De Volkskrant TV-selectie van dinsdag 27 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit 2Doc: Muziek op de vlucht. Beeld VPRO
Beeld uit 2Doc: Muziek op de vlucht.Beeld VPRO

Het klokhuis
NPO 3, 18.23 uur

Een aflevering over pijn. Pascal onderzoekt de functie van pijn en pijndeskundige Maarten legt uit wat er in je hersens gebeurt als je pijn voelt. Rosaline (11) heeft last van chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt haar verhaal.

Deutschlands grosse Clans: Die Haribo-Story
ZDF, 20.15 uur

Reconstructie van de geschiedenis van familiebedrijf Haribo. In WOII zouden er dwangarbeiders in de fabrieken hebben gewerkt, nu richt het bedrijf zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Love me gender
NPO 3, 20.30 uur

Vijf transgenders op zoek naar de liefde. BeyonG (30) leeft als vrouw, maar merkt dat niet alle mannen openstaan voor een transvrouw. Lisa (22) vindt haar lichaam afstotelijk, maar heeft van de dokters nog geen toestemming voor een operatie.

Het uur van de wolf
NPO Cultura, 21.50 uur

Paul Cohen en Martijn van Haalen maakte ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Toneelgroep Amsterdam de documentaire Bloot. Acteurs zijn extreem zelfbewust, onzeker, aanstellerig, ijdel en 'echt' zijn ze nooit. Toch?

Actrice Halina Reijn na een repetitie. Beeld npo
Actrice Halina Reijn na een repetitie.Beeld npo

Spuiten en slikken
NPO 3, 22.10 uur

Gwen van Poorten duikt in de wereld van de 4FMP. Onlangs werd bekend dat deze designerdrug kan leiden tot hersenbloedingen en hartproblemen. EHBO-organisaties zagen in korte tijd een flinke toename van gezondheidsincidenten.

2Doc: Muziek op de vlucht
NPO 2, 22.55 uur

In de jungle van Calais wordt veel muziek gemaakt. Frans, Silvia en Ruben Bromet maakten er een documentaire over. De vluchtelingen komen uit landen die variëren van Afghanistan tot Syrië, van Eritrea tot Soedan. De muziek dus ook.

Mystic River (Clint Eastwood, 2003)
SBS 9, 20.30-23.20 uur.

Voor de hoofdrol van Mystic River vroeg Clint Eastwood Sean Penn. De eerste is een bekende conservatief, de tweede was destijds een fel criticus van de conservatieve Amerikaanse president George W. Bush. Hun samenwerking resulteerde in een dubbelzinnige verfilming van de even dubbelzinnige roman van Dennis Lehane, over drie jeugdvrienden uit een arbeiderswijk in Boston. Zij komen elkaar na enkele decennia weer tegen en dan blijkt een trauma uit hun jeugd nog altijd hun dagelijks leven te bepalen.

Mystic River gaat over de onmogelijkheid het ouderlijk milieu af te schudden. Al in de allereerste beelden maakt Eastwood duidelijk dat de jongens vastzitten in hun buurt: de camera glijdt over enkele wijken in Boston, om neer te dalen in een aftandse buurt die wordt begrensd door de Mystic-rivier. Van de jeugdvrienden maakt Sean (Kevin Bacon) de grootste sprong voorwaarts. Hij wordt rechercheur. Zijn maatjes Jimmy (Sean Penn) en Dave (Tim Robbins) schoppen het niet verder dan scharrelaars. Ze komen opnieuw met elkaar in contact wanneer Sean de dader van een moord moet zien te vinden. Die opdracht dwingt hem de levens van zijn oude makkers nader te onderzoeken.

De grootste kwaliteit van Mystic River is de permanent aanwezige, grijze ondertoon, die van Boston een spookstad maakt. Een ondertoon die wordt versterkt door de niet door Eastwood bekritiseerde keuze voor eigenrichting van een van de hoofdpersonen, al laat hij wel zien dat die houding geen oplossing biedt. Mystic River schept zodoende verwarring en onderzoekt morele standpunten.

Predator (John McTiernan, 1987)
RTL 7, 22.30-00.40 uur.

Bijzonder onderhoudend spektakel uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger, onder regie van de man die een jaar later de grootse actieklassieker Die Hard zou maken. De spierbundel duikt als leider van een ietwat dubieus groepje commando's diep in de Zuid-Amerikaanse jungle om, geheel des jaren tachtigs, een groepje communistische rebellen uit te schakelen. Daarop krijgt hij te maken met een buitenaardse tegenstander van formaat: een soort hightechpanter met reptielenkop, rastavlechten, laserwapen en infraroodvizier. Een voor een leggen de soldaten het loodje, in fraaie, spannende scènes die vanuit het perspectief van het monster zijn gedraaid, tot alleen Schwarzenegger overblijft. Arnies befaamde kreet 'Get to zee choppa!' komt uit deze film. De vervolgen kunt u met een gerust hart overslaan.

Southland Tales (Richard Kelly, 2006)
SBS 9, 23.20-02.00 uur.

Southland Tales, de langverwachte tweede film van Donnie Darko-regisseur Richard Kelly, ging in 2006 in première tijdens het filmfestival van Cannes, met een lengte van 160 minuten. De verzamelde pers was vernietigend; studio Fox verplichtte Kelly vervolgens een half uur uit zijn film te knippen. Nog steeds is Southland Tales bijzonder verwarrend. Blijf maar eens boven water in een film die zelf aan het zappen slaat, verhaallijnen door elkaar mengt zonder je echt bij de les te houden en die à la Star Wars bij deel vier begint (de eerste episoden werden als beeldroman uitgebracht). Misschien valt bij herhaald kijken alles op zijn plaats en ritselt de film ooit een cultstatus bij elkaar daarvoor is hij in elk geval voldoende eigenzinnig - maar Southland Tales lijkt toch vooral een verzameling bizarre scènes. Met Justin Timberlakes dronkemans-musicalnummer I've got Soul, but I'm not a Soldier als hoogtepunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden