De Volkskrant Ochtend: Nederland wil Europese kopgroep voor klimaat en Trump kan het niet meer alleen

Nederland overweegt vandaag tegen het terugschroeven van de Europese klimaatambities te stemmen, en wil anders desnoonds samen met andere landen tot aparte afspraken komen. Verder in deze ochtendnieuwsbrief: de peperdure wensenlijst van Trump en journalist Bas Haan over zijn onthullingen rond het Teeven-bonnetje.

Beeld Jos Collignon

Terwijl u sliep

Nederland wil met klimaatkopgroep tot aparte afspraken komen
Nederland luidt de noodklok over het Europese klimaatbeleid. Onder druk van Oost-Europese landen heeft EU-voorzitter Malta de ambities danig teruggeschroefd. Nederland en andere landen zijn daar zo bezorgd over dat ze overwegen vandaag tegen de plannen te stemmen en desnoods samen tot aparte afspraken te komen.

Tichelaar erkent toch: ik opperde schoonzus
De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) erkent toch dat hij zelf zijn schoonzus aandroeg voor de herinrichting van Huize Tetrode, een gebouw dat eigendom is van de provincie. Dat schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten die in bezit is van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden.

Leidse studie ziet oorzaak diabetes
Diabetes type 1 is niet de schuld van een ontspoord afweersysteem, zoals tot nu altijd werd aangenomen. De fout ligt bij de cellen die in de alvleesklier insuline moeten maken, maar zich daarbij soms vergissen. Dat schrijven Leidse wetenschappers in het tijdschrift Nature Medicine.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) erkent toch dat hij zelf zijn schoonzus aandroeg voor de herinrichting van Huize TetrodeBeeld anp

Trump wil 79 oorlogsschepen en 80 duizend soldaten erbij
De Amerikaanse president Trump wil de marine het liefst 79 oorlogsschepen erbij geven, de landmacht en mariniers 80 duizend militairen. De militaire opbouw, waarmee Trump vandaag een begin maakt, is niet eerder vertoond sinds de regering-Reagan.

Leidse studie ziet oorzaak diabetes
Diabetes type 1 is niet de schuld van een ontspoord afweersysteem, zoals tot nu altijd werd aangenomen. De fout ligt bij de cellen die in de alvleesklier insuline moeten maken, maar zich daarbij soms vergissen. Dat schrijven Leidse wetenschappers in het tijdschrift Nature Medicine.

Amerikaanse mariniers oefenen met een helikopter-eenheid die normaal wordt ingezet om commando's te droppen. De landmacht en het marinierskorps wil Trump met tienduizenden militairen uitbreiden.Beeld US Army

Vandaag in het nieuws

Max Verstappen rijdt vandaag op het circuit van Barcelona de eerste rondjes in zijn nieuwe Formule 1-auto: de RB13.

De Nederlandse Spoorwegen presenteert vandaag het jaarverslag en licht de plannen voor de toekomst toe.

En de Amerikaanse president Trump spreekt voor het eerst de beide kamers van het Amerikaanse congres toe.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,50/week.

Aanraders van de redactie

Het woningaanbod in Vught toont het verdwijnen van het (politieke) midden
Olaf Tempelman bericht tot aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart vanuit Vught over de stand van het land. Aflevering 10 en 11: 'Hekwerkwijken' zijn er nog niet, maar gemengd wonen raakt uit de gratie. (+)

Kapitaalridders gaan voor snel rendement, niet voor duurzaamheid
Bert Wagendorp gelooft in de goedheid van Unilever-baas Paul Polman maar: 'Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid vinden de meestal Angelsaksische kapitaalridders minder belangrijk, het gaat om snel rendement. De 'waardecreatie op lange termijn' van Polman heeft in hun ogen één belangrijk nadeel: het duurt veel te lang.'(+)

Met welke boodschap komt Trump naar het Congres?
In zijn eerste toespraak tot de volksvertegenwoordigers moet president Trump dinsdagavond duidelijk maken hoe hij verder wil, bijvoorbeeld met Obamacare. Daarover is veel onduidelijkheid.(+)

Shell maakte in 1991 Greenpeace-achtige klimaatfilm
'De modellen voorspellen dat rond 2050 de gemiddelde temperatuur in de wereld kan zijn gestegen met tenminste 1,5 graad Celsius', zegt de verteller in de documentaire, 'en misschien wel 4 graden.' Een grafieklijn in beeld schiet omhoog, terwijl de stem verder gaat: 'Dat is de snelste temperatuurstijging sinds het einde van de IJstijd.'(+)

Zijn onthullingen zorgden voor de val van vier VVD-kopstukken
De onthullingen van journalist Bas Haan over de Teevendeal kostten twee ministers, een staatssecretaris en een Kamervoorzitter de kop. Is hij nu tevreden?(+)

Over oude afspraken en auto's die voorbij gaan
Verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen in Maarssen: 'Dat de A2 tussen Utrecht en Amsterdam breder moest worden om niet dicht te slibben, kon iedereen zien. Maar waar omwonenden en de voltallige gemeenteraad van Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen en Maarssen) pisnijdig over zijn - van GroenLinks tot en met de vijf VVD'ers in de raad - is het verraad van Melanie Schultz.'(+)

Bas de HaanBeeld Daniel Cohen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden