De Volkskrant tv-selectie van donderdag 13 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Berend Jan Bockting
Matt Damon en Greg Kinnear in Stuck on You Beeld
Matt Damon en Greg Kinnear in Stuck on YouBeeld

Gouden Televizier-Ring Gala 2016 NPO 1, 20.30 uur
De jaarlijkse tv-publieksprijzen worden uitgereikt in de Heineken Music Hall. Voor de Ring zijn genomineerd: Floortje naar het einde van de wereld, Geer en Goor: Zoeken een hobby! en Penoza.

Een van de genomineerden voor de Gouden Televisiering: Penoza Beeld
Een van de genomineerden voor de Gouden Televisiering: PenozaBeeld

Volle zalen NPO 2, 21.15 uur
Cornald Maas gaat langs bij Toneelgroep Oostpool, waar acteurs Daan Schuurmans en Kirsten Mulder toewerken naar de première van het relatiedrama Demonen van Lars Norén. Ook een gesprek met cabaretière Mylou Frencken.

Celebrity Stand-up Comedy Central, 22.00 uur
Nieuwe serie waarin twaalf bekende Nederlanders en Vlamingen, onder wie ex-politicus Tofik Dibi, presentatrice Patty Brard en soapacteur Ferry Doedens, worden getraind om stand-up comedian te worden.

Floortje terug naar Syrië NPO 1, 22.25 uur
In het slot van haar tweeluik over het huidige leven in Syrië is Floortje Dessing in Homs, waar de Nederlandse pater-jezuïet Frans van der Lugt werd vermoord. In zijn klooster ontmoet Floortje een jonge Syrische vrouw die pater Frans goed kende.

Floortje terug naar Syrië Beeld BNN Vara
Floortje terug naar SyriëBeeld BNN Vara

2Doc: De man die de wereld wilde veranderen NPO 2, 23.00 uur
Kunstenaar Peter Westerveld wordt gevolgd op zijn missie om de wereld klimaatbestendig te maken. Zijn grootste project is de Hydrological Corridor van 20 duizend vierkante kilometer in Kenia.

Spinoza, een vrije denker NPO 2, 00.05 uur
Documentaire over het leven van de Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza (1632-1677). Hij stond aan het begin van de Verlichting. Zijn kritiek op de Bijbel en zijn ideeën over vrijheid maakten hem in zijn tijd tot een controversieel persoon.

Stuck on You (Bobby en Peter Farrelly, 2003) RTL 8, 20.30-22.45 uur.

Goed zijn Bobby en Peter Farrelly al lang niet meer, het bedenkelijke vervolg op hun komedieklassieker Dumb and Dumber van twee jaar geleden behoort tot hun laatste wapenfeit, maar eind jaren negentig (There's Something About Mary) en begin jaren nul (Me, Myself & Irene) waren de gebroeders de onbetwiste koningen van de gevat-platte humor. Als opvolgers van de gespleten persoonlijkheid in Me, Myself & Irene introduceren de samen schrijvende en regisserende broers met Stuck on You twee vlak boven de heup samengesmolten hoofdpersonen. Bob en Walt, gespeeld door Matt Damon en Greg Kinnear, delen een lever en werken zodoende samen in een hamburgertent. Wanneer Walt het wil maken als filmster en naar Los Angeles vertrekt, gaat Bob dus noodgedwongen mee.

Wie dit tot nu toe grappig vindt klinken, kan zijn lol op met Stuck on You. Bob heeft ondertussen zijn eigen agenda: hij hoopt eindelijk het meisje te ontmoeten dat hij tot nu toe alleen op internet sprak, al vertelde hij haar nooit over zijn aandoening. Walt is de kwaadste niet en bedenkt tal van absurde plannetjes om het meisje te misleiden. En dan tonen de Farrellys met Stuck on You plotseling een hart. De internetvriendin is zo argeloos en sympathiek dat ze alle vreemde capriolen met een lieve glimlach accepteert. Dat is de wereld van de Farrellys: soms melig, regelmatig hilarisch, maar bovenal heel lief.

Jack the Giant Slayer (Bryan Singer, 2013) Net5, 20.30-22.45 uur.

Het bijna 200 miljoen dollar (181 miljoen euro) kostende fantasiespektakel Jack the Giant Slayer, gebaseerd op het sprookje Sjaak en de bonenstaak, flopte drie jaar geleden behoorlijk in de bioscopen. Het torenhoge productiebudget werd weliswaar terugverdiend, maar van het ongetwijfeld minstens even hoge marketingbudget zag niemand iets terug. Misschien gebruikte regisseur Bryan Singer (The Usual Suspects, X-Men) te nadrukkelijk fantasie-ingrediënten uit grootmoeders recept: reuzen, magische zaden, een lichtgevende gouden kroon, een doorgang naar een andere wereld, een hulpbehoevende prinses, een ongewone held; ze blijken allemaal nog volop verkrijgbaar, maar verrassen doet het niet. Spectaculair is het natuurlijk wel, zo'n met miljoenen opgetuigd verhaaltje over een arme jongen die een handvol mysterieuze zaden bemachtigt waaruit bomen groeien die tot een reuzenland boven de wolken reiken. Het merendeel van de film voldoet echter hinderlijk keurig aan de regels van het genre; van een regisseur met de status van Singer mag je meer vindingrijke momenten verwachten dan in dit peperdure tussendoortje.

Death Sentence (James Wan, 2007) Veronica, 22.50-01.05 uur.

Alweer een filmpersonage dat het recht in eigen hand neemt: Kevin Bacon is ditmaal de brave huisvader die wraak neemt als zijn zoon wordt vermoord. Zijn actie heeft wél consequenties: hij haalt zich de woede op de hals van een volledige motorbende. Regisseur Wan wil in de verfilming van het gelijknamige boek van Death Wish-schrijver Brian Garfield veel zeggen over wraak en geweldspiralen. Dat verzandt hopeloos in alle rommelige en ongeloofwaardige plotwendingen en tenenkrommende emotionele dialogen. Pas tegen het einde komt de Saw-regisseur weer op bekend pretentieloos terrein: in een groezelige wereld schieten mensen elkaar met hagelgeweren volledig kapot terwijl handwapens ook gewoon voor handen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden