De Volkskrant tv-selectie van 25 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

De knuffel Kooky in Kooky

Brandpunt
NPO 2, 20.25 UUR

Deze week onder meer het verhaal van alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in de onderwereld van Griekenland belanden. Bij gebrek aan een alternatief proberen ze via drugshandel en prostitutie een klein beetje geld te verdienen.

Baby te huur
NPO 3, 20.30 UUR

Vier jonge stellen met een kinderwens proeven in sneltreinvaart van een leven als ouder. In de eerste aflevering bereiden ze zich voor op de komst van de baby en de bevalling. Zijn ze er klaar voor? Hoe voelt het om zwanger te zijn?

Juliana, geen gewone koningin
NPO 2, 21.15 UUR

Sociologe Jolande Withuis, die zes jaar onderzoek deed naar het leven van Juliana, schijnt een nieuw licht op de voormalige koningin. Withuis beschikte over niet eerder gepubliceerd privémateriaal en wil laten zien hoe Juliana werd wie ze was.

The Amsterdam Project
RTL 4, 21.30 UUR

Beau van Erven Dorens volgt een jaar lang vijf Amsterdamse daklozen die de kans krijgen om hun leven weer op orde te brengen. De vijf krijgen 10 duizend euro en ondersteuning van Van Erven Dorens, het Leger des Heils en een team experts.

Koningin Juliana op het bordes bij paleis Soestdijk Beeld anp

Great Continental Railway Journeys
BBC 2, 22.00 UUR

Via onder meer Delft en Amsterdam maakt BBC's Michael Portillo een treinrit van Rotterdam naar Utrecht. Met zijn reisgids uit 1913 in de aanslag bekijkt hij de Rotterdamse haven, een bloemenveiling en andere toeristische attracties.

The Thread
NPO 3, 22.50 UUR

Het verhaal van de heksenjacht die volgde op de bomaanslag bij de marathon van Boston in 2013. Via sociale media begon een onlinezoektocht naar de dader, waarna de gegevens van een onschuldige jongen de wereld over gingen.

De Rotterdamse haven Beeld Raymond Rutting

Kooky (Jan Sverák, 2010)
HBO (1), 11.00-12.45 uur.

Magische, aandoenlijke én spannende poppenanimatiefilm van Tsjechische makelij, waarin het astmatische jongetje Ondra afscheid dient te nemen van zijn stoffige roze knuffel en daarop vol fantasie over zijn Kooky aan het dromen slaat. Met digitaal gepolijst poppenspel, mooi camerawerk en een schilderachtige art direction schept regisseur Jan Sverák (Kolja, Empties) in Kooky een even charmante als ruwe sprookjeswereld. De plot is vooral een reeks spannende en grappige avonturen. De analoge creativiteit van de makers kent nauwelijks grenzen; van bosbeestjes opgebouwd uit kastanjes en afvalresten, overigens lang niet allemaal even schattig, tot de liefdevolle details van hun leefomgeving, het is allemaal even fraai en eigenzinnig. Uitgezonden in een uitstekende Nederlandse nasynchronisatie.

The Lady in the Van (Nicholas Hytner, 2015)
NPO 3, 12.00-13.30 uur

Charmante autobiografische vertelling over de vijftien jaar waarin de excentrieke oudere Mary Shepherd resideerde in een geel busje op de oprijlaan van de Britse toneelschrijver Alan Bennett. Dat begon in 1970, in de keurige Londense wijk Camden. In de straat van Bennett, met een komisch benepen stemmetje gespeeld door Alex Jennings, houden gegoede types elkaar voortdurend in de gaten. De komst van de dakloze, onverzorgde Shepherd en haar onooglijke busje maakt de buurt zenuwachtig. Maggie Smith excelleert als de lompe, klagerige, tevens hooggeleerde en muzikale dame uit de titel. Het contrast met moederskindje Bennett is scherp, maar Smith, 81 jaar inmiddels, heeft eigenlijk geen tegenspeler nodig om de film in haar eentje te dragen. Tot een opzienbarende botsing tussen Shepherd en haar omgeving komt het daardoor niet. Maar als bescheiden portret van een eigenaardige, dolende ziel, voor wie in de samenleving nooit plaats was, is The Lady in the Van geslaagd.

Trust (David Schwimmer, 2010)
SBS 9, 20.30-22.40 uur.

Friends-acteur David Schwimmer debuteerde als regisseur met de komedie Run Fatboy Run (2007). Zijn tweede speelfilm, over een 14-jarig meisje dat in een chatroom haar hoofd op hol laat brengen door de gladde praatjes van een oudere man, is bloedserieus van toon. Dankzij de goede acteurs en een genuanceerd scenario stijgt Trust uit boven het niveau van educatief televisiedrama, maar de film is onevenwichtig: akelig gedetailleerd in de eerste helft, kort door de bocht in de tweede.

Machete (Robert Rodriguez en Ethan Maniquis, 2010)
RTL 7, 23.00-01.05 uur.

Zielsverwanten Quentin Tarantino en Roberto Rodriguez maakten met hun Grindhouse-duet (Death Proof en Planet Terror) perfecte kopieën van jarenzeventigpulpfilms. De films werden voorafgegaan door neptrailers van andere producties, waaronder de keiharde actiefilm Machete; die film kwam er uiteindelijk echt. B-film-vedette Danny Trejo speelt een huurling die er wordt ingeluisd en het vervolgens op een bloederige wraaktoer zet. Je proeft aan elke scène dat Rodriguez en coregisseur Ethan Maniquis het zalig vonden om te werken met zulk lekker fout materiaal en een rariteitenkabinet aan acteurs. Steven Seagal, Robert De Niro, Don Johnson - je weet maar nooit wie de kop opsteekt in deze bloederige mallemolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden