NieuwsbriefDe Volkskrant Ochtend

De Volkskrant Ochtend: Pesten, geweld, seksuele intimidatie op de werkvloer? De zorg staat op nummer 1 | Venezolanen proberen militairen over te halen: ‘Jullie hebben ook honger’

Een pand aan de Jan van der Heijdenstraat is deels ingestort, mogelijk als gevolg van een gasexplosie. Beeld ANP

Terwijl u sliep

Pesten, geweld, seksuele intimidatie? De zorg staat op nummer 1
Verpleegkundigen hebben het vaakst van alle beroepen last van ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere bezoekers. Politie en brandweer krijgen het meest te maken met zowel pesten als lichamelijk geweld, terwijl intimidatie veelvuldig voorkomt bij maatschappelijk werkers. 

Ook laatste man onder het puin vandaan gehaald na instorten Haags pand
De voorgevel van een woning in Den Haag is zondagmiddag volledig ingestort na een explosie. De massaal uitgerukte hulpdiensten slaagden er kort na middernacht in om een 28-jarige man onder het puin vandaan te halen. Er zijn in totaal negen mensen gewond geraakt. 

Verzekeraar VGZ wil onderzoek naar verborgen export medicijnen, terwijl in Nederland een tekort is
Verzekeraar VGZ wil dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar mogelijke export van medicijnen naar het buitenland. Dat kan een van de oorzaken zijn van medicijntekorten in Nederland, zegt een woordvoerder in dagblad Trouw.

Jordy Clasie en Frenkie de Jong in duel.Beeld Guus Dubbelman

Het hart verslaat het handelshuis in een legendarische Klassieker
Hartstocht en goed voetbal overwonnen gebrekkige speldiscipline en slapte in een Klassieker voor de eeuwigheid, waarin alle registers van het voetbal wagenwijd opengingen. Een wedstrijd met een gouden lijst, met een ondubbelzinnige, historische overwinning voor Feyenoord (6-2).

Vandaag in het nieuws

De VN beginnen in Turkije aan een onderzoek naar de moord op de Saoedische journalist Khashoggi. Het CDA trapt de campagne af met de actie ‘Een hele goede morgen’. En werklozen kunnen gratis de tatoeages op hun hals en handen laten verwijderen.

Zelfbenoemd interim-president Juan Guaído eerder vandaag tijdens een mis in Caracas. Beeld EPA

Aanraders van de redactie

Venezolanen proberen militairen over te halen: ‘Jullie hebben ook honger’  
Bij de kazernes in Caracas proberen de Venezolanen de militairen over te halen hun kant − en die van Juan Guaidó − te kiezen. ‘Lees dit!’ 

Op eilanden helpen met opvang van Venezolaanse verschoppelingen: dat zou Nederland sieren
Sheila Sitalsing schrijft over de situatie van jonge Venezolaanse vrouwen die zijn uitgeweken naar Curaçao. In bars werken ze als animeermeisjes. ‘Ze zijn niet zelden het slachtoffer van mensenhandel, verblijven illegaal en rechteloos op het eiland, worden uitgebuit door exploitanten van vrouwenvlees die een zakelijke kans zien in de wanhoop van de verarmde Venezolaanse middenklasse.

‘Als je niet levert, krijgen mensen je door’ en andere lessen voor Trump uit zijn eigen boek Democratenleider 
Nancy Pelosi kon alleen met een ferm ‘nee’ duidelijk maken dat zij zich niet liet chanteren door president Trump. En dat deed ze. Op dag 35 van de shutdown gaf hij toe. De overheid krijgt een tijdelijke begroting zónder geld voor de Muur. Zou Donald Trump zijn boek The Art of The Deal nog wel eens lezen? 

Hoge Raad eert ‘heilzaam arrest’ met eigen opera
Honderd jaar na de revolutionaire Lindenbaum/Cohen-uitspraak wijdt de Hoge Raad er een heuse mini-opera aan. Het koor zingt letterlijke delen uit het ‘heilzame arrest’.

Leden van de Hoge Raad repeteren, bij de hoge raad, voor een theater/muziek voorstelling die eind januari in premiere gaat. Beeld Freek van den Bergh/de Volkskrant

Hoe ‘de Nederlandse versie van Making a Murderer’ een onverwachte wending kreeg
Spoiler alert! Met de documentaire Ik heb het niet gedaan wilde Elena Lindemans de zaak reconstrueren rond Romano van der Dussen, die twaalf jaar onterecht vastzat voor verkrachting. Halverwege neemt de film een wending die we in dit interview uitvoerig met Lindemans en Van der Dussen bespreken.

De onbekende bekenden spelen een belangrijke rol in ons leven
Die oudere man die op station Amsterdam Amstel in de Kiosk werkte - wat is daar eigenlijk mee gebeurd?, vraagt Teun van de Keuken zich af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden