: met druilerige hondenogen) voor zich uit staren. Gelukkig veert de film een beetje op wanneer Seth zijn lethargische engelenstaat beu is, en mens wordt.
Dan is de eerste Meg Ryan-film van vanavond een stuk leuker. Met You've Got Mail maakte Nora Ephron een overrompelend goedgeluimde, warmbloedige update van Ernst Lubitsch' The Shop around the Corner (1940), dat op zijn beurt weer een adaptatie was van Miklós László's toneelstuk Parfumerie (1937). Kathleen (Ryan) bestiert een schattige boekwinkel, die door het lectuurpaleis van Joe Fox (Tom Hanks) onder de voet dreigt te worden gelopen. Intussen hebben ze via e-mail en chat een anoniem en veel romantischer contact met elkaar. Frappant hoe herkenbaar die situatie na zeventien jaar nog is, ook al tikken de sterren op lompe laptops en bestaat er in hun wereld nog geen Facebook. You've Got Mail was de derde en laatste film waarin Ryan en Hanks als koppel voor zwijmel en ontroering zorgden.
Shrek 2 (Andrew Adamson, Kelly Asbury en Conrad Vernon, 2004)
RTL 8, 20.30-22.15 uur
Ook het tweede deel van de animatieserie over het groene moerasbeest en zijn corpulente geliefde is onbedaarlijk leuk. Dat komt misschien vooral door de stemregie; Antonio Banderas spreekt de rol van zijn leven als de gelaarsde kat met een zwaar Spaanse tongval.
A Strange Love Affair with Ego (Ester Gould, 2015)
NPO 2, 22.40-00.10 uur
Regisseur Gould (Strike a Pose) bewonderde haar twee jaar oudere zus Rowan mateloos. Ze was populair, artistiek, knap, uitgesproken, succesvol. Dat vond Rowan zelf ook. Maar ondanks alle brieven met superlatieven en uitroeptekens bleek ze niet zo gelukkig als ze deed voorkomen: ze pleegde zelfmoord. De narcistische stoornis waarmee Rowan kampte, werd het uitgangspunt voor A Strange Love Affair With Ego, waarmee Gould tijdens IDFA 2015 de prijs won voor beste Nederlandse documentaire. Wanneer ging de zelfverzekerdheid van haar zus over in gevaarlijke zelfoverschatting? Ester Goulds zoektocht voert langs vier excentrieke personages die zo razend knap samenvallen met het beeld dat Gould van haar zus schetst, dat je soms vergeet dat je niet naar Rowan zelf kijkt. Het zijn bovendien types die iedereen wel kent: dat ene meisje uit de klas dat al van jongs af aan over New York droomt, de bruisende vriendin die elk feestje opwindender maakt. Door het camerawerk van Jean Counet lijken ze soms in een bijna sprookjesachtige wereld te leven, maar langzaam maar zeker geeft Gould de onderliggende tragiek steeds meer ruimte.