De Volkskrant tv-selectie van dinsdag 1 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Debra Paget en Paul Hubschmid in Der Tiger von Eschnapur. Beeld
Debra Paget en Paul Hubschmid in Der Tiger von Eschnapur.Beeld

The Choir: Gareth's Best in Britain
BBC 2, 22.00 uur

Gareth Malone gaat op zoek naar het beste amateurkoor van Groot-Brittannië. In deze aflevering nemen koren uit het Schotse Edinburgh en het Noord-Engelse Manchester, Durham en Yorkshire het tegen elkaar op.

De tafel van Tijs
NPO 2, 21.20 uur

Ooit was Tijs van den Brink de helft van het tv-duo Knevel & Van den Brink, nu heeft hij zijn eigen praatprogramma. Vandaag begint een nieuw seizoen. Ethische vraagstukken worden besproken vanuit een christelijk perspectief.

Tijs van den Brink tijdens een interview op 17 oktober. Beeld anp
Tijs van den Brink tijdens een interview op 17 oktober.Beeld anp

Marlijn: De dolende dertiger
NPO 3, 21.20 uur

Marlijn Weerdenburg zoekt naar antwoorden op levensvragen van dertigers. Vandaag loopt ze mee met een carrièrevrouw op de Amsterdamse Zuidas en ontmoet ze leeftijdgenoten met een burn- en bore-out.

Zorg.nu
NPO 1, 21.25 uur

Nooit kwamen er zo veel reacties binnen bij de redactie van Radar als na de uitzendingen over marktwerking in de zorg. Het resulteerde in Zorg.nu. Het doel? Patiënten en zorgmedewerkers dichter bij elkaar brengen.

United Shades of America
NPO 3, 22.50 uur

Comedian W. Kamau Bell wil laten zien dat de VS worden bevolkt door kleurrijke mensen en opvattingen. Vandaag de spanningen tussen de politie en de Afro-Amerikaanse bevolking en wat de politie in Camden probeert om het tij te keren.

2Doc: Best of enemies
NPO 2, 22.55 uur

In 1968, het jaar dat Nixon wordt verkozen tot Amerikaanse president, zijn de televisiedebatten fel. Morgan Neville en Robert Gordon maakten een film over het eerste voorbeeld van moddergooien naar een politieke tegenstander.

Der Tiger von Eschnapur (Fritz Lang, 1959)
ARD, 00.35-02.13 uur

Je moet er deze week even voor opblijven, maar dan heb je ook wat. Het eerste Duitse net zendt vandaag en donderdag 's nachts twee wat minder bekende films uit van een van de grootste Duitse regisseurs uit de filmgeschiedenis. Fritz Lang (1890-1976), geboren in Wenen maar later genaturaliseerd tot Duitser, kwam als soldaat zwaar gehavend uit de Eerste Wereldoorlog (hij liep er een shellshock op). Daarna vond hij in Berlijn emplooi, eerst als scenarioschrijver en later als regisseur, onder meer bij de befaamde Ufa-studio. Daar beleefde hij zijn creatieve hoogtepunt met de klassiekers Dr. Mabuse, der Spieler (1922), Metropolis (1927) en M (1931), stuk voor stuk films die geschiedenis schreven met hun expressionistische stijl. De nazi's waren onder de indruk van Langs werk, maar dat was bepaald niet wederzijds, dus het aanbod hoofd van Hitlers filmpropagandadienst te worden, accepteerde hij niet (Leni Riefenstahl vervulde de vacature). Lang pakte zijn biezen en vertrok via Parijs naar Hollywood, waar hij een imposant oeuvre bijeen filmde, opnieuw met enkele klassiekers, ook al moesten die de strenge studiowetten van Hollywood volgen en kon Lang, anders dan in Duitsland, niet maken wat hij wilde. Genrefilms als Rancho Notorious (1952), The Big Heat (1953) en Beyond a Reasonable Doubt (1957) zouden even invloedrijk worden als zijn vroege Duitse werk. Wel leverde zijn imago van Duitse tiran hem minder en minder werk op, zodat hij na laatstgenoemde film terugkeerde naar Duitsland. Daar maakte hij in 1959 het tweeluik dat de ARD deze week uitzendt.

Donderdag, om kwart voor twee, wordt Das indische Grabmal uitgezonden, vannacht Der Tiger von Eschnapur. Het zijn exotische avonturenfilms waarin een westerling, gedreven door liefde, in India in de problemen komt. Der Tiger von Eschnapur, waarvoor Lang in zijn Ufa-tijd zelf al het scenario had geschreven, was al twee keer eerder verfilmd. Hijzelf kon er niet het meesterwerk van maken dat hij had gehoopt, al bevat ook deze in technicolor gefilmde, rijk gekleurde romance een paar gedenkwaardige scènes.

Lang zou erna nog één film maken (Die 1000 Augen des Dr. Mabuse), waarna zijn afnemende gezichtsvermogen hem het werken onmogelijk maakte.

I Could Never Be Your Woman (Amy Heckerling, 2007)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Romantische komedie van de regisseur en scenarioschrijver die rond 1990 faam verwierf met de Look Who's Talking-trilogie, waarin het perspectief bij een pasgeboren baby ligt (met de voice-over van Bruce Willis). Met deze romkom kwam Amy Heckerling minder origineel uit de hoek. Michelle Pfeiffer is een 40-jarige tv-producent die verliefd wordt op een twintiger (Paul Rudd) die ze bij nader inzien te jong vindt, waar hij het dan weer niet mee eens is. Aardig is vooral te zien hoe de 12-jarige Saoirse Ronan, inmiddels een gevierd actrice, hier haar speelfilmdebuut maakt als de puberende dochter.

Hereafter (Clint Eastwood, 2010)
SBS 9, 20.30-23.10 uur

De openingsscène, waarin op indrukwekkende wijze de tsunami van 2004 in Thailand wordt verbeeld, is beroemd, maar vormt slechts de inleiding voor een andersoortige film: een overpeinzing van Clint Eastwood over een leven na de dood. Hij doet het via drie hoofdpersonen: een journalist die in de tsunami een bijna-doodervaring heeft, het achtergebleven tweelingbroertje van een doodgereden jongen en een medium dat door zijn paranormale gaven is veroordeeld tot een eenzaam bestaan. Langzaam, spiritueel en niet altijd even overtuigend maar wel intrigerend, komen de verhaallijnen rond deze personages, natuurlijk, samen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden