De Volkskrant ochtend

Goedemorgen. Voor het eerst in 30 jaar is de inflatie in Nederland negatief: goederen en diensten voor consumenten zijn goedkoper geworden dan een jaar eerder. Verder houden Nederlandse artsen vast aan de oude, goedkopere diabetespil en viel er in Londen minstens één dode bij een steekpartij. Het nieuwsoverzicht.

null Beeld rhonald blommestijn
Beeld rhonald blommestijn

Terwijl u sliep

Geen markt voor dure diabetespil
Zorgverzekeraars besparen jaarlijks tientallen miljoenen euro's doordat huisartsen nauwelijks nieuwe, dure diabetesmedicijnen voorschrijven. Farmaceutische bedrijven hebben daardoor in Nederland de afgelopen vijf jaar circa 335 miljoen euro omzet misgelopen in vergelijking met andere landen.

Zeker één dode bij steekpartij in Londen; motief dader onduidelijk
In Londen is bij een steekpartij een 60-jarige vrouw om het leven gekomen. Het dodelijke incident gebeurde in stadsdeel Camden. Vijf anderen, vier mannen een een vrouw, raakten gewond. De 19-jarige dader is aangehouden.

Rusland: rebellen gebruiken dodelijk gas bij strijd in Aleppo
Rebellen hebben in de Syrische stad Aleppo zeven dodelijke slachtoffers gemaakt met 'giftige stoffen', meldt het Russische ministerie van Defensie.

Benzine en voeding goedkoper: inflatie voor het eerst in 30 jaar negatief
Goederen en diensten voor consumenten zijn voor het eerst in bijna dertig jaar goedkoper geworden dan een jaar eerder. De inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

null Beeld epa
Beeld epa

Sportzomer Live

Kwam het toch nog goed, op de muggen na
Bij de eerste aanblik van het olympisch dorp liepen zelfs bij de Braziliaanse vrijwilligers de tranen over de wangen. Na een eindsprint functioneert alles nu prima.

Roel van Brakel (links) en Franc Backelandt, de fysiotherapeuten van de Nederlandse hockeyers, dinsdag bij het Olympisch dorp. Beeld ap
Roel van Brakel (links) en Franc Backelandt, de fysiotherapeuten van de Nederlandse hockeyers, dinsdag bij het Olympisch dorp.Beeld ap

Aanraders van de redactie

Op deze zomerkampen bouwen uw kids aan hun netwerk (+)
Het was een zomerberichtje in de staart van het NOS Journaal, maar de reportage van nog geen 2 minuten zei toch iets over de stand van het land: zomerkampen, van origine bedoeld om de arme stadsjeugd met de neus op de natuur te drukken, worden nauwelijks nog door arme kinderen bezocht. Ook niet als ze tegen gereduceerd tarief mee mogen. Het kroost van tweeverdieners bevolkt de hutten tegenwoordig, vooral omdat een weekje uitwaaien goedkoper is dan een week kinderopvang. Lees hier de hele column van Loes Reijmer.

Strijd om de diabetespatiënt (+)
De farmaceutische industrie verdient miljarden aan nieuwe diabetesmedicijnen. In Nederland zien veel artsen de noodzaak van deze duurdere medicatie niet in. De bestaande medicijnen voldoen prima. Farmaceuten zetten alle middelen in om hun waar toch aan de man te brengen.

null Beeld anp
Beeld anp

'Ik koos voor een totaal andere richting' (+)
'Het enige wat ik kan doen, is me helemaal in een rol verliezen', zegt Jared Leto. Dus toen hij The Joker speelde, gaf hij zijn tegenspeelster een rat cadeau, sprak hij met moordenaars en zag hij filmpjes die geen gezond mens zou moeten zien.Lees hier het hele interview.

'Ik was gewoon stomverliefd op een plaatje' (+)
Fraudehelpdesk wijt de stijging online datingfraude aan het groeiende aantal alleenstaande ouderen, die zich vaker op sociale media begeven. En: '90 procent van de slachtoffers doet geen aangifte.'

Jared Leto als 'The Joker' Beeld x
Jared Leto als 'The Joker'Beeld x

Gered door een gemist infuus? (+)
'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek?

'Digibeet' klopt taalkundig helemaal niet (+)
Laat ik met lastig nieuws beginnen: ik koketteer ten onrechte met digibetisme. Dat woord 'digibeet' deugt taalkundig niet, las ik in de brievenrubriek. Het is allang in omloop en staat in woordenboeken, maar is een mismaakte analogie van het woord 'analfabeet'. Een 'analfabeet' beheerst het alfabet niet, een 'alfabeet' wel. Ben je taalkundig consequent, dan gebruik je 'digibeet' voor een digitaal handige Volkskrant-redacteur en 'adigibeet' voor een digitaal onhandige Volkskrant-redacteur.

undefined

Plusteken bij een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden