De Volkskrant tv-selectie van donderdag 3 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Ajax-speler Hakim Ziyech juicht na de 0-1 tegen Celta de Vigo op 20 oktober. De wedstrijd eindigde in 2-2. Beeld anp
Ajax-speler Hakim Ziyech juicht na de 0-1 tegen Celta de Vigo op 20 oktober. De wedstrijd eindigde in 2-2.Beeld anp

Voetbal: Europa League
RTL 7, 18.00 uur

Een nieuwe ronde voor Feyenoord en Ajax in de Europa League. Om 19.00 uur speelt Feyenoord (bovenaan in Groep A) in Odessa tegen Zorya Luhans. Om 21.00 uur trapt Ajax (bovenaan in Groep G) thuis af tegen Celta de Vigo.

3Doc: Where to Invade Next?
NPO 3, 21.00 uur

Na Michael Moore in Trumpland (afgelopen zondag) nu wederom Moore. In deze documentaire uit 2015 gaat hij in Europa op zoek naar oplossingen voor Amerikaanse problemen. Hij belandt onder meer in Finland, Italië, Portugal en Frankrijk.

Tuinen van verwondering
NPO 2, 21.15 uur

Nieuwe serie waarin Ernst Veen, oud-directeur van De Nieuwe Kerk, indrukwekkende landgoederen bezoekt. Het zijn tuinen waar kunst en natuur samensmelten, zoals op het zomerlandgoed van Alan Gibbs in Nieuw-Zeeland.

Argos tv - Medialogica
NPO 2, 22.55 uur

Ook Argos TV neemt nu de zwartepietdiscussie onder handen. Aan het woord komen onder anderen Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter en Harold Verwoert en Marc Giling van het Sint & Pietengilde.

2Doc: Our Nixon
NPO 2, 23.35 uur

Documentairemaker Penny Lane stelde een film samen van de super 8-films die drie insiders maakten tijdens het presidentschap van Richard Nixon. Zo ontstaat een intiem en complex beeld van Nixons regeerperiode.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Een gesprek met Bram Vermeulen die correspondent was in Turkije en Zuid-Afrika. In zijn nieuwe tv-serie De Trek reist hij door Afrika om te spreken met de hoofdrolspelers die in het migratiedebat zelden aan het woord komen.

Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (Nouchka van Brakel, Ernie Damen, Bas van der Lecq, Guido Pieters, 1975)
ONS, 15.00-16.25 uur (ook 09.00-10.25 uur)

Waar zie je het nog: vier korte verhalen (van Heere Heeresma) verfilmd en bij elkaar gevoegd tot één film? Producent Matthijs van Heijningen deed het, in het jaar (1975) dat ook Rooie Sien, Keetje Tippel, Het Jaar van de Kreeft en Dokter Pulder zaait papavers verschenen; de Nederlandse film was springlevend.

Toch moet de onderneming ook toen bijzonder gevoeld hebben. Want behalve dat de vier films (elk ruim 20 minuten) weinig gemeen hebben, zijn ze elk afzonderlijk ook nauwelijks meer dan een miniatuur. De filmers lijken voor de kijker even een luik open te trekken waardoorheen je een blik mag werpen op een verhaal dat elders begon en elders zal eindigen. Maar het leverde vier juweeltjes op die, zeker retrospectief, wel degelijk meer gemeen hebben. Bas van der Lecq maakte Meneer Frits, over de chef (Hugo Metsers) en ondergeschikte (Pleuni Touw) die elkaar buiten werktijd toevallig ontmoeten en onder toeziend oog van de ouders (Sacco van der Made en Fien Berghegge) hun genegenheid voor elkaar niet kunnen verbergen; Guido Pieters maakte De smalle oude man, over een eenzame oude man (een geweldige Lex Goudsmit) die niet eenzaam en oud genoemd wil worden; Ernie Damen maakte Zeeman tussen wal en schip, over een zeeman die, aan wal en met zijn vrouw die jazzklarinettist is (Carry Tefsen), gek wordt; Nouchka van Brakel maakte Een winkelier keert niet weerom, over een porseleinwinkelier (John Kraaykamp) en een postbode (Rijk de Gooyer) die in een roeibootje een curieuze strijd uitvechten over een gesneuveld mes. De melancholie druipt ervanaf. Lex Goudsmit die door de Amsterdamse Dapperbuurt zwerft, Jon Bluming die zijn vrouw 'tyfuswijf' noemt, waarop Carry Tefsen met 'kloteklapper' riposteert, en Johnny en Rijk die gearmd de horizon tegemoet varen. Kom er nog eens om. Schitterend.

The Negotiator (F. Gary Gray, 1998)
SBS 6, 20.30-22.30 uur

Het lijkt een doorsnee-actiethriller. Zo een waarin de goede en de slechte mensen eenvoudig te onderscheiden zijn en de afloop van tevoren vaststaat. Samuel L. Jackson, gelauwerd 'onderhandelaar' bij een speciale politie-eenheid, wordt op een dag verdacht van verduistering en moord op een collega. In een opwelling gijzelt hij het gezelschap dat hij aantreft wanneer hij verhaal gaat halen bij interne zaken. Hij kiest ervoor een collega-onderhandelaar, Kevin Spacey, in te schakelen. De afloop laat zich, inderdaad, raden. Toch is The Negotiator meer dan een doorsnee-actiethriller. Want ondanks de genre-eigen bestanddelen, draait uiteindelijk alles om het vuurwerk tussen de twee onderhandelaars - en niet om de Die Hard-achtige taferelen eromheen.

undefined

The Wedding Date (Clare Kilner, 2005)
RTL 8, 20.30-22.10 uur

Four Weddings and a Funeral, My Best Friend's Wedding, The Wedding Planner. Doen we het in Nederland met 'harten' in de titel, internationaal is de bruiloft al decennia trending in romantische komedies. Ongeacht de titel is de uitkomst gewis en de weg ernaartoe soms origineler dan bij deze romkom van de onbekend gebleven regisseur Clare Kilner. De premisse: haar zusje gaat trouwen in Engeland en om niet alleen op het feest te hoeven verschijnen huurt de vrijgezelle Amerikaanse Kat (Debra Messing) een knappe gigolo (Dermot Mulroney) in. Het beste aan The Wedding Date: het zusje dat gaat trouwen wordt gespeeld door Amy Adams, van wie toen nog niet bekend was dat ze een grote en een goeie zou worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden