De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 5 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Tom Cruise als Bill Hartford in Eyes Wide Shut. Beeld
Tom Cruise als Bill Hartford in Eyes Wide Shut.Beeld

Tour de France
NPO 1, 14.10 uur

Rechtstreeks verslag van de vierde etappe van Saumur naar Limoges, de langste rit van deze Tour de France. Om 22.00 uur wordt in De avondetappe uitgebreid nagepraat door Herman van der Zandt en Dione de Graaff.

Serena
Canvas, 21.05 uur

Het jaar 2015 staat centraal in deze documentaire over tennisster Serena Williams. Ze probeert haar 22ste grandslamtitel te behalen en zo het record van tennislegende Steffi Graf te evenaren. Hoe ziet het leven van zo'n topsporter eruit?

Serena Williams. Beeld afp
Serena Williams.Beeld afp

Vreemde tralies
NPO 2, 21.10 uur

In zijn serie over Nederlandse gevangenen in het buitenland is presentator Arjan Erkel in Peru. Hij bezoekt de 50-jarige René, die bijna 2 kilo cocaïne probeerde te smokkelen en daarom vastzit in de Sarita Coloniagevangenis.

Lauren! op Ibiza
NPO 3, 21.10 uur

In deze nieuwe reeks gaat Lauren Verster op zoek naar vrijheid op een van de meest vrije plekken van de wereld, Ibiza. Is vrijheid te vinden in geld, verdoving en macht, of zit het in je hoofd en in je lijf? Ze ontmoet er de fotograaf Karl Ferris.

2Doc: Het verlangen van Michael Dudok de Wit
NPO 2, 22.55 uur

Documentaire waarin de succesvolle Nederlandse animator en regisseur Michael Dudok de Wit wordt gevolgd tijdens het maakproces van zijn eerste lange animatiefilm The Red Turtle.

The Americans
Canvas, 23.15 uur

Begin van het tweede seizoen van de dramaserie over de familie Jennings, een ogenschijnlijk doorsnee Amerikaans gezin dat uit KGB-spionnen blijkt te bestaan. Elizabeth en Philip worden onverwacht opgeroepen voor een nieuwe opdracht.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999)
SBS 9, 20.30-23.45 uur.

Een parel, deze zwanenzang van Kubrick. Aanvankelijk niet door iedereen op waarde geschat, maar inmiddels volledig doorgelicht en nog altijd na elke kijkbeurt beter, lijkt het. De film begint met een bekentenis waardoor arts Bill Hartford (Tom Cruise) volledig van slag raakt. Zijn echtgenote (Nicole Kidman, destijds ook in het echte leven de vrouw van Cruise) vertelt over een seksuele fantasie met een knappe marine-officier, waarna Hartford hun huis ontvlucht en een schijnbaar eindeloze zwerftocht door nachtelijk New York begint, waar elke ontmoeting nieuwe erotische gedachten naar boven brengt. Dat gebeurt in een vervreemdende, haast steriele stijl. Cruise lijkt een slaapwandelaar, de decors zijn spookachtig leeg. De film laat zich nog het best interpreteren als een droom - Kubrick baseerde zich op het boek Traumnovelle (1926) van Arthur Schnitzler.

Trainwreck (Judd Apatow, 2015)
HBO (1), 18.25-20.30 uur.

'Monogamie is niet realistisch.' De vader van Amy en Kim zegt in de openingsscène van Trainwreck dat hun moeder niet aan zijn ideaal voldoet en verlaat huis en haard, maar niet voor hij zijn nieuw verworven mantra aan zijn dochters dicteert. Die zijn dan 9 en 5 jaar oud en herhalen keurig: 'Monogamie is niet realistisch.' In het hoofd van journaliste Amy (Amy Schumer) galmen die woorden 23 jaar later nog steeds na. Haar liefdesleven beperkt zich niet tot de latent homoseksuele klerenkast waarmee ze af en toe steriel de liefde bedrijft; zo gauw iemand te dichtbij komt, vlucht ze weg,uit angst voor echte intimiteit. Wanneer ze op pad wordt gestuurd voor een artikel over sportdokter Aaron (Bill Hader) - categorie: niet direct knap of sexy, wel aardig, humoristisch en intelligent - valt ze voor hem, per ongeluk. Die gek belt de volgende dag nog terug ook! Wat op papier wellicht klinkt als een ietwat afgezaagde, tikje platte romcom, wordt in handen van regisseur Judd Apatow en scenarist-hoofdrolspeelster Amy Schumer een innemende film vol echte, weerbarstige personages.

A Good Year (Ridley Scott, 2006)
RTL 8, 20.30-23.00 uur.

De in Engeland geboren Hollywoodregisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator) heeft een huis in de Provence. De liefde ervoor moet hem hebben verleid tot dit buitenbeentje in zijn oeuvre: A Good Year is een mierzoet drama waarin Russell Crowe, als Engelse beurshandelaar, Zuid-Frankrijk bezoekt omdat hij een wijnkasteel heeft geërfd. Natuurlijk is hij van plan dat zo snel mogelijk te verkopen, maar het loopt allemaal anders zodra hij voet zet op de wijnbodem. Marion Cotillard is de plaatselijke vrouw die hem over de streep trekt. Het heeft allemaal niets om het lijf, maar het verveelt geen moment, daarvoor is Scott te veel vakman.

The Diary of a Teenage Girl (Marielle Heller, 2015)
Film1 Premiere, 01.50-03.28 uur.

In hippie-San Francisco laat de 15-jarige Minnie zich ontmaagden door haar moeders vriend, de dertiger Monroe. Vervolgens wil ze méér, al raakt ze door de gepassioneerde, ongelijkwaardige verhouding volledig uit balans. Debutante Heller bewerkte Phoebe Gloeckners graphic novel tot een zwierig, opmerkelijk licht coming-of-agedrama, dat alles op alles zet om Minnies zieleroerselen tastbaar te maken: de seksscènes zijn broeierig, Minnies fantasietekeningen komen tot leven en hoofdrolspeelster Bel Powley (24) bijt zich vast in haar weerbarstige puberpersonage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden