Film- en tv-tipsWoensdag 8 juli

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 8 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Cuba Gooding Jr. (links) en Tom Cruise in Jerry Maguire van Cameron Crowe. Beeld
Cuba Gooding Jr. (links) en Tom Cruise in Jerry Maguire van Cameron Crowe.

Woman at War

Arte, 20.15 uur

(Thriller, Benedikt Erlingsson, 2018) De IJslandse vijftiger Hella is koordirigent, maar haalt ondertussen óók hoogspanningsmasten neer, in haar eentje met pijl en boog, uit protest tegen de lokale aluminiumindustrie, die in haar ogen het milieu ernstig bedreigt. Surrealistische toevoeging: het mini-orkestje dat haar acties in beeld van muzikaal commentaar voorziet. En een gehonoreerd adoptieverzoek van een Oekraïens weesmeisje: hoe kan ze haar ecoterrorisme combineren met het moederschap? Woman at War is een gemoedelijk pessimistisch drama waarin maatschappijkritiek en komedie soepel worden vervlochten.

Halldóra Geirharðsdóttir in Woman at War van Benedikt Erlingsson. Beeld
Halldóra Geirharðsdóttir in Woman at War van Benedikt Erlingsson.

Secrets of Amazon

Canvas, 20.25 uur

Online warenhuis Amazon verkoopt zo’n immens aantal producten en in zulke hoeveelheden, dat het bewaken van de kwaliteit van al die artikelen een onmogelijke taak is. In haar reportage Secrets of Amazon onderzoekt Sophie Morgan de minder fraaie kanten van de e-commercegigant. Ze onderzoekt hoe Amazon op grote schaal persoonlijke gegevens van klanten verzamelt en hoe het bedrijf omspringt met de werknemers in zijn distributiecentra. In de onlinewinkel stuit Morgan op badeendjes met een veel te hoog gehalte weekmakers en boeken die anorexia promoten.

Cocktail

Net 5, 20.30 uur

(Drama, Roger Donaldson, 1988) Tom Cruise is in deze vroege hit al helemaal zoals we hem kennen: licht bezeten, met die typische grimlach. Net uit dienst strijkt zijn ambitieuze personage Brian Flanagan neer in New York. Daar is het volop crisis, dus zijn ambitie een miljoen te gaan verdienen begint noodgedwongen in een cocktailbar in de Upper East Side. Het kunstig shaken doet Cruise natuurlijk zelf. Na enige hobbels in werk en liefde wikkelt het verhaal zich soepel en voorspelbaar af naar het einde.

Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger Donaldson Beeld
Tom Cruise en Elisabeth Shue in Cocktail van Roger Donaldson

Foodtruck gezocht

NPO 1, 21.50 uur

Het runnen van een hapkar is voor veel mensen de ultieme droom: een vorm van ondernemerschap met veel vrijheid, mobiliteit en contact met klanten. Het nieuwe Avrotros-programma Foodtruck gezocht volgt uiteenlopende mensen die zich in dit avontuur storten. De een om rijk te worden (hopelijk), de ander om uit de WW te komen en een derde om het roer radicaal om te gooien. Vandaag zien we Dirk Poffers, die zijn droom wil verwezenlijken met een poffertjeskar. Hij begint ambitieus met de import van een Amerikaanse truck die hij wil verbouwen.

Mrs. America

BBC 2, 22.00 uur

In de jaren zeventig streden vrouwen voor gelijke rechten, vastgelegd in het Equal Rights Amendment (ERA). De steun aan beide zijden van het politieke spectrum was groot, maar er was ook verzet: conservatieve vrouwen voerden een felle campagne tegen ERA. De nieuwe 9-delige dramaserie Mrs. America geeft een gedramatiseerd beeld van de periode aan de hand van zowel historische als fictieve personages. In de sterrencast schittert Cate Blanchett als de aartsconservatieve Phyllis Schlafly, die vreesde dat ERA vrouwelijke privileges zou ondermijnen.

Jerry Maguire

Net 5, 22.35 uur

(Komedie, Cameron Crowe, 1996) De Cruise-avond op Net 5 krijgt een uitstekend vervolg met de steracteur als gewiekste sportagent, die van het ene moment op het andere tot inkeer komt en daarmee zijn luxe bestaan op spel zet. Zijn snel inkrimpende wereld wordt daarbij bijna letterlijk in beeld gebracht: terwijl de film opent met een buitenaardse blik op de aarde, is de wereldbol in het bijna opgedoekte kantoor van Cruise’ titelpersonage al een stuk kleiner. De magnifieke acteerprestaties van Cruise (‘Show me the moneeeey!’), Renée Zellweger en Cuba Gooding jr. als Jerry Maguires enig overgebleven klant, maken er een buitengewoon geslaagde komedie van, die zijn happy end ruimschoots verdient.

Allah in Europa

NPO 2, 23.15 uur

In de week dat de val van Srebrenica in 1995 wordt herdacht herhaalt de NTR de aflevering van de serie Allah in Europa over de Bosnische islam, die als progressief bekendstaat. In West-Europa is de aanwezigheid van moslims een relatief nieuw fenomeen, maar in Bosnië is de islam al vier eeuwen aanwezig. Jan Leyers ontmoet er onder anderen een gesluierde barbier, twee zussen met een modestudio en een jonge imam wiens vader in 1992 in Srebrenica om het leven kwam. Marketingmanager Damir werkt in de ict en is lid van een soefibroederschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden