De Volkskrant Ochtend: Machteloos tegenover Poetins nepnieuws en 'tweedehands' raket de ruimte in

Goedemorgen. In Brussel wordt gesproken over de Russische troepenopbouw in Europa. Maar er zal ook nagedacht moeten worden over cyberoorlogen. En hoe tekent de jeugd van tegenwoordig? Verder in deze ochtendnieuwsbrief: de traditionele snackbar verliest terrein.

Zo tekent de jeugd van tegenwoordig. Beeld
Zo tekent de jeugd van tegenwoordig.Beeld

Terwijl u sliep

Experts: sluiting Amsterdamse kolencentrale goedkoper dan eigenaar Nuon beweert
Sluiting van de kolencentrale aan de Amsterdamse Hemweg zal geen 55 miljoen euro kosten, zoals eigenaar Nuon zegt, maar hooguit 10 miljoen euro. Dat zegt Arnoud Kamerbeek, energie-expert en voormalig bestuursvoorzitter van de Zeeuwse energiemaatschappij Delta. Onder zijn leiding sloot Delta zijn kolencentrale.

Traditionele snackbar verliest steeds meer terrein aan grote fastfoodketens
Het aantal snackbars in Nederland is in de afgelopen vijf jaar na een daling gestabiliseerd. Toch legt de traditionele snackbar op steeds meer plekken het loodje in de concurrentiestrijd met fastfoodketens zoals McDonald's, Burger King of Kentucky Fried Chicken, blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau van Spronsen & Partners.

Elizabeth Rodriguez zat in de vluchtauto, maar is mogelijk wel medeplichtig aan moord Beeld AP
Elizabeth Rodriguez zat in de vluchtauto, maar is mogelijk wel medeplichtig aan moordBeeld AP

Ze heeft geen schot gelost, maar wordt wel beschuldigd van drievoudige moord
Jongens waren het, de drie inbrekers die maandagmiddag in een stadje in Oklahoma werden doodgeschoten door een bewoner van het huis waarin ze waren binnengedrongen. Op de oprit wachtte een jonge vrouw met de vluchtauto; toen ze de schoten hoorde ging ze ervandoor, om zich later bij de politie te melden. Zij is gearresteerd en wordt verdacht van inbraak en drievoudige moord.

Opwinding in de ruimtevaart: SpaceX lanceert met succes 'tweedehands' raket
Opwindende tijden in de ruimtevaart: na een lange periode waarin er weinig spannends gebeurde, wordt sinds enkele jaren weer geregeld gerept van 'voor het eerst in de geschiedenis'. Ook vandaag is dat het geval. Want om 00.27 uur Nederlandse tijd lanceerde SpaceX een raket voor de tweede keer de ruimte in. En dat is voor het eerst in de geschiedenis.

Vandaag in het nieuws

23.37 uur - Hoekse Lijn
Voor het laatst rijdt de trein tussen Schiedam en Hoek van Holland. De lijn dateert uit 1891.

12.00 uur - Kabinetsformatie
Klaas Knot (DNB) en Laura van der Geest (CPB) gaan op bezoek bij informateur Schippers en de onderhandelende partijen.

10.00 uur - NAVO-top
Speciaal voor Rex Tillerson ontmoeten NAVO-ministers elkaar vandaag in Brussel.

Aanraders van de redactie

De whiskeystoker die tegen schenen schopte, zijn droom die in vlammen op ging
De droom van Matthieu Smakman ging op in rook en as nadat zijn Whiskeystokerij annex boerderij afbrandde. Hij had bewonderaars, maar ook veel vijanden in het het dorp waar hij was neergestreken. Is de brand aangestoken? En wat is er met Smakman gebeurd? (+)

NAVO staat machteloos tegenover Poetins desinformatie
In Brussel komen vandaag de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken - inclusief de Amerikaan Rex Tillerson - bijeen om te praten over de Russische troepenopbouw in Europa. Maar er zal ook nagedacht moeten worden over een ander strijdtoneel: cyberspace. Want daar is het Westen geen partij voor de Russen. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €4,-/week.

Grootmoedertjes van de Russische metro
Voor toeristen beginnen de raadsels van Rusland in de ondergrondse. Aan de voet van elke roltrap blijkt een gepensioneerde op een krukje te zitten. Die staart naar de mensen op de roltrap, maakt een kruiswoordpuzzel of doet een dutje. Moskovieten kennen de gepensioneerden als de 'grootmoedertjes van de metro'. Vandaag is de laatste dag dat de Moskovieten en de grootmoedertjes elkaar zien. Na 82 jaar metro worden de grootmoedertjes vervangen. Bekijk hier het scrollverhaal van de 'grootmoedertjes van de metro'.

Verslaggeverscolumn: Olaf Tempelman in Rotterdam - De werkgelukcoach leert je baan leuk te vinden
In Een 10 voor werkgeluk van werkgelukcoach Hanneke Dijkman gaan twee honden na elkaar kijken in een spiegelpaleis. De eerste hond komt daar oog in oog te staan met duizend boze honden. Als de tweede hond er aankomt, blijken in het spiegelpaleis inmiddels duizend blije honden te wonen. Deelnemers aan Dijkmans werkgelukweekenden in de Impact Hub in Rotterdam, kunnen zich de maandag erna meteen spiegelen in de koffieautomaat. (+)

Een 'grootmoedertje van de metro' Beeld Max Avdeev
Een 'grootmoedertje van de metro'Beeld Max Avdeev

Dit is hoe kinderen van nu tekenen
Volgens de Onderwijsinspectie tekenen kinderen minder gedetailleerd dan twintig jaar geleden. Deskundigen hebben hun twijfels. Leerlingen uit groep 8 tekenen slechter dan hun leeftijdgenoten van twintig jaar geleden. Dat zou blijken uit onderzoek naar kunstzinnige ontwikkeling dat de Onderwijsinspectie heeft uitgevoerd. (+)

Column Sheila Sitalsing: Wat alle vrome ik-voel-uw-pijnpraatjes van het kabinet waard zijn: niet veel
Voor de constatering dat de Groningers in het aardbevingsgebied al jaren schandelijk worden behandeld, in hun onverkoopbare huizen ver buiten de ring A10, hadden we niet nóg een rapport nodig van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar prettig is het wel dat OVV-voorzitter Tjibbe Joustra in de gisteren verschenen evaluatie Aardbevingsrisico's in Groningen nogmaals helder uitlegt wat alle vrome ik-voel-uw-pijnpraatjes van het vertrekkende kabinet waard zijn: niet veel. (+)

Eén van de beoordeelde tekeningen Beeld
Eén van de beoordeelde tekeningenBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden