De Volkskrant Ochtend: Wilders-proces is stemmenkanon en waar blijft vrouwelijke premier?

Goedemorgen. Deze ochtend is de uitspraak in het proces Wilders. En wat die ook mag zijn, het proces is in ieder geval een stemmenkanon geweest. Verder in de Volkskrant Ochtend: de twintiger hoeft geen auto en in de eerste Amerikaan in de ruimte is niet meer.

Twintigers hebben steeds minder vaak een auto.

Terwijl u sliep

Kamer voelt weinig voor uitbreiding van het vrije woord
Het is dezer dagen een van de gevoeligste onderwerpen op het Binnenhof. Moet het aanzetten tot haat, groepsbelediging en discriminatie uit het Wetboek van Strafrecht worden gehaald? De Kamer voelt er vooralsnog weinig voor, leert een rondgang langs de partijen.

Twintiger heeft steeds minder vaak een auto
Het autobezit en neemt in Nederland nog altijd toe. Staphorstenaren bezitten van alle Nederlanders gemiddeld de meeste auto's, in Amsterdam is het autobezit met 0,4 auto per huishouden het laagst. Dat meldt het CBS op basis van cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

De eerste en oudste Amerikaan in de ruimte is niet meer
De vroegere Amerikaanse astronaut John Glenn is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Glenn kreeg de status van nationale held in zijn land toen hij in 1962 de eerste Amerikaan werd die een ruimtevlucht om de Aarde maakte. Later zat hij 24 jaar in de Amerikaanse Senaat voor Ohio, de staat waar hij donderdag overleed aan kanker.

Sheryl Sandberg: Facebook-nepnieuws hielp Trump niet
Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft ontkend dat nepnieuws op het sociale media-platform Donald Trump aan de overwinning heeft geholpen. Er is veel kritiek op Facebook omdat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zou zijn beïnvloed door nepnieuws en berichten van complotdenkers op sociale media.

John Glenn in 1962. Beeld NASA

Vandaag in het nieuws

De rechter doet deze ochtend uitspraak in de zaak tegen PVV-leider Wilders, vanwege diens 'minder Marokkanen'-uitspraak van maart 2014. Het Openbaar Ministerie heeft 5000 euro boete geëist.

Wordt Diederik Samsom of Lodewijk Asscher de nieuwe lijsttrekker van de PvdA? Vanmiddag zal partijvoorzitter Hans Spekman de uitslag van de strijd om het lijsttrekkerschap bekendmaken.

De geplaagde Merwedebrug is gerepareerd en is vanaf deze ochtend weer open voor zwaar verkeer.

En vanavond vertrekt voor de laatste keer een slaaptrein vanuit Amsterdam. Deutsche Bahn stopt met de City Night Line en NS kan deze trein niet zelfstandig exploiteren.

Aanraders van de redactie

Proces tegen Wilders is een stemmenkanon
Het proces tegen Geert Wilders heeft de PVV goed gedaan, blijkt uit de peilingen. En wat de rechters vrijdag ook beslissen, de PVV-leider kan profijt hebben van de uitspraak. (+)

Sheila Sitalsing: Reizen als smeermiddel voor EU-solidariteit
Tweeëndertig jaar geleden - ik was nog jong - deed Up With People de uithoek van het Koninkrijk waar ik woonde aan, een gezelschap van schoongewasssen jongeren van over de hele wereld dat al decennialang zingend en dansend en gemeenschapsdiensten verlenend de wereld rondreist. (...) Ik vond het magisch, al die verschillende nationaliteiten door elkaar, allemaal zo wereldwijs en bereisd. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

'De eerste vrouwelijke premier is al geboren'
Vrouwen als president of premier zijn in veel landen heel gewoon, maar het o zo geëmancipeerde Nederland blijft achter. Hoog tijd voor verandering. Waar blijft mevrouw de premier? (+)

Verslaggeverscolumn: Vestingstadje wil brievenbustouwtjes
Woensdag maakten ze hier bekend dat alle bewoners tijdens dit evenement 'in de geest van Jan Terlouw' touwtjes uit hun brievenbus gaan hangen. Margriet Oostveen in Elburg (+)

'Als ze het mij hadden gevraagd, had ik ja gezegd'. V.l.n.r.: Mona Keijzer, Ancilla van de Leest, Jet Bussemaker, Ankie Broekers-Knol. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Business as usual in Le Garage, zoals Joop het had gewild
'De grote kleine man' is dood, maar in restaurant Le Garage is het business as usual. De overledene zou het zo hebben gewild. In het naburige En Pluche worden zoete herinneringen opgehaald aan Joop Braakhekke. De sfeer na het overlijden van Joop Braakhekke (+)

Peter Buwalda: Geniet, maar beluister met mate
Bepaalde zaken waren vroeger écht beter, en over die toestand in de wereld, jongelui, gaat G.B.J. Hiltermann jullie nu iets vertellen. Ik heb het over Spotify. Lees de column van Peter Buwalda (+)

Een man tekent het condoleance register voor Joop Braakhekke in En Pluche. Beeld Freek van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden