De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 13 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit de film Alphabet Beeld
Beeld uit de film AlphabetBeeld

Verslaafd!, RTL 4, 20.30 uur

De 19-jarige Victor is gameverslaafd. Dag en nacht zit hij achter zijn computer, hij heeft diepe wallen onder zijn ogen, eet slecht en is continu ziek. Als zijn moeder ontdekt dat hij al zijn spaargeld aan gamen heeft opgemaakt, is de maat vol.

Baby te huur, NPO 3, 20.30 uur

Vier koppels ervoeren de afgelopen weken hoe het is zwanger te zijn, een baby te hebben en een kleuter, pre-tiener en puber. Vandaag oordelen professionals over welk koppel ze het meest geschikt achten als ouders en welke het minst.

Masterchef: the professionals, BBC 2, 21.00 uur

Professionele koks strijden om de titel masterchef. De acht halvefinalisten moeten een gerecht maken voor de persoon die hen het meest heeft geïnspireerd in hun culinaire carrière.

Professionele koks strijden om de titel masterchef. Beeld YouTube
Professionele koks strijden om de titel masterchef.Beeld YouTube

The Amsterdam Project, RTL 4, 21.30 uur

Slotaflevering: vijf daklozen probeerden de afgelopen weken hun leven weer op de rit te krijgen, bijgestaan door hulpverleners. Het programma kreeg lovende kritieken door de 'oprechte betrokkenheid' van Beau van Erven Dorens.

Muslims like us, BBC 2, 22.00 uur

Groot-Brittannië telt 2,7 miljoen moslims. Tien moslims wonen voor dit programma samen en discussiëren over door wie en hoe de islam het beste wordt vertegenwoordigd. Vervolgens doen ze verslag aan niet-islamitische Britten.

Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht, NPO 2, 22.55 uur

Biedt de vrijheid van godsdienst ook de vrijheid om niet te geloven? Dat is de kernvraag van deze documentaire waarin ongelovige asielzoekers worden gevolgd. Zij voelen zich in asielzoekerscentra lang niet altijd vrij en veilig.

Alphabet (Erwin Wagenhofer, 2013), NPO Cultura, 20.30-22.20 uur

Trots legt de Chinese moeder de onderwijsdocumenten van haar zoon op tafel. Oorkondes, diploma's, certificaten, ze glijden over elkaar heen als speelkaarten. Allemaal verdiend omdat de jongen zo'n uitmuntende wiskundeleerling is. Zelf staat hij er beteuterd bij, als zijn moeder hem ook nog eens een medaille omhangt. 'Win er nog maar een paar', zegt ze glimlachend. Een onthutsend moment uit de documentaire Alphabet is het en het lijdt geen twijfel wat de Oostenrijkse regisseur Erwin Wagendorfer ermee wil zeggen. Ook al hebben zulke scènes de schijn van neutraliteit - geen voice-over, Wagendorfer laat alleen anderen aan het woord - ze suggereren duidelijk dat het hedendaagse onderwijssysteem flink faalt. Kinderen worden wereldwijd op veel te jonge leeftijd in de strijdmodus gezet en leren dat alles om concurrentie en prestatiedrift draait. Wagendorfer reist de wereld rond om dat punt te maken. Wagendorfer (We Feed the World, Let's Make Money) hamert voortdurend op dezelfde boodschap. Dat doet hij door een competitie voor aspirant-topmanagers te volgen, door een personeelschef van de Duitse telecom op te voeren als onderwijsrevolutionair, maar ook door alternatieven te bieden: de eerste universiteitsstudent ter wereld met het syndroom van Down, en een intelligente gitaarbouwer die nooit op school zat en van zijn ouders alleen maar hoefde te leren waar hij zelf behoefte aan had. Zo kan het dus ook, denk je dan als toeschouwer. Verschrikkelijk manipulatief allemaal, maar Wagendorfer bouwt zijn film zo goed op dat het tóch werkt.

Nicolas Cage in It Could Happen to You (1994). Beeld YouTube
Nicolas Cage in It Could Happen to You (1994).Beeld YouTube

It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994), RTL 8, 20.30-22.35 uur

Omdat hij geen geld meer heeft voor een fooi, belooft een goeiige politieagent (Nicolas Cage) aan een serveerster (Bridget Fonda) de helft van de opbrengst van zijn loterijbiljet. Uiteraard wint hij de volgende dag de hoofdprijs van 4 miljoen dollar. Tot schrik van zijn vrouw (Rosie Perez), die geen cent aan de serveerster wil afstaan en het liefst alles wil houden. En tot schrik van de agent zelf, die zich realiseert dat hij zijn echtgenote het liefst inruilt voor de serveerster in kwestie. It Could Happen to You is bepaald schematisch van opzet, maar op zijn best doet de film, hoe voorspelbaar ook, denken aan de feelgoodklassiekers van Frank Capra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden