De Volkskrant tv-selectie van 16 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Vanaf links: Lies Visschedijk, Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Susan Visser Beeld
Vanaf links: Lies Visschedijk, Linda de Mol, Tjitske Reidinga en Susan VisserBeeld

TV-tips

Koken met Van Boven NPO 2, 19. 20 uur

De damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn uitgegroeid tot een plaag. Kok Yvette van Boven krijgt van jager Sjoerd hertenvlees waarvan ze stoof maakt voor een pastei. Ze maakt er zelf chutney en appelstroop van goudrenetten bij.

Heel Holland bakt Kerst NPO 1, 20.30 uur

Kerstspecial waarin de nummers 2, 3 en 4 uit de vorige seizoenen de strijd met elkaar aangaan. Ze maken o.a. chocoladetaart, pasteitjes en een eetbare kerstboom. Martine Bijl presenteert; het drieluik werd opgenomen vóór haar hersenbloeding.

Zet de aarde op 1 NPO 1, 21.30 uur

Muzikaal programma over de stand van aarde, natuur en klimaat. Vier muzikantenteams schreven een lied over een bedreigde diersoort. Er zijn optredens van o.a. Tania Kross, René Froger en Ellen ten Damme, begeleid door het Metropole Orkest.

(Tekst gaat door onder de foto)

Zangeres Ellen ten Damme treedt op. Beeld ANP
Zangeres Ellen ten Damme treedt op.Beeld ANP

Lauren! NPO 3, 22.00 uur

Start van nieuwe reeks waarin Lauren Verster voor haar onbekende werelden opzoekt. Vanavond gaat ze met Nederlandse vrijwilligers mee die naar het Griekse eiland Lesbos gaan om gestrande vluchtelingen op te vangen.

2Doc: My own private war NPO 2, 23.00 uur

Lidija Zelovic groeide op in Sarajevo in voormalig Joegoslavië, waar in 1992 een burgeroorlog uitbrak. Voor een persoonlijke documentaire ging ze samen met haar zoon terug en praatte ze met een neef die in de oorlog scherpschutter was.

Nooit meer slapen NPO Radio 1, 00.00 uur

In aflevering 500 blikt Pieter van der Wielen met cartoonist Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke) terug op 2015. Sinds 2000 verschijnt de reeks Het afzien van..., waarin Fokke en Sukke telkens terugkijken op het dan afgelopen jaar.

Tekenaar Jean-Marc van Tol blikt terug op 2015 Beeld ANP
Tekenaar Jean-Marc van Tol blikt terug op 2015Beeld ANP

Filmtips

Gooische Vrouwen (Will Koopman, 2011) RTL4, 20.30-22.45 uur.

Naadloos sloot de eerste speelfilm aan op de twee jaar eerder beëindigde tv-serie. Minder dan een echt op zichzelf staande speelfilm was Gooische Vrouwen een gelijksoortig toetje bij de serie, die vijf succesvolle seizoenen had gekend. Daarmee bleken de makers, regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels, een juiste inschatting te hebben gemaakt van de behoefte van de doelgroep. Die wilde duidelijk meer van hetzelfde:Gooische Vrouwen werd een daverend succes.

De vier Gooise vriendinnen meanderen met hun bekende problemen (overspelige echtgenoot, eigen seksverslaving, zoektocht naar levensdoel) door de film, zonder dat een van die zaken de film dwingend voortstuwt van begin naar eind. Weliswaar verzucht een van de vier in het begin: 'Hoe gaan we dat doen: ouder worden met een beetje stijl?', maar dat komt in het overigens soepele verdere verloop toch te weinig expliciet terug om als rode draad te fungeren. Die rol lijkt eerder weggelegd voor de gemeen gedeelde obsessie met seks en uiterlijk: de schaamteloze fixatie van personages én makers op decolletés (en die decolletés zelf) is nog wat het meest opvalt aan Gooische Vrouwen.

Tequila Sunrise (Robert Towne, 1988) SBS 9, 20.30-22.55 uur.

Vermakelijke jarentachtigmisdaadfilm, die een graantje meepikt van het succes van de Lethal Weapon-films waarin Mel Gibson in die periode schitterde. De Australische acteur speelt hier een drugsdealer die op het rechte pad wil geraken. De mensen uit zijn directe omgeving, die dankzij zijn geld een aangenaam leven leiden, zijn het daar niet mee eens. Fraaie bijrollen van Michelle Pfeiffer en Kurt Russell.

The Theory of Everything (James Marsh, 2014) HBO 2, 21.00-23.05 uur.

Bewonderenswaardige acteerprestatie van de betrekkelijk jonge Eddie Redmayne (My Week with Marilyn) die gestalte geeft aan de even bewonderenswaardige natuurkundige Stephen Hawking, die lijdt aan de spierziekte ALS. regisseur James Marsh bouwde zijn film deels rond sleutelmomenten uit Hawkings carrière en deels rond zijn gezinsleven, met een echtgenote (Felicity Jones) die zich wegcijfert en die vereenzaamt. Die laatste problemen, die in werkelijkheid de twee uit elkaar dreven, moeten wijken voor het sprookje dat deze biopic vooral wil zijn. Met Redmaynes spel slaagt Marsh daar prima in.

A Most Violent Year (J.C. Chandor, 2014) Film 1 Premiere, 22.10-00.10 uur.

Uitstekende misdaadfilm die ons terugvoert naar het gewelddadige jaar 1981 in New York, waar corruptie, straatmoorden, georganiseerde misdaad en drugsproblemen het nieuws beheersen. Oscar Isaac is een ondernemer die in zijn praktijk vage grenzen hanteert in wat wel en niet mag. Zijn vrouw (Jessica Chastain) is een dochter van een crimineel die diens normbesef heeft overgenomen. Dat leidt tot een vicieuze cirkel van problemen als haar man in geldnood komt. Regisseur James Chandor (Margin Call, All is Lost) is duidelijk niet geïnteresseerd in heldendom: zijn hoofdpersonen twijfelen en maken inschattingsfouten. Het maakt van A Most Violent Year een sfeervolle, overtuigende en razendspannende film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden