NieuwsbriefDonderdag 14 maart

de Volkskrant Avond: Het Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit | De genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Een afgeladen Lagerhuis, donderdag bij de derde stemming over de Brexit Beeld AFP
Een afgeladen Lagerhuis, donderdag bij de derde stemming over de BrexitBeeld AFP

Vandaag belangrijk

Het Lagerhuis stemt voor uitstel Brexit
Het Lagerhuis heeft voor uitstel van de Brexit gestemd. Met 412 stemmen is besloten de Europese Unie te vragen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk door te schuiven tot na 29 maart. Onduidelijk is hoelang de uitstelperiode is die de Britten aan Brussel zullen vragen. Het hangt ervan af of May erin slaagt binnen een week alsnog een deal door het parlement te krijgen. 202 parlementariërs waren tegen uitstel.

Klimaatspijbelaar op de Dam: ‘Ik word er helemaal gek van dat ijsberen doodgaan’
Ondanks de handreiking die premier Rutte woensdag aan de oppositie deed om de klimaatdoelen te halen, verzamelden zich een dag later naar schatting tweeduizend klimaatspijbelaars in het centrum van Amsterdam. De toezeggingen van het kabinet zijn niet genoeg, is hun boodschap.

Scholieren voeren opnieuw onder schooltijd actie in Amsterdam voor het klimaat. Beeld ANP
Scholieren voeren opnieuw onder schooltijd actie in Amsterdam voor het klimaat.Beeld ANP

Na Trump-gezant nu ook Venezolaanse politicus Guaidó beetgenomen met Russisch neptelefoontje
De Russen ‘Vovan’ en ‘Lexus’ hebben weer toegeslagen op het politieke wereldtoneel. Hun nieuwste slachtoffer: de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Het tweetal, dat zich voordeed als de Zwitserse president, zegt Guaidó voor de gek gehouden te hebben over het bevriezen van miljoenen dollars van het Maduro-regime.

Vroege mens deed het zonder v, w en f – want die kon zijn gebit niet aan
Doe uw onderkaak iets naar voren, zodat onder- en boventanden precies op elkaar vallen. En zeg nu hardop: ‘Roofovervallen vallen vrij vaak voor.’ Lastig? U heeft zojuist ontdekt waarom onze voorvaderen tot zo’n tienduizend jaar geleden de v en de f waarschijnlijk niet konden uitspreken.

Video van de dag

Een goede nachtrust doet wonderen voor het gemoed. Maar slapen we wel genoeg? Fitboy Maarten legt uit.

Vanavond op tv

In Zembla (NPO 2, 21.15 uur) aandacht voor de vraag waarom ING-bankiers niet voor de rechter hoeven te verschijnen terwijl de bank jarenlang niets deed tegen witwaspraktijken. In Shadow Commander: Iran’s Military Mastermind (BBC 2, 22.00 uur) vertelt de Iraanse generaal Qassem Suleimani over de deals tijdens zijn militaire dienst. En in Het uur van de wolf (NPO 2, 23.05 uur) confronterende beelden van David Bowie uit de periode waarin hij zichzelf nog moest uitvinden. Meer tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs
De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is een oeuvreprijs voor getalenteerde kunstenaars van 35 jaar of jonger, wonend en werkend in Nederland, die dit jaar voor de twaalfde keer wordt uitgereikt. Deze editie zijn de kanshebbers Neo Matloga, Funda Gül Özcan en Lonneke van der Palen. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam, Avrotros en de Rabobank.

De keuze: koeien in de wei of moeras in de polder
Waterschapsverkiezingen, saai? Niet als je met een boer als Walter Pieterse praat. Het waterschap pompt de weides droog zodat zijn koeien kunnen grazen. Maar drooggelegd veen stoot veel CO2 uit. Dus waarom het weiland niet tot moeras maken? Dat is de strijd die achter deze verkiezingen zit.

Veenweidegebied bij Kockengen. Beeld Marcel van den bergh
Veenweidegebied bij Kockengen.Beeld Marcel van den bergh

Annemarie Haverkamp: ‘Uit lijden verlossen gehandicapt kind kan ik begrijpen, niet rechtvaardigen’
Wie zorgt voor mijn gehandicapte kind als ik sterf? Annemarie Haverkamp onderzoekt de angst voor het antwoord op die vraag in haar romandebuut De achtste dag.

‘De naam Peter Faber maakte onze kleine reisgenoot erg blij’
Peter Buwalda luistert argwanend naar de halve zinnen van een mannetje met een onduidelijke leeftijd. Maar dan smelt zijn hart.

Een smartphone van 2300 euro met een vouwscherm
Hij zat er al even aan te komen, de telefoon met vouwscherm. Nu we de Huawei Mate X dan eindelijk mogen vasthouden, is het nog even zoeken naar de voordelen.

De Huawei Mate X  Beeld REUTERS
De Huawei Mate XBeeld REUTERS

‘Oprah was even verdwenen uit ons leven, maar door Leaving Neverland is ze nu beter dan ooit’
Oprah is weer back. Als zo’n grootheid uit je verleden ineens weer tot je komt dan maakt dat indruk, schrijft Aaf Brandt Corstius. Want wat is ze toch goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden