De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 29 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Guardians of the Galaxy Beeld
Guardians of the GalaxyBeeld

Brandpunt
NPO 2, 20.25 uur

Profiel van voetbaljournalist Hugo Borst, die met zijn manifest over misstanden in de ouderenzorg veel losmaakte. In politiek Den Haag loopt hij de deur plat. Waar komt zijn gedrevenheid vandaan? Sacha de Boer spreekt bekenden van Borst.

Het huis: Sven Nys
Eén, 20.40 uur

Nieuw seizoen van de Vlaamse variant op het VPRO-programma 24 uur met.... Interviewer Eric Goens laat zich een etmaal opsluiten met een gast. In de eerste aflevering zit hij een dag lang met voormalig veldrijder en wielrenner Sven Nys in huis.

Rillington Place
BBC 1, 22.00 uur

Nieuwe Britse dramaserie over seriemoordenaar John Christie (Tim Roth), die na de oorlog ten minste zes vrouwen vermoordde en ze verborg in zijn huis in Londen, waar Christie woonde met zijn vrouw Ethel (Samantha Morton).

Linda's mannen
NPO 3, 22.10 uur

Presentatrice Linda Hakenboom loopt mee met vier mannen die al op jonge leeftijd aan de top staan. In aflevering 1 volgt ze rapper Lil' Kleine (Jorik Scholten) in zijn glamourleven vol drank en drugs, maar ze gaat ook met hem op bezoek bij zijn oma.

Tim Roth speelt seriemoordenaar John Christie in de nieuwe Britse dramaserie Rillington Place. Beeld afp
Tim Roth speelt seriemoordenaar John Christie in de nieuwe Britse dramaserie Rillington Place.Beeld afp

2Doc: Radio Kobanî
NPO 2, 22.50 uur

Documentaire over de jonge Koerdische verslaggeefster Dilovan Kîko, die na de bevrijdingsstrijd tegen IS in 2014 een radiostation begon tussen de ruïnes van haar stad Kobanî in Syrië. Haar uitzendingen zijn een rode draad in de wederopbouw.

Imagine: Serial Killers
BBC 1, 23.45 uur

In The Women Who Write Crime Fiction verkent Alan Yentob de wereld van vrouwelijke thrillerschrijfsters. Hij ontmoet bestsellerauteurs als Patricia Cornwell, Val McDermid en Paula Hawkins, die met The Girl on the Train de hit van 2015 schreef.

Guardians of the Galaxy (James Gunn, 2014)
Veronica, 20.30-22.50 uur.

Nu de geijkte superhelden van Marvel hun individuele of gedeelde (The Avengers) films hebben toebedeeld gekregen, van Spiderman tot Iron Man, en van Captain America tot Thor, gaat de studio aan de slag met de dwarsere personages. Dat levert ook iets gekkere films op zie het eerder dit jaar verschenen Deadpool.

Een merkwaardig span is het in Guardians of the Galaxy zeker: een wasbeer met een voorliefde voor machinegeweren, een kruimeldief, een wandelende computergeanimeerde boom met beperkt vocabulaire, uitgesproken door Vin Diesel ('I am Groot'), een groene vrouw en een spierbundel die geen idee heeft wat een metafoor is.

Gelukkig weten de makers en de acteurs dondersgoed hoe bespottelijk dit is: Guardians of the Galaxy is met een vette knipoog gemaakt. Regisseur James Gunn (Super) geeft de kleurrijk vormgegeven film een fijne jarenzeventig- en -tachtigvibe. Hij is duidelijk geïnspireerd door klassieke avonturenfilms als Star Wars en Back to the Future. Smullen voor een ieder met nostalgie naar walkmans, neonlicht en 10cc's hit I'm Not in Love: de soundtrack is één fout feestje. Het is origineel, verfrissend en hoogst vermakelijk, al wordt die ironie op den duur wat vermoeiend: je krijgt nergens het gevoel dat de capriolen van al die rare personages ertoe doen. Verwacht meer van het uitbundige zelfde in het volgend jaar te verschijnen Guardians of the Galaxy Vol. 2.

The End of the Tour (James Ponsoldt, 2015)
Film1 Drama, 16.40-18.25 uur.

In 1996 volgde journalist en schrijver David Lipsky namens popcultuurtijdschrift Rolling Stone de destijds kersverse Amerikaanse literaire superster David Foster Wallace, tijdens de laatste vijf dagen van de promotietour voor diens roman Infinite Jest. De blik in de ziel van Lipsky en - vooral - Foster Wallace beperkt zich tot die vijf dagen. Daarmee maakt de film deel uit van een toe te juichen minitrend in het biopicgenre: net als Life (James Dean enkele dagen gevolgd door fotograaf Dennis Stock) en Steve Jobs (drie hoofdstukken met de Apple-oprichter voor aanvang van een productpresentatie) toont The End of the Tour een momentopname van zijn mythische hoofdpersonage in plaats van een brave aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten. Dat betekent, in dit geval tenminste, geen hapklare scènes waarin gedrag of karaktertrekken aan de hand van specifieke gebeurtenissen worden verklaard, maar twee zoekende karakters in een aftastende film. De David Foster Wallace die regisseur James Ponsoldt (van de sterke indie-acteursfilms Smashed en The Spectacular Now) laat zien, is eigenlijk te ongrijpbaar om in een tijdschriftartikel te vangen en juist dat fascineert. Prettige bijkomstigheid: na afloop wil je niets liever dan diep duiken in David Foster Wallace' verhalen.

Serenity (Joss Whedon, 2005)
Veronica, 22.50-01.10 uur.

Amusante ruimtewestern van de maker van de series Buffy the Vampire Slayer en Angel én van twee later verschenen Avengersfilms, die zijn van het scherm gehaalde tv-serie Firefly een tweede kans gaf in dit spektakel vol stevige gevechten en onderkoelde wisecracks. Hoofdpersoon Mal en zijn loyale crew verdienen daarin de kost met ramkraken en passagiersvervoer. Als zij een wonderdokter en diens telepathische zus aan boord hebben genomen, krijgen ze de alles controlerende Alliantie achter zich aan. Achter alle kolder zit serieuze maatschappijkritiek verborgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden