FILM- EN TV-TIPSVrijdag 15 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 15 maart

BBC 1, 20.00 uur

Redactie
Michael Keaton in Birdman. Beeld
Michael Keaton in Birdman.

Birdman (Alejandro Iñárritu, 2014)
BBC 2, 00.10-02.00 uur

Deze viervoudige Oscarwinnaar is een zeer grappige en bijtende satire op de film- en toneelwereld. Michael Keaton, die in het echte leven ooit een vervolgrol als Batman afwees, in de vergetelheid raakte en dankzij Birdman een verdiende comeback maakte, speelt de acteur die bedankt voor de hoofdrol in deel 4 van de heldenfilmreeks Birdman en in het theater zijn waardigheid als acteur probeert terug te vinden. Dat Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), zoals de film voluit heet, vervolgens wordt opgetild tot in de nok van het St. James Theatre op Broadway, waar het verhaal zich afspeelt, is te danken aan de karakteristieke aanpak van cameragenie Emmanuel Lubezki.

Iñárritu’s landgenoot maakte zijn specialisme van complexe lange shots, minutenlange, niet door montage onderbroken opnamen, waarmee hij actiescènes intensiveerde tot de allesovertreffende trap (Children of Men), de suggestie opriep van een lucide droomwereld (The Tree of Life) of het gevoel van totale bewegingsvrijheid (Gravity, zijn eerste Oscar). Birdman, ogenschijnlijk als één lange take gefilmd, is een onvoorspelbare reeks gebeurtenissen die een zinsbegoochelende verhandeling vormen over roem en acteren. Overigens relativeert hoofdrolspeler Keaton graag het gat in zijn carrière, dat door Birdman zou zijn gedicht. ‘Ik ben nooit weggeweest’, zei hij in het interview dat hij aan de Volkskrant gaf naar aanleiding van The Founder - toevallig óók vanavond te zien op televisie. ‘Ik was even minder populair en kreeg minder waardering.’

The Rookie (Clint Eastwood, 1990)
SBS 9, 20.30-23.00 uur

Clint Eastwood is in The Rookie het personage dat we uit het midden van zijn carrière kennen: de harde, cynische, niet veel pratende politieman - Nick Pulovski is de naam. Dit keer krijgt hij de beginnende David Ackerman (Charlie Sheen) onder zich. Uiteraard ontstaat er na aanvankelijke stuursheid vriendschap tussen de twee, maar de film moet het vooral hebben van het uitstekende actiewerk. The Rookie kreeg destijds niet veel waardering van de critici, maar geldt inmiddels als een waardevol onderdeel van zijn oeuvre.

Cloud Atlas (Tom Tykwer, Lana Wachowski en Lilly Wachowski, 2012)
Canvas, 21.20-00.05 uur

Onverfilmbaar, noemde David Mitchell zijn alom bejubelde boek over menselijke verbinding, reïncarnatie, sociale onderdrukking en uitputting van de aarde. Hij kreeg gelijk, al maakt de bandeloze ambitie van de makers Cloud Atlas wel tot miskleun in de categorie bezienswaardig. De film zwiept van cliffhanger naar cliffhanger, van catharsis naar catharsis.

The Founder (John Lee Hancock, 2016)
NPO 3, 22.30-00.20 uur

Fascinerende film over McDonald’s-tycoon Ray Kroc. De titel is meteen het teken dat je op je hoede moet zijn. Kroc is namelijk helemaal niet de oprichter van McDonald’s. Hij is wel de man die een eettentje dat gerund werd door de gebroeders McDonald wist uit te bouwen tot een wereldwijde fastfoodketen die volgens de aftiteling dagelijks een procent van de wereldbevolking voedt. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, laten scenarist Robert D. Siegel (The Wrestler) en regisseur John Lee Hancock (Saving Mr. Banks) zien in deze biopic. Terwijl Kroc langzaam zijn imperium uitbreidt speelt acteur Michael Keaton hem nog als zo’n typische, groots denkende Amerikaanse selfmade man. Het duurt even voordat de twijfel toeslaat. Is die Kroc nou echt een onschuldige dromer of een gewiekste zakenman? En dat voortborduren op het succes van een ander: is dat niet parasiteren? Is Keaton nu opeens rattiger, of lijkt dat maar zo? The Founder is een film als een zelfhulpplaat die hoe langer hoe valser gaat klinken.

Comic Relief

Het is Red Nose Day, de dag waarop bekende Britten zich op televisie van hun beste kant laten zien voor het goede doel. Dit jaar staat er onder andere een reünie op het programma van filmklassieker Four Weddings and a Funeral (1994), met Hugh Grant en Andie MacDowell.

Reizen Waes

NPO 3, 20.25 uur

Tom Waes begint aan een tweedelige reis door Oekraïne. Hij bezoekt het Maidan-plein, waar in 2013 en 2014 maandenlang werd geprotesteerd tegen de regering, en neemt hij een kijkje in Tsjernobyl. Steeds meer toeristen vinden hun weg naar het voormalige rampgebied.

Endeavour Morse

Een, 20.35 uur

In de eerste aflevering van het zesde seizoen onderzoeken collega’s Endeavour Morse en Fred Thursday de moord op een schoolmeisje. Belangrijkste verdachte is een drugsverslaafde tiener, maar volgens beide rechercheurs is dat te makkelijk gedacht.

De wilde ruimte

NPO 2, 21.05 uur

Wetenschapsjournalist Anna Gimbrère verkent in zes afleveringen onze toekomst in de ruimte. Haar verhaal begint bij de nieuwe astronauten en pioniers. Er heeft al decennia geen mens meer op de maan gestaan: hoe groot is de kans op een nieuwe ruimterace?

Splinter in de politiek

NPO 3, 21.15 uur

Het is campagnetijd en programmamaker Splinter Chabot gaat mee flyeren. Daarnaast bespreekt hij met campagnestrategen wat ze is opgevallen in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen en vertelt Diederik Samsom hoe politici zich voorbereiden op grote debatten.

Australia: Earth’s Magical Kingdom

BBC 2, 22.00 uur

Start van nieuwe reeks over de mooiste flora en fauna van Australië. Met in deze aflevering speciale aandacht voor boomkangoeroes, buideldieren en de palmkaketoe, die met takjes ritmische muziek maakt om boodschappen over te brengen aan zijn partner.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden