De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 27 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Bart Koetsenruijter
Anjelica Huston in The Witches van Nicolas Roeg. Beeld
Anjelica Huston in The Witches van Nicolas Roeg.Beeld

Top 2000 à go go
NPO 3, 19.30 uur

In aflevering twee vertelt Henry Schut in het Top 2000-café over zijn liefde voor Otherside van de Red Hot Chili Peppers. We leren over de man achter Madonna's Like a Prayer en Robbie Robertson van The Band vertelt over het lied The Weight.

Brandpunt
NPO 2, 21.10 uur

Een vervolgreportage over de Syrische dokter Abdulsalam, die eerder voor Brandpunt een videodagboek bijhield over de oorlog in zijn stad Aleppo. Zijn vrouw en kinderen zijn naar Turkije gevlucht. Al vijf maanden is er enkel telefonisch contact.

Knoop gala 2016
NPO 1, 21.45 uur

Vanuit Theater Carré presenteert Paul de Leeuw de zesde editie van het Knoop Gala, waarin muzikale talenten met een verstandelijke beperking optreden met bekende artiesten als Simone Kleinsma, Frans Bauer, Ronnie Flex en Tim Knol.

5 jaar later
NPO 1, 23.20 uur

In het vernieuwde Thialf Stadion in Heerenveen interviewt Jeroen Pauw schaatser Ireen Wüst. Sinds de winterspelen van 2014 is Wüst succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. Samen blikken ze terug op haar ambities van vijf jaar geleden.

Paul de Leeuw presenteert het Knoops gala. Beeld anp
Paul de Leeuw presenteert het Knoops gala.Beeld anp

Prince: Sign 'o' the Times
NPO 3, 23.00 uur

Concertfilm van de Sign 'O' the Times Tour in 1987 van de dit jaar overleden Prince. Omdat hij ontevreden was met concertopnamen uit Rotterdam en Antwerpen, zijn die aangevuld met opnamen uit de Amerikaanse Paisley Park Studios.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen blikt met prominenten terug op 2016. Zoals museumdirecteur Wim Pijbes, die 1 maart aankondigde 'zijn' Rijksmuseum in te ruilen voor het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar, waar hij al na drie maanden vertrok.

Prince in 2011. Beeld afp
Prince in 2011.Beeld afp

The Witches (Nicolas Roeg, 1990)
Eén, 14.15-15.45 uur.

Als geen ander bleek cineast Nicolas Roeg (88) in staat de fijn vileine sfeer van Roald Dahls kinderboeken te vertalen naar het filmdoek. Waar bijvoorbeeld Steven Spielberg in The BFG Dahls venijn afvlakte, zette Engelsman Roeg het akelige juist lekker vet aan. Kijk alleen al naar het uiterlijk dat Anjelica Huston aanneemt als ze haar vermomming als mens verlaat, en je ziet hoe goed Roeg, maker van uiteenlopende films als het spannende Don't Look Now (1973) en het excentrieke Bad Timing (1980), en Dahl bij elkaar passen. The Witches werd een heerlijke film met een perfect gecaste Huston, die door haar statuur en ijzige schoonheid van nature al imponerend is en onder regie van Roeg met de juiste hooghartige blik voortreffelijk eng is. Ze is Eva Ernst, de opperheks die alle kinderen in muizen wil veranderen en daartoe haar heksen bijeen heeft geroepen in het hotel waar de jonge hoofdpersoon met zijn oma toevallig ook zijn intrek neemt. Nou ja, toevallig: in de wereld van Roald Dahl speelt toeval een ondergeschikte rol, kijk maar naar het begin van de verrukkelijke film.

E.T. (Steven Spielberg, 1982)
Veronica, 20.30-22.45 uur.

Beetje laat, deze uitzending van Steven Spielbergs ontroerende meesterwerk, want E.T. zou je met goed recht de ultieme kerstfilm kunnen noemen, ook al valt er geen vlokje sneeuw. Het hartverwarmende verhaal over het buitenaardse wezentje, dat zo ruimhartig op asiel mag rekenen in de kinderkamer van een huis in een Amerikaanse buitenwijk, heeft de best denkbare moraal voor een stichtelijke kerstfilm.

Innerspace (Joe Dante, 1987)
Veronica, 22.45-01.05 uur.

Naast het Gremlinsgegriezel (vanavond deel 2 op SBS 9) zendt het SBS-concern op bijzender Veronica vanavond nog een luchtig werk van Joe Dante uit: de prettig gedateerde sf-komedie Innerspace, waarin een miniversie van hoofdrolspeler en testpiloot Dennis Quaid geïnjecteerd zou moeten worden in een konijn, maar uiteindelijk belandt in de bloedbaan van de hypochondrische scharrelaar Martin Short. Prettige postkerstkolder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden