De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 6 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Mark Wahlberg (rechts) en Tim Roth in Planet of the Apes.

Alleen op de wereld
NPO 3, 18.00 UUR

Speciaal voor de donkere dagen, een nieuwe bewerking van de klassieker van Hector Malot (1878). Vondeling Remi wordt door pleegmoeder uit huis gezet en zwerft daarna door het Nederland van nu. En maakt vrienden voor het leven.

De mannen van dokter Anne
NET 5, 21.25 UUR

Een nieuwe komische doktersserie waarin het weer zoenen wordt in het ziekenhuis. Noortje Herlaar speelt arts Anne, die na het verraad van haar verloofde begint aan een nieuw leven en met nieuwe mannen (Matteo van der Grijn, Benja Bruijning).

Pearl Harbor, the untold story
CANVAS, 22.10 UUR

Eerste van twee documentaires over admiraal Husband Kimmel, die zondebok werd na de Japanse verrassingsaanval op Pearl Harbor, deze maand precies 75 jaar geleden. Te zien is hoe Kimmel opdraaide voor het falen van de overheid.

Linda's mannen
NPO 3, 22.10 UUR

Met een camera in de hand reisde Linda Hakeboom een jaar lang in het kielzog van de jonge succeschoreograaf Timor Steffens (29), die met Michael Jackson en Madonna danste en naam maakte in Nederland als jurylid bij Dance, Dance, Dance.

Beeld van de Japanse aanval op de Amerikaanse vloot op Hawaï op 7 december 1941.Beeld afp

The wonderful kingdom of Papa Alaev
NPO 2, 22.55 UUR

Een kijkje achter de schermen bij de machtsstrijd die de vermaarde muziekfamilie Alaev splijt. Jarenlang waren er successen op het wereldpodium, maar het dictatoriale bewind van Papa Alaev begint zijn tol te eisen.

IMAGINE
BBC 1, 23.45 UUR

Voor de knielende Hitler van kunstenaar Maurizio Cattelan werd 15 miljoen euro betaald. Waarom? En wie is deze Italiaanse kunstenaar? Filmer Maura Axelrod spreekt de pias zelf en zijn ex-vriendinnen, familieleden en collega's uit de kunstwereld.

Dark Shadows / Planet of the Apes (Tim Burton, 2012 / 2001)
SBS 9 / RTL 7, 20.30-22.50 / 22.35-01.05 uur.

Twee keer Tim Burton op één avond; er zijn tijden geweest dat dat tot gejuich zou leiden, maar in de 21ste eeuw maakte het voormalige wonderkind (58 inmiddels) jammer genoeg meer minder geslaagde films dan voltreffers. De recentste van de twee vanavond uitgezonden films is een wat sleetse komedie uit 2012 over een soort waarop de excentrieke Burton dol is: vampieren. Maar Burton en zijn vaste hoofdrolspeler Johnny Depp missen de inspiratie die films als Edward Scissorhands en Charlie and the Chocolate Factory zo groots maakten. Planet of the Apes, elf jaar eerder gemaakt, is, zoals dat heet, een nieuwe film op basis van hetzelfde verhaal als de originele Planet of the Apes met Charlton Heston als onverschrokken held die op een door apen beheerste planeet terechtkomt. Die film kwam uit in 1968, een tijd dat er in de wereld nogal veel aan de hand was: de première was een paar maanden voor de eerste mens voet zette op de maan. De inhoudelijke betekenis die de film daarmee kreeg, moest Burton in 2001 ten enen male ontberen. Hij liet de maatschappijkritiek van toen links liggen en leefde zich uit in de vormgeving van het verhaal. Dat gaat over de ruimtestationkapitein die in 2029 een in een ruimtestorm vermiste capsule achterna reist (omdat zich daarin een door hem geliefde chimpansee bevindt, die aan het eind van de film nog een belangrijke rol speelt). De man, gespeeld door een bloedserieuze Mark Wahlberg, landt ongewild in een jungle waar hulpeloze mensen worden opgejaagd en gevangengenomen door wrede apen. Ook hij. Onverschrokken zet hij zich aan zijn missie zo snel mogelijk terug te keren naar zijn eigen wereld. Hulp krijgt hij van de alternatieveling onder de apen, die erg begaan is met mensenrechten, een fijne rol van Helena Bonham Carter. De door Burton toegevoegde humor botst met de ernst van hoofdrolspeler Wahlberg, waardoor je als kijker in het luchtledige komt te verkeren over wat je nu aan moet met dit spektakel. Want dat maakte Burton er zeker van, met een paar geweldige actiescènes en een superieure grime-afdeling: de acteurs met apenkoppen vormen het eigenlijke hoogtepunt van de film.

Araf (Yesim Ustaoglu, 2012)
Arte, 22.00-23.45 uur.

In een provinciestadje werken Zehra en Olgun in een wegrestaurant. Hij droomt van haar, maar zij kiest voor een zwijgzame oudere vrachtwagenchauffeur, wiens rode truck de belofte in zich draagt van ontsnapping naar een spannender leven. Maar de titel van dit kalme Turkse drama betekent 'vagevuur'. Laat dat ondanks die kalmte een waarschuwing zijn, want Araf bevat een gruwelijke scène, die het oogstrelend gefilmde verhaal op zijn kop zet en de film een harde landing laat maken. Denk niet dat ook maar iets een gelukkige afloop kan hebben, lijkt regisseur Yesim Ustaoglu ermee te willen zeggen.

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008)
SBS 9, 22.50-01.35 uur.

Met de tweede van zijn drie Batmanfilms maakte Nolan een uiterst grimmige film, die zijn klasse en status bovenal dankt aan de overrompelende vertolking van slechterik The Joker. Eerder, in Batman (1989, Tim Burton), werd die verdienstelijk belichaamd door Jack Nicholson, maar die vertolking verbleekt bij wat Heath Ledger ten beste geeft. Hij is in het bij Nolan toch al intens duistere Gotham City een onpeilbaar slechte, amorele schurk, die met succes uit is op het creëren van chaos. Daarbij lispelt hij, likt hij nerveus langs zijn beschadigde mondhoeken, trekt hij als een gebochelde zijn schouders in en laat hij op onverwachte momenten een kakellach horen. Beangstigend goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden