Film- en tv-tipsMaandag 18 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor maandag 18 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van maandag.

Brenton Thwaites (links) en Ewan McGregor in Son of a Gun. Beeld David Dare Parker
Brenton Thwaites (links) en Ewan McGregor in Son of a Gun.Beeld David Dare Parker

Son of a Gun

RTL 7, 20.30 uur

(Actiefilm, Julius Avery, 2014) Een film als een bloemlezing van op zichzelf staande actiefilms. In de sterke, dreigende eerste paar scènes volgt de film de jonge boef JR (Brenton Thwaites), die in de gevangenis door zware jongen Brendan (Ewan McGregor) wordt beschermd tegen een groepje nare verkrachters. Als tegenprestatie moet JR na zijn vrijlating werken voor het deel van Brendans bende dat niet achter tralies zit. Dan schiet de film van kolderiek naar zoetig, in de scènes met het gangsterliefje Tasha (Alicia Vikander). Uitgebreide, degelijke actiescènes - een gevangenisontsnapping én een goudroof - zijn in menig film de climax, terwijl ze elkaar hier vlot opvolgen.

Robin Hood

Net 5, 20.30 uur

(Avonturenfilm, Ridley Scott, 2010) Met 130 miljoen dollar tot zijn beschikking kon de Engelse Hollywoodregisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Gladiator) zich heerlijk uitleven met massascènes, luchtshots en de verwoesting van imposante decorstukken, waaronder een prachtig vormgegeven kasteel. Acteur Russell Crowe is in Robin Hood ook als pijlenschietende held het hem vertrouwde rauwe, bonkige type niet het soort man dat zich hult in een maillot. De vergelijking met hun eerdere (en betere) samenwerking Gladiator doemt continu op.

Russel Crowe in Robin Hood. Beeld
Russel Crowe in Robin Hood.

Jurassic World

Veronica, 21.30 uur

(Fantasy, Colin Trevorrow, 2015) In Jurassic World is het dinopark waar in Jurassic Park alles mis ging eindelijk geopend. De bezoekers worden getrakteerd op de mosasaurus, die in een enorm waterbassin als snack een witte haai verorbert (producent Steven Spielberg knipoogt óók even naar zijn eigen haaienklassieker Jaws), terwijl kinderen in een veredelde manege rondjes rijden op de rug van baby-triceratopsen. Als het parkbestuur de controle over het hekwerk verliest en een uit divers dino-dna gefabriceerde superdino huishoudt in bezoekersterritoria, begint een spannend en vermakelijk spektakel.

Chris Pratt in Jurassic World. Beeld
Chris Pratt in Jurassic World.

2Doc: Vader in de tuin

NPO 2, 20.25 uur

De familie Korevaar staat voor een belangrijk besluit. Opa Koos is weduwnaar en wordt steeds afhankelijker, maar wil niet naar een verzorgingshuis. Er wordt besloten een kant-en-klare mantelzorgwoning in de tuin te plaatsen, waar opa in kan trekken. In ‘Vader in de tuin’ volgt Frans Bromet het hele proces: de bouw, de verhuizing en het gewenningsproces van Koos. Vooral dat laatste valt tegen. De 89-jarige merkt dat alles minder wordt en de emotionele impact op het gezin blijkt groter dan verwacht. Is deze vorm van mantelzorg wel een realistische optie?

Dertigers

NPO 3, 20.25 uur

De Vlaamse successerie Dertigers werd door BNNVara naar Nederland gehaald. Vanaf vanavond is het drama over een groep van acht vrienden elke maandag tot en met donderdag te zien op NPO 3. De dertigers kennen elkaar van hun studietijd, toen ze samen een huis deelden, maar inmiddels zijn ze druk met hun eigen, zeer verschillende levens, carrières en gezinnen. Toch blijft het achttal met elkaar verbonden door een trauma uit hun verleden: de dood van een gemeenschappelijke vriend, die tot op de dag van vandaag wordt omringd door vragen en verwijten.

Dokters van morgen

NPO 1, 20.35 uur

Antoinette Hertsenberg werp vanavond een blik in de toekomst van de oogheelkunde. In Dokters van morgen verkent ze innovatieve behandelingen en therapieën die het gezichtsvermogen van patiënten kunnen redden of herstellen. Momenteel is de helft van alle twintigers in Nederland bijziend; een verdubbeling ten opzichte van 1980. Wat is hiervan de oorzaak en hoe kan deze trend worden omgebogen? Ook kijkt Dokters van morgen naar gentherapieën tegen progressieve oogziektes en een stamceltransplantatie in Italië waardoor een blind oog weer kan zien.

Band of Brothers

VRT, 22.05 uur

Na het succes van Saving Private Ryan besloten regisseur Steven Spielberg en hoofdrolspeler Tom Hanks opnieuw samen te werken aan een project over de Tweede Wereldoorlog. Als uitvoerend producenten waren ze verbonden aan de tv-serie Bands of Brothers, een verfilming van het gelijknamige boek van Stephen E. Ambrose die vanaf vanavond wordt herhaald op de VRT. Het prijswinnende oorlogsdrama volgt de mannen van een bataljon van de Amerikaanse 101ste Airborne-divisie, die zich van de stranden van Normandië naar het hart van Duitsland vecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden