De Volkskrant tv-selectie van maandag 19 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Richard Armitage speelt Thorin in The Hobbit: The Desolation of Smaug Beeld Rechtenvrij
Richard Armitage speelt Thorin in The Hobbit: The Desolation of SmaugBeeld Rechtenvrij

The Hobbit: The Desolation of Smaug (Peter Jackson, 2013)

Veronica, 22.45-02.10 uur.

Van de opstartproblemen waaraan het stroperige eerste uur van de eerste aflevering van de tot trilogie opgerekte verfilming van The Hobbit leed, heeft dit tweede deel geen last. The Desolation of Smaug begint met een flashback waarin tovenaar Gandalf (Ian McKellen) met dwerg Thorin (Richard Armitage) plannen smeedt om een schat terug te veroveren die de draak Smaug ooit heeft gestolen van het dwergvolk. De film gaat vervolgens verder waar deel 1, An Unexpected Journey, eindigde.

Midden in het avontuur zit het reisgezelschap rond hobbit/inbreker Bilbo (Martin Freeman), die handig genoeg wordt verondersteld om de schat aan de draak te ontfutselen. Een roedel wolfachtigen is nauwelijks verslagen of de groep verdwaalt in een giftig bos en wordt belaagd door levensgrote spinnen. Uitzonderlijk fraai in beeld gebracht spektakel levert dat op, waarbij Jacksons vaste cameraman Andrew Lesnie het gevoel creëert dat het gevaar letterlijk uit alle hoeken komt. Boven, onder, links, rechts, veraf en dichtbij; sierlijk zwiept Lesnie rond de actie, alsof hij naast zijn camera ook de zwaartekracht bestuurt. Nog mooier is de scène waarin Bilbo en consorten via een wild stromende rivier vluchten voor woeste orks. De keerzijde: tussen al het spektakel door valt de film geregeld volledig stil. Dan klinkt de zoveelste gewichtige dialoog over a shadow that grows in the dark vooral oud en vermoeid, terwijl de zesde rode zonsondergang op dat moment al lang niet meer de kracht heeft van de eerste.

Madagascar (Eric Darnell en Tom McGrath, 2005)

BBC 1, 16.50-18.10 uur.

Geen meesterwerk, maar grappig en charmant is het wel, dit avontuur van een leeuw met sterallures, een hypochondrische giraffe, een sexy nijlpaard en een zebra met identiteitsproblemen die besluiten de New York Zoo te verlaten voor een trip naar Madagascar. Inmiddels een bescheiden imperium, na twee vervolgen en een spin-off rond de populaire pinguïns (Penguins of Madagascar, 2014). Regisseur Eric Darnell is een pionier op het gebied van korte, kindvriendelijke virtualrealityfilms, en schreef ook het scenario voor Madagascar 4, dat in 2019 wordt verwacht.

Ciske de Rat (Guido Pieters, 1984)

RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Geslaagd drama, spelend in de jaren dertig, over een straatjongetje dat veel te weinig liefde krijgt en daarvan de bittere consequenties moet dragen. De dialogen zullen nooit lesmateriaal worden, maar de keuze van de makers om het perspectief bij de jonge belhamel te leggen (en niet bij zijn onderwijzer, zoals het boek van Piet Bakker en een eerdere verfilming uit 1955 deden), ook aandacht te besteden aan de politiek-maatschappelijke achtergrond en Frans Bromet de film vanaf de schouder te laten draaien, resulteerde in, jazeker, een Hollandse klassieker.

About Time (Richard Curtis, 2013)

Net 5, 22.35-01.10 uur.

De jonge Tim is niet gemaakt voor de liefde. Te stuntelig, te weinig gevoel voor timing, te roodharig ook, zo zegt hij het aan het begin van About Time. Zijn zegen is de tijdreistruc waarvan alle heren van zijn familie zich kunnen bedienen. De reden is onbekend en onbelangrijk, het is gewoon zo. Het werkt vanaf je 21ste en de tijdreizigers mogen alleen terug naar gebeurtenissen die ze zich herinneren. Na enige oefening ontpopt de sukkelaar zich al tijdreizend tot de perfecte, hyperattente man die zijn fouten en onhandigheden onbeperkt overschrijft met een betere versie van die gebeurtenis. Het willekeurige karakter van Tims valsspelerij voorziet dit verhaal echter van een uiterst wankele basis. Als elke misstap keurig kan worden rechtgestreken, staat er uiteindelijk niets op het spel.

De tiende van Tijl

NPO 2, 21.10 uur.

Tijl Beckand vertelt de verhalen achter kerst- en winterhits uit de klassieke muziek. Huispianist Valentina Tóth speelt muziek uit de Harry Potter-films, het Amsterdamse koor Cappella komt langs en natuurlijk is er aandacht voor De Notenkraker.

PAUW

NPO 1, 23.05 uur

De op een na laatste Pauw van het jaar staat in het teken van de documentairereeks Schuldig. Hoe gaat het nu met de inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt? Deurwaarder Ed Krom en Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart zijn te gast.

De herontdekking van de wereld

CANVAS, 21.15 uur.

De Vlaamse gerechtsarts Wim De Velter maakt een reis in de voetsporen van zijn voorbeeld Edmond Locard (1877-1966), die in 1910 in Lyon 's werelds eerste laboratorium voor misdaadonderzoek oprichtte.

Spoorloos extra

NPO 1, 21.15 uur.

Eerder werd Sándor in Spoorloos herenigd met zijn straatarme familie uit Hongarije. In deze speciale aflevering overhandigt Sándor zijn moeder en zus de sleutel van een nieuw onderkomen, nadat kijkers massaal geld hadden gedoneerd.

Partners in Crime

Één, 21.55 uur.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog krijgen geheim agenten Tommy en Tuppence Beresford de opdracht een Sovjetspion en een ontvoerde wetenschapper op te sporen. Aflevering 1 van 3. Naar een boek van Agatha Christie (1941).

Ja, dat was høken, 40 jaar Normaal

NP0 2, 22.55 uur.

Portret uit 2014 van rockband Normaal. De feesttenten lopen nog altijd vol voor Bennie Jolink, Jan Manschot en de rest, maar het pensioen lonkt. Vorig jaar trad Normaal in GelreDome voor het laatst op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden