De Volkskrant richt verslavingskliniek op: fluitje van een cent

De Volkskrant mag sinds deze week verslaafden behandelen. De krant wist in een oogwenk een eigen kliniek op te richten die behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars.

De Volkskrant wist in een oogwenk een eigen kliniek op te richtenBeeld ANP

De instelling 'GGZ Bontiusplaats' is zonder een kritische vraag door het ministerie van Volksgezondheid toegelaten als 'instelling voor medisch specialistische verslavingszorg'.

Drie keer online een formulier invullen en een kort bezoek aan de Kamer van Koophandel - meer is niet nodig om een kliniek te beginnen. De vage website die we laten maken om professioneel over te komen, was niet eens nodig. Een burger die een dakkapel wil plaatsen, heeft meer uit te leggen dan een leek die een verslavingsinstelling wil beginnen.

Deskundigheid is in elk geval niet vereist, zo blijkt bij onze registratie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert niet. Voor de oprichting van 'GGZ Bontiusplaats', genoemd naar het redactieadres van de krant, is ook geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten formeel wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.

Probleemloos
Volgens zorgverzekeraar DSW zullen de nota's van de kliniek waarschijnlijk probleemloos uitbetaald worden. Verzekeraars mogen eventueel de boeken van klinieken inkijken, maar alleen als ze vooraf stevig bewijs hebben van malversaties. Patiënten hebben vrije artsenkeuze, en daarmee wettelijk recht op vergoeding van klinieken die niet door verzekeraars zijn gecontracteerd.

De regels voor het starten van privéklinieken zijn vijf jaar geleden door de overheid versoepeld om marktwerking mogelijk te maken. Sindsdien zijn er tientallen bij gekomen. Zij varen wel bij de onvrede van verslaafden over de bestaande zorg. Privéklinieken hebben geen wachtlijsten en nemen patiënten meestal langdurig op, soms in luxe resorts in het buitenland.

Mede hierdoor zijn de kosten van de verslavingszorg de afgelopen vijf jaar gestegen met 40 procent, naar 380 miljoen euro in 2011. Daarvan gaat naar schatting 100 miljoen euro om in de private instellingen die vaak zeer winstgevend zijn. Traditionele klinieken mogen een maximum bedrag per jaar declareren. Voor de nieuwkomers geldt die beperking niet.

Succesvoller
Zorgverzekeraar CZ, die op verzoek van de Volkskrant de nota's van private aanbieders analyseerde, becijfert dat de nieuwe klinieken per patiënt ruim twee keer zoveel declareren als de traditionele instellingen. Verzekeraars zijn wettelijk verplicht die hoge nota's te vergoeden, terwijl niet blijkt dat de nieuwe klinieken succesvoller zijn.

Minister Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen. Zo overweegt ze om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de Inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.

Of dat de kosten zal beperken, is de vraag. Verzekeraar CZ verlaagde dit jaar de vergoeding voor behandelingen aan niet-gecontracteerde klinieken, maar verloor afgelopen maand voor de tweede keer een rechtszaak van privékliniek Addictioncare in Veldhoven.

Verzekeraar DSW constateerde na controles in een aantal klinieken onrechtmatigheden en besloot om hun nota's niet meer te vergoeden. 'Het is wachten op de eerste rechtszaken', zegt directeur Chris Oomen. 'De regels zijn onduidelijk en schieten tekort. Grote kans dus dat we die gaan verliezen.'

Vandaag in de Volkskrant: Afkicken en rijk worden: een toverformule

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden