De Volkskrant tv-selectie 14 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Redactie
Michael Madsen, Harvey Keitel en Steve Buscemi Beeld
Michael Madsen, Harvey Keitel en Steve BuscemiBeeld

Een huis vol
NPO 1, 19.25 uur

Op de plek van DWDD is in de kerstweken een nieuw seizoen te zien van deze docusoap over grote gezinnen. De familie Baumgard heeft dertien kinderen en krijgt nu een gigantische nieuwe eethoek, die met moeite in het huis past.

Koken met Van Boven
NPO 2, 19.20 uur

Vier dagen achterelkaar kerstafleveringen van het kookprogramma van Yvette van Boven, die in haar knusse keuken verantwoorde kerstgerechten maakt. Ze maakt een rollade met vlees van de noodslager: vlees van dieren met een ongelukje.

Yvette van Boven Beeld Frank Ruiter
Yvette van BovenBeeld Frank Ruiter

De Slimste Mens
NPO 2, 20.25 uur

De kennisquiz met Philip Freriks en opperdeskundige Maarten van Rossem is terug voor de zevende reeks in vier jaar. Zijn er nog BN'ers over? Ja, in aflevering één gaan Lone van Roosendaal, André Manuel en Sander de Kramer de strijd aan.

Oud en nieuw
NPO 3, 20.30 uur

In de BNN-designwedstrijd is horecaondernemer Casper Reinders gastjurylid. Hij daagt de kandidaten uit een lamp te maken die niet zou misstaan in één van zijn Amsterdamse zaken, zoals club Jimmy Woo en bar Nacional.

Jordskott
Canvas, 23.30 uur

Nieuwe Zweedse thrillerserie over inspecteur Eva Thörnblad die voor het eerst terugkeert naar haar geboorteplaats Silverhöjd, waar haar dochter tien jaar geleden spoorloos is verdwenen. Nu is er opnieuw een kind verdwenen.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen in gesprek met Job Cohen, die een bewogen jaar achter de rug heeft, zowel persoonlijk als politiek. Ook speelt de ex-politicus en oud-burgemeester van Amsterdam mee in theaterstuk Juliana, moeder van het volk.

Reservoir Dogs (Quentin Tarantino, 1992)
RTL 7, 00.40-02.20 uur.

Waarom heeft Toneelgroep Amsterdam dit nog nooit opgenomen op haar repertoire, vroeg een medekijker zich hardop af na afloop van Reservoir Dogs, Quentin Tarantino's harde en ijzersterke debuutfilm. Geen gekke vraag, niet alleen omdat het Amsterdamse gezelschap graag films gebruikt als uitgangspunt van haar voorstellingen, maar zeker ook omdat Reservoir Dogs zich deels ontvouwt als een klassiek drama met een voorbeeldige eenheid van plaats, tijd en handeling. Als je de flashbacks (en de openingsscène) even buiten beschouwing laat, speelt de misdaadfilm zich geheel en al af in een loods die door een criminele bende wordt gebruikt als ontmoetingsplaats. Na een dramatisch verlopen overval van een juwelier verzamelen zich daar een voor een de nog levende bendeleden, van wie er een met een lelijke schotwond dreigt dood te bloeden.

Oorzaak van het mislukken van de overval is dat zich in het gangstergezelschap een mol bevindt die de politie heeft getipt. En dat zet de verhoudingen ongezond op scherp. Terwijl de kijker langzaam zijn informatieachterstand omzet in een voorsprong, groeit bij de personages het onderlinge wantrouwen, wat nog een keer desastreuze gevolgen heeft. Tarantino's debuut stoelt op een ijzersterk scenario dat, net als de uitwerking ervan, een hommage is aan klassieke misdaadfilms en dat het achteraf bezien sterrenensemble met namen als Steve Buscemi, Michael Madsen, Tim Roth en Harvey Keitel de kans geeft zich geweldig uit te leven.

Unknown (Jaume Collet-Serra, 2011)
Veronica, 20.30-22.45 uur.

Wordt Martin Harris (Liam Neeson) wakker na een coma van vier dagen, komt hij erachter dat een andere man zijn plaats heeft ingenomen. Een die met zíjn echtgenote in de super-de-luxehotelkamer verblijft en als wetenschapper spreekt op het biotechcongres waarvoor híj naar Berlijn kwam. Vermakelijke, op film noir en Hitchcock leunende film, waarin regisseur Collet-Serra (Orphan) bewijst goed overweg te kunnen met actiescènes. En hoofdrolspelers Neeson en Mad Men's January Jones (Betty Draper) als zijn echtgenote weten goed weg met hun moeilijke rollen.

Utz (George Sluizer, 1992)
Arte, 22.15-23.50 uur.

De Duits-Franse cultuurzender Arte viert de 85ste verjaardag (17 december) van Armin Mueller-Stahl met drie uiteenlopende films. De in 1930 in Oost-Pruisen geboren acteur begon zijn carrière in de DDR en kreeg in 1980 toestemming naar de Bondsrepubliek te emigreren. Daar groeide hij uit tot een van de meest vooraanstaande acteurs van zijn generatie, met een carrière tot in Hollywood (Music Box, Night on Earth). Zijn laatste belangrijke rol speelde hij in een van de beste films van deze eeuw: in David Cronenbergs Eastern Promises (2007) was hij de zeer malicieuze restauranthouder annex maffiabaas.

Vanavond is Mueller-Stahl te zien in twee DDR-films en een internationale co-productie van de vorig jaar overleden Nederlander George Sluizer. Utz is de verfilming van een korte roman van Bruce Chatwin. Daarin gaat een New Yorkse kunsthandelaar (Peter Riegert) in Praag op zoek naar de nalatenschap van een porseleinverzamelaar, baron Von Utz (Mueller-Stahl) en ontdekt hij veel over diens zonderlinge leven.

Armin Mueller-Stahl Beeld anp
Armin Mueller-StahlBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden