De Volkskrant Ochtend: VS vallen legerbasis Assad aan en iedereen kan dierenbeul zijn

Goedemorgen. De Verenigde Staten hebben vannacht een militaire basis van het Syrische leger in aangevallen, als reactie op de gifgasaanval dinsdag in Syrië. Verder in de Volkskrant Ochtend: iedereen kan dierenbeul zijn, en hope de brave burger bezwijkt onder spierballenpolitiek.

President Donald Trump Beeld null
President Donald Trump

VS vallen legerbasis Assad aan als vergelding voor gisgafaanval
De Verenigde Staten hebben vannacht een militaire basis van het Syrische leger aangevallen, als reactie op de gifgasaanval dinsdag in Khan Sheikhoun, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Het is de eerste keer dat de VS het regime van Assad rechtstreeks aanvallen. Eerdere Amerikaanse acties in Syrië waren gericht tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Republikeinen veranderen regels om conservatieve opperrechter te benoemen
Met een verandering van de regels in de Amerikaanse Senaat hebben de Republikeinen de weg vrijgemaakt voor de benoeming van Neil Gorsuch tot nieuwe opperrechter. Vrijdagavond staat de stemming zelf op de agenda, waardoor Donald Trump en de Republikeinen toch nog met een conservatief wapenfeit het voorjaarsreces in kunnen.

Terwijl u sliep

SER: iedereen een eigen pensioenspaarpot.
Iedereen een eigen pensioenspaarpot. En pas zekerheid over de hoogte van de oudedagsuitkering als de pensioendatum in zicht is, afhankelijk van een positief of negatief beleggingsresultaat. Dat zijn twee uitgangspunten voor een nieuw pensioenstelsel in een vertrouwelijk conceptadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Mannen, vrouwen, jong en oud: iedereen kan een dierenbeul zijn.
Uit het eerste grote Nederlandse onderzoek naar dierenmishandelaars komt een aantal opvallende conclusies: vrouwen kunnen net zo erg zijn als mannen en mishandeling is niet aan leeftijd of sociaal milieu gebonden.

Vandaag in het nieuws

In de VS wordt vanavond gestemd of conservatieve opperrechter van het Amerikaans hooggerechtshof, Neil Gorsuch, mag blijven. Door een verandering van de regels in de Senaat hebben de Republikeinen zijn benoeming mogelijk gemaakt.


Verder staat voormalig scheidsrechter Dick Jol voor de rechter voor mishandeling van een man en een vrouw in Den Haag, in 2015.


In Düsseldorf is vandaag een G20-bijeenkomst over digitalisering, en de invloed daarvan op onze maatschappij en groeimogelijkheden van onze economie. Minister Kamp van Economische Zaken is daar ook aanwezig.

Neil Gorsuch. Beeld null
Neil Gorsuch.

Aanraders van de redactie

In dit gebied beheren boer en burger samen hún natuur.
Uniek in Nederland: een nieuw natuurgebied valt straks niet onder een grote instelling als Staatsbosbeheer. Natuurminnende burgers en boeren gingen praten en kochten het terrein. 'Zo krijg je meer betrokkenheid.' (+)

Column Sheila Sitalsing: Hoe de brave burger bezwijkt onder spierballenpolitiek.
Het is vaak gedocumenteerd: de populaire spierballenpolitiek van 'keihard aanpakken' en 'minder begrip, meer straf voor ciminelen' heeft ook talloze niet-criminelen getroffen. Brave burgers of ondernemers die een formuliertje verkeerd invulden, die vergaten iets te melden aan de uitkeringsinstantie, die er even niet uitkwamen met een schuld, die een acceptgiro van het CJIB over het hoofd zagen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

In New York op zoek naar Duchamps verloren pispot.
Het was maar een pisbak, maar wel een die de kunst voorgoed veranderde. Het vreemde is dat Fountain, Marcel Duchamps readymade, maar een paar weken heeft bestaan. Het verdween spoorloos. Waar is-ie? (+)

Column Peter Buwalda: Stanhope was sip: ze waren hand in hand gaan wandelen.
Stanhope was dus sip, en dat kwam omdat hij en zijn gevederde vriend hand in hand uit wandelen waren gegaan in Etten-Leur, Witte Veder zoals altijd in z'n kralenjurkje, natuurlijk, met op z'n rug een vlecht, en juist toen ze op een brug heerlijk stonden te tongen, hoorden ze: 'kankerhomo's', waarna er een klodder spuug belandde op Arendsoogs reserve deputy sheriff-ster. (+)

Een vrijwilliger van de vogelbescherming loopt donderdag in de Binnenveldse Hooilanden voor een boer it en zet stokken bij gevonden nesten. De boer werkt daar omheen. Beeld null
Een vrijwilliger van de vogelbescherming loopt donderdag in de Binnenveldse Hooilanden voor een boer it en zet stokken bij gevonden nesten. De boer werkt daar omheen.

Theaterrecensent Hein Janssen blikt terug: lessen van 30 jaar vóór de coulissen.
Theaterrecensent Hein Janssen doet een stapje terug. Dertig jaar lang bezocht hij zeker drie voorstellingen per week. Hij maakt de balans op: is hij van al die avonden in het donker een beter mens geworden? (+)

Hassan Bahara in Amsterdam: Speelt cultuur of religie een rol bij anti-homogeweld?
De Achterhoekse Souad Boumedien (42) is een politieagente van Marokkaanse afkomst. Ze is ook lesbisch en ambassadeur van de Gay Pride 2017. Met Souad probeer ik bijna twee uur lang een helder perspectief te vinden op het geweld waar een Arnhems homostel afgelopen zaterdagnacht het slachtoffer van werd. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden