De Volkskrant tv-selectie van woensdag 12 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Michael Douglas in Falling Down. Beeld
Michael Douglas in Falling Down.Beeld

WK Wielrennen
NPO 1, 13.25 uur

Rechtstreeks verslag van het WK wielrennen in Qatar, waar de individuele tijdrit bij de mannen op het programma staat, met de finish op het kunstmatige eiland The Pearl. De Nederlanders Tom Dumoulin en Jos van Emden rijden mee.

Queens of the jungle
SBS 6, 20.30 uur

Nieuwe survivalshow die elementen bevat van Expeditie Robinson, Echte meisjes in de jungle en Bobo's in the Bush. Acht verwende Nederlandse jongeren moeten samen in de jungle zien te overleven. Presentatie: ex-Robinson-winnaar Kay Nambiar.

Fragment uit Queens of the Jungle. Beeld SBS 6
Fragment uit Queens of the Jungle.Beeld SBS 6

Zembla: op leven en dood
NPO 2, 21.15 uur

In Zembla het conflict tussen het UMC Groningen en de ouders van de ernstig gehandicapte Victor. Als de 8-jarige met benauwdheidsklachten op de intensive care belandt, zijn zijn ouders er niet gerust op dat het UMC voor zijn leven wil vechten.

Fragment uit Zembla's Op leven en dood. Beeld NPO
Fragment uit Zembla's Op leven en dood.Beeld NPO

Great Sporting Rivalries
Canvas, 21.40 uur

In de eerste aflevering van deze documentaireserie over de grootste rivaliteiten uit de sportgeschiedenis de eeuwige strijd tussen Brazilië en Argentinië. De landen claimen allebei de grootste voetballer aller tijden te hebben: Pelé versus Maradona.

Maradona met een Braziliaans voetbalshirt en Pelé met een Argentijns shirt. Beeld epa
Maradona met een Braziliaans voetbalshirt en Pelé met een Argentijns shirt.Beeld epa

2Doc: Sea Blind
NPO 2, 23.00 uur

De scheepvaart is een van de meest vervuilende, ongereguleerde en gesloten bedrijfstakken, maar blijft buiten schot bij klimaatverdragen. Bernice Notenboom toont de verwoestende gevolgen van de hoeveelheden roet die schepen uitstoten.

Sea Blind - The Price of Shipping Our Stuff. Beeld NPO
Sea Blind - The Price of Shipping Our Stuff.Beeld NPO

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Een gesprek met schrijver Oek de Jong, bekend van romans als Opwaaiende zomerjurken (1979) en Pier en Oceaan (2012). In zijn nieuwe essaybundel Het visioen aan de binnenbaai beschrijft De Jong zijn drijfveren, voorbeelden en fascinaties.

Oek de Jong, Opwaaiende zomerjurken. Beeld
Oek de Jong, Opwaaiende zomerjurken.Beeld

Falling Down (Joel Schumacher, 1993)
SBS 9, 20.35-22.50 uur

Michael Douglas speelt in het fel maatschappijkritische Falling Down, de beste film in de nogal hobbelige carrière van regisseur Joel Schumacher (met Phone Booth als goede tweede), de gescheiden en kersvers ontslagen William Foster. Foster draait door wanneer hij tijdens een snikhete dag in Los Angeles onderweg naar de verjaardag van zijn dochtertje in een file terechtkomt. Dan gaat hij maar lopend naar het feestje, terwijl hij naar steeds grover geschut grijpt om zijn ongenoegen te uiten over asociaal gedrag, onvriendelijk personeel, schietgrage gangsters, neonazi's, zijn mislukte relatie en het leven in het algemeen. Robert Duvall is de agent die Foster moet stoppen, terwijl je als kijker steeds begrip voelt voor de eenzame wreker. Heel slim, hoe Schumacher en scenarist Ebbe Roe Smith het publiek steeds weer aan Fosters kant krijgt door in te spelen op frustraties die iedereen kent, om vervolgens de boel zo te kantelen dat je sympathie meteen een nare bijsmaak krijgt. Neem de geweldige scène in het fastfoodrestaurant waar Foster een lunchmenu bestelt. Lunchtijd is net één minuut voorbij, dus zal Foster volgens de breed glimlachende bedrijfsleider iets anders moeten kiezen. Logisch dat Foster met een getrokken mitrailleur zijn gelijk haalt en erg grappig hoe hij beleefd dreigend zijn zin krijgt. Maar wanneer je vervolgens in een zwenkend shot de andere klanten ziet, doodsbang de camera in kijkend, is het gedaan met de lol.

Die Hard (John McTiernan, 1988)
RTL 7, 22.40-01.20 uur

Kapsels en kleren zijn volledig passé en Bruce Willis ziet er nog jong en kwiek uit, maar verder is er niets verouderd aan Die Hard (1988), de film waarmee regisseur John McTiernan voor altijd een plekje tussen de grote actieregisseurs veroverde. De vaart zit er van begin tot eind flink in, dankzij McTiernans voor die tijd ongewoon snelle cameravoering en montage. En al weet je dat agent John McClane (Willis) het uiteindelijk zal winnen van de (in sappig Duits vloekende) boeven die onder aanvoering van een fenomenale Alan Rickman een complete wolkenkrabber hebben gegijzeld, hoe hij dat in zijn eentje flikt moet je nog maar afwachten. Dat maakt de grotendeels op één locatie spelende film even onvoorspelbaar als intens. Wat ook nog steeds uitstekend werkt, is de manier waarop McTiernan snoeiharde actiescènes afwisselt met bijna absurde humor. Telkens is er wel weer een politieagent of terrorist die een foute beslissing neemt, iets uit zijn handen laat vallen of zich op een andere manier cartoonesk sukkelig gedraagt, zonder dat dit de spanning om zeep helpt. De enige die vrijwel geen enkele blunder maakt is McClane. En dan klaart hij de klus ook nog eens op blote voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden