De Volkskrant tv-selectie van donderdag 16 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
The Spiderwick Chronicles. Beeld
The Spiderwick Chronicles.Beeld

Keuringsdienst van Waarde

NPO 3, 20.25 uur

Vierluik over de geschiedenis van ons eten. Met vragen als: waarom wordt er in Nederland meer margarine dan boter gesmeerd, terwijl we een zuivelland zijn? En hoe is pils uitgegroeid tot standaardbiertje?

Filemon op de Wallen

NPO 3, 21.00 uur

Filemon Wesselink bekijkt hoe het ervoor staat, tien jaar nadat de gemeente Amsterdam begon met het schoonvegen van de Wallen. Hij spreekt voor- en tegenstanders van het beleid en ziet hoe er nu met de vrouwen wordt omgegaan.

Het Instituut

NPO 1, 21.30 uur

Een voormalige kazerne is omgebouwd tot wetenschappelijk instituut. Honderd gevangenen zijn de proefpersonen van de experimenten van Joep van Deudekom en Rob Urgert. Met tests als: ga je slechter darten als je wordt uitgescholden?

De Verenigde Staten van Eva

NPO 1, 22.15 uur

In seizoen twee van dit journalistieke reisprogramma volgt Eva Jinek een aantal 'gewone Amerikanen' gedurende het eerste jaar Trump. Zo volgt ze Anne Stava Murray en haar vrouwengroep. Anne raakte geïnspireerd door de Women's March.

Dat had je gedacht

NPO 2, 23.00 uur

Zijn we wel zo slim als we denken? Ons brein houdt ons vaak voor de gek. Onder leiding van filosoof Johan Braeckman doen honderd vrijwilligers mee aan psychologische tests. Vandaag: waarom zijn we zo slecht in het inschatten van risico's?

Het uur van de wolf - Joe Cocker: Mad Dog

NPO 2, 23.40 uur

Docu over de excentrieke zanger Joe Cocker, bekend om covers die het origineel overtroffen en zijn onnavolgbare bewegingen op het podium. Zijn vrouw, oude vrienden en bewonderaars als Billy Joel en Jimmy Webb komen aan het woord.

The Spiderwick Chronicles (Mark Waters, 2008)

Net 5, 22.40-00.25 uur

Fantasyfilm en aardige horrortrip voor minderjarigen, naar de jeugdboeken van Tony DiTerlizzi en Holly Black. Drie kinderen vinden in hun nieuwe huis een geheimzinnig boek de Veldgids voor de mysterieuze wereld om ons heen van oudoom Arthur Spiderwick en ontdekken al lezend een compleet elfen-, trollen- en reuzenpaduniversum. Bovendien leren ze dat de wereld meer te vrezen heeft van een schmierende Nick Nolte als oppergoblin Mulgaraat dan van terreur of gaten in de ozonlaag.

Kinderen die onheil over zich afroepen door een toverboek te openen: het lijkt wel een tienervariant op Sam Raimi's The Evil Dead (1981), waarin een stel leesgrage twintigers eveneens op het kwaadste kwaad botst. Regisseur Waters kopieert zelfs het door het bos zoevende monsterperspectief uit die horrorklassieker. Spin-offs bleven nu eens uit: de meest verfilmbare elementen uit het vijftal boeken waren reeds in deze ene film gepropt.

Equals (Drake Doremus, 2015)

Film1 Drama, 18.45-20.22 uur

Het is niet moeilijk je te ergeren aan Equals, een herinterpretatie van klassiekers als 1984 en Invasion of the Body Snatchers, waarin het in een strenge samenleving verboden is emoties te tonen.

Plotgaten zijn talrijk, slechts een verboden romance geeft de film bestaansrecht. Om gevoel te uiten bijt hoofdrolspeelster Kristen Stewart des Twilights op haar onderlip. Maar wie zijn cynisme tijdelijk de deur wijst, ziet een voortreffelijk in beeld gebracht liefdesrelaas, waarin de camera zich via extreme close-ups focust op verliefdheid in het kleinste detail: een trillende hand, elkaar nét niet aanraken in het voorbijgaan. Een film voor de zintuigen, die je laat voelen hoe het is om nuances en kleur te voelen in een vlakke, grijze wereld.

Nanny McPhee (Kirk Jones, 2005)

Net 5, 20.30-22.40 uur

Ze heeft twee grote wratten in haar gezicht, een monsterlijke neus en een naar voren stekende tand: Emma Thompson is een bizarre verschijning in deze Britse kinderfilm.

Omdat de drie kinderen van weduwnaar Colin Firth alle andere gouvernantes met overtuiging hebben weggepest, zit er voor hem weinig anders op dan haar in dienst te nemen. Nanny McPhee moet niet alleen de lastige kinderen tot rust brengen, wat met haar magische krachten weinig moeite kost, maar ook nog een huwelijk arrangeren en de adellijke tante Angela Lansbury in toom proberen te houden. Het zijn allemaal problemen die leiden tot ouderwets gooi- en smijtwerk met een huwelijkstaart.

In 2010 verscheen het vervolg Nanny McPhee and the Big Bang, wederom met Thompson in de titelrol.

Snowden (Oliver Stone, 2016)

Film1 Premiere, 22.35-00.44 uur

In zekere zin is Snowden de verfilming van de documentaire Citizenfour uit 2014, het bloedstollend spannende verslag van Laura Poitras, die als eerste contact legde met Edward Snowden. In Snowden zien we haar personage, gespeeld door Melissa Leo, in de weer met de camera op de hotelkamer in Hongkong.

Daar, waar drie nerveuze journalisten en die ene oud-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten de eerste onthullingen bekokstoven, toont regisseur Stone de kern van zijn film. Om de zoveel tijd keren we even terug. Ondertussen schetst hij in vrij conventionele terugblikken de wording van 's werelds bekendste klokkenluider, getrouw gespeeld door Joseph Gordon-Levitt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden