De Volkskrant tv-selectie van maandag 22 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Linda de Mol. Beeld anp
Linda de Mol.Beeld anp

De Wereld Draait Door
NPO 1, 19.00 uur

Na een lange Sportzomer zijn de talkshows vandaag terug van vakantie. Matthijs van Nieuwkerk presenteert het twaalfde seizoen van DWDD; Sue the Night is de nieuwe huisband. Om 23.00 uur is Jeroen Pauw terug met zijn interviews.

3Lab
NPO 3, 20.28 uur

Een nieuwe reeks tv-experimenten. Vandaag springt Dance Around the World (21.55 uur) in het oog, waarin de nieuwe KRO-NCRV-presentator Jan Kooijman en hiphopdanser Ish Ait Hamou naar Zuid-Afrika reizen om de Zulu-krijgersdans te leren.

Van Nablus naar Ninevé
NPO 2, 21.10 uur

Het eeuwenoude, nomadische leven van de Bedoeïnen in Jordanië staat onder druk. Kefah Allush zoekt dit volk op in de buurt van grotstad Petra. Is de levensstijl van de Bedoeïnen straks alleen nog een exotische attractie voor toeristen?

Linda's Zomerweek
RTL 4, 21.30 uur

Deze week dagelijks een aflevering van het interviewprogramma van Linda de Mol. In de eerste schuiven schrijfster Heleen van Royen en voetbaltrainer Ronald Koeman aan op de zomerse veranda. De muziek is van Wouter Hamel en zijn band.

The Bridge
NPO 2, 22.40 uur

Begin van seizoen drie van deze Zweeds-Deense misdaadserie. In een nieuwe moordzaak staat rechercheur Saga Norén (Sofia Helin) er alleen voor: collega Martin Rohde zit in de gevangenis voor het ombrengen van zijn zoons moordenaar.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00uur

Interviewer Pieter van der Wielen komt met een themaweek waarin de stand van de Nederlandse journalistiek wordt besproken met vijf hoofdredacteuren. De eerste is ex-NRC'er Hans Nijenhuis, nu hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad.

Mother And Child (Rodrigo García, 2009)
Canvas, 22.00-00.00 uur.

De al dan niet verbroken band tussen moeders en dochters: dat is wat de drie, aanvankelijk losstaande, verhaallijnen gemeen hebben in deze moedige film van scenarist-regisseur Rodrigo García (Albert Nobbs). Moedig omdat García het grote gebaar en het sentiment niet schuwt en daarbij aan de goede kant blijft.

Annette Bening is een alleenstaande vrouw die haar oude moeder in huis heeft genomen. Al in scène één wordt duidelijk dat ze haar kind direct na de geboorte heeft moeten afstaan. Dat de succesvolle advocaat (Naomi Watts), die vervolgens in een eigen verhaallijn wordt geïntroduceerd, haar dochter is, is evenzeer direct duidelijk. En dan is er nog een jong stel dat in de adoptiemolen zit omdat de vrouw onvruchtbaar is.

Het zijn vooral de acteurs die de film soms tot grote hoogte doen stijgen. Watts is ijzersterk als familieloze, ambitieuze vrouw die moeiteloos mannen verleidt en gebruikt. Annette Bening is een openbaring als de verzuurde fysiotherapeut die opleeft als een collega haar cynisme breekt. Mooi hoe zij in het Hollywood van nu ongegeneerd oud durft te zijn, dat wil zeggen Hollywoodoud: ze speelt een vrouw van haar eigen leeftijd, 51. Omdat ook de bijrollen sterk bezet zijn (Samuel L. Jackson speelt knap ingehouden Watts' baas), neem je de uitglijders in het soms gevaarlijk sentimentele verhaal makkelijker voor lief.

Rendition (Gavin Hood, 2007)
RTL 8, 20.30-23.00 uur.

De term rendition staat voor de CIA-vluchten waarmee sinds 2001 ongeveer drieduizend terrorismeverdachten uit de Verenigde Staten naar een geheime locatie buiten het land zijn vervoerd. Deze sterke mozaïekfilm voert zo'n verdachte op, een gelukkig getrouwde Amerikaans-Egyptische biochemicus, die in een vieze Noord-Afrikaanse gevangenis als lijdend voorwerp fungeert van heftige 'waterboarding'-scènes. CIA-nieuweling Jake Gyllenhaal kijkt toe en komt in gewetensnood.

Analyze This (Harold Ramis, 1999)
RTL 7, 22.00-00.35 uur.

Er moet eind vorige eeuw sprake zijn geweest van een interessant fictietrendje. In januari 1999 begon de tv-serie The Sopranos, die in de eerste aflevering kwam met het tamelijk revolutionaire unique selling point dat hoofdpersoon Tony Soprano (James Gandolfini) een weifelende maffiabaas is die onder behandeling staat van een psychiater (Lorraine Bracco). Een half jaar later ging de speelfilm Analyze This in première. Die bleek lichtvoetiger van aard dan The Sopranos en een geslaagde komedie vol grappen over gangsters en psychiaters. De maffiabaas is hier Robert De Niro, die in deze rol zijn komische talent nog redelijk overtuigend etaleert (later zou hij daarmee meer en meer de mist in gaan, met als voorlopig dieptepunt de recente speelfilm Dirty Grandpa). Hij stelt zich onder behandeling van een nerveuze psychiater, gespeeld door Billy Crystal. Die twee acteurs vormen een fijne combinatie, maar lieten in het vervolg (Analyze That) zien dat alleen dat niet genoeg is voor een geslaagde film.

La dernière fugue (Léa Pool, 2010)
TV5, 23.45-01.20 uur.

Fijne acteursfilm van veteraan Léa Pool (Anne Trister), naar een roman van Gil Courtemanche, over de kerstavond van een gezin waarvan de vader lijdt aan een ernstige vorm van parkinson. Dan gaat het al gauw over euthanasie, maar nooit wordt het topzwaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden