De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 9 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
De Griekse zangeres Demy vertolkt vanavond tijdens de eerste halve finale van het Songfestival haar nummer 'This is Love'. Beeld ap
De Griekse zangeres Demy vertolkt vanavond tijdens de eerste halve finale van het Songfestival haar nummer 'This is Love'.Beeld ap

Brandpunt
NPO 2, 20.25 UUR

Brandpunt portretteert presentator Johnny de Mol, die op het Griekse eiland Lesbos aan het werk is als hulpverlener. Daarnaast een reportage over oud-mariniers die in Den Helder meehelpen draaideurcriminelen op het rechte pad te krijgen.

Eurovisie Songfestival
NPO 1, 21.00 UUR

Live vanuit Kiev de eerste halve finale van het Songfestival. We horen achttien liedjes, waaronder die van België, IJsland en vreemde eend Australië (dat voor de derde keer meedoet). Nederlandse inzending O'G3NE is donderdag aan de beurt.

We were Gladio
CANVAS, 21.15 UUR

Het was het best bewaarde geheim van de Koude Oorlog: De NAVO had decennialang een tak die burgers opleidde tot anticommunistische spionnen. Toen de operatie in de jaren negentig werd ontdekt, weigerde de NAVO elk commentaar.

Je zal het maar hebben
NPO 3, 21.20 UUR

Roxy (21) lijdt aan een ernstige angst- en paniekstoornis. Wanneer ze een stap buiten de deur zet, krijgt ze hartkloppingen en zweetaanvallen en begint ze spontaan te trillen. Met presentator Tim Hofman zoekt ze de grenzen op van haar angst.

Presentator Tim Hofman Beeld anp
Presentator Tim HofmanBeeld anp

The John Dalli mystery
NPO 2, 22.55 UUR

Waarom moest Eurocommissaris John Dalli aftreden, vlak voor de invoering van een nieuwe tabakswet? Was het echt vanwege corruptie? Deense onderzoeksjournalisten volgen hem in een komische studie die reikt van Brussel tot de Bahama's.

undefined

Voormalige Eurocommissaris John Dalli. Beeld epa
Voormalige Eurocommissaris John Dalli.Beeld epa

Later Live
BBC 2, 23.00 UUR

Jarenzeventighitmachine 10cc is terug. Dat wil zeggen: oprichter en songwriter Graham Gouldman samen met drummer Paul Burgess en gitarist Rick Fenn. Ook de Britse rapper Stormzy en soulmuzikant Benjamin Booker treden op.

The Terminator (James Cameron, 1984)
RTL 7 20.30-22.40 uur

De Terminator Cyberdyne Systems model 101, gespeeld door de topfitte bodybuilder Arnold Schwarzenegger, is een robot die vanuit 2029 wordt teruggestuurd in de tijd. Zijn doel in deze sciencefictionklassieker is eenvoudig: hij moet een serveerster vermoorden, omdat haar nog ongeboren zoon anders in de toekomst een verzetsleider zal worden. In de beroemdste scène van de film bezoekt de terminator een politiebureau, waar hij niet wordt binnengelaten. 'I'll be back', antwoordt Schwarzenegger met zijn Oostenrijks-Amerikaanse robotaccent, om vlak daarna met een auto door de muur het kantoor in te rijden. Het zinnetje werd eindeloos geparodieerd en haalde het Guinness Book of Records als een van de meest aangehaalde filmcitaten. Het vervolg uit 1991, ook geregisseerd door James Cameron, gooit het nog meer op actie en special effects, en overtrof dit origineel qua budget (vertwintigvoudigd) en opbrengsten (vertienvoudigd). De drie daaropvolgende vervolgen, met laatste telg Terminator Genisys als dieptepunt, kwamen niet in de buurt bij de klassiekerstatus van de eerste twee.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000)
RTL7 22.40-00.50 uur

Zelf liet Paul Verhoeven geen gelegenheid onbenut te benadrukken dat zijn zesde en voorlopig laatste Amerikaanse film bepaald niet zijn droomproject was. 'Goed gemaakt, maar of ik er nou veel warmte voor voel?' Toch biedt Hollow Man een aardig inzicht in de filmmaker Verhoeven. Bovendien zit-ie vol geweldige special effects. De sciencefictionfilm gaat over een groepje onderzoekers dat er met geld van de Amerikaanse overheid in is geslaagd een aap onzichtbaar te maken. En, in het spectaculaire begin van de film, het voor elkaar krijgt die aap weer zichtbaar te maken. Ze zijn klaar voor een triomftocht naar het Pentagon, behalve de leider, de ambitieuze, narcistische, tamelijk geniale wetenschapper Sebastian Caine (Kevin Bacon). Hij wil alles geheimhouden totdat het werkzame serum ook succesvol op mensen is toegepast. Hijzelf wordt het proefkonijn. Het lukt hem zich onzichtbaar te maken, maar de reversie faalt. En dat leidt tot misantrope frustraties bij Caine, die de film uiteindelijk doen ontsporen in een breed uitgemeten B-filmeinde. Tot die tijd is Hollow Man een typische Verhoeven-film, in de zin dat de cineast zelfs in dit tamelijk platte actiewerk zijn bekende vrouwenobsessie en mensbeeld heeft weten te stoppen. Zoals hij zelf zei: 'De vraag in Hollow Man is niet: wat zou je doen als je onzichtbaar bent? Maar: wat ga je doen als je weet dat je overal mee weg kunt komen?'

Women on the Verge of a Nervous Breakdown (Pedro Almodóvar, 1988) WDR, 00.25-01.50 uur

Bijna dertig jaar geleden was Pedro Almodóvar, vanaf volgende week juryvoorzitter op het filmfestival van Cannes, niet voor het laatst de Spaanse Oscarhoop met zijn doorbraakfilm Mujeres al borde de un ataque de nervios (Women on the Verge of a Nervous Breakdown). Bij het terugzien valt het in het licht van zijn omvangrijke oeuvre mee, maar destijds ontregelde Almodóvar zijn kijkers nogal met zijn hysterische personages en hun dito belevenissen. De door haar geliefde verlaten Pepa (Almodóvars eerste muze Carmen Maura, met wie hij zeven films draaide) wil zelfmoord plegen, maar zet dat voornemen in de ijskast als ze zwanger blijkt. In haar fraaie appartement in de Spaanse hoofdstad duikt vervolgens als in een klucht een verzameling doldwaze personages op die ook allemaal zo hun sores hebben. Absurdistisch, kolderiek en al helemaal Almodóvar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden